banner564

Reha Arar: ‘Yol haritası çizilmeli’

Reha Arar, “Bu yıl bizi kurtaracak olan Ortadoğu’dan kaliteli turistin gelmesidir” dedi

Reha Arar: ‘Yol haritası çizilmeli’
banner598
   Merit Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar  “Kuzey Kıbrıs’ta milli eğitim turizmi, eğlence ve talih oyunları turizmi ve dinlenme turizminin dışında değişik bir turizm hizmeti vermemizin imkanı çok düşük. Bu yıl bizi kurtaracak olan Ortadoğu’nun kaliteli turistinin Kuzey Kıbrıs’a gelmesidir” dedi
   Bloomberg HT Kanalı’nda Haber Koordinatörü Ali Çağatay’ın sunduğu ana haber kuşağına canlı yayın konuğu olarak katılan Arar,  Türkiye ve KKTC’deki turizm hareketliliği hakkında görüşlerini paylaştı.
   Arar, kendisine yöneltilen soruları şöyle yanıtladı:
Ali Çağatay: Bu yıl sezon ne durumda? Nasıl başladık? İlk olarak Türkiye turizmini sonra da Kıbrıs’ı konuşacağız.
Reha Arar: Türkiye’deki turizmde bu sene ciddi anlamda bir sıkıntı olmayacak gibi gözükse de herkeste bir tedirginlik mevcut. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin özellikle Rusya’dan gelecek charter uçuşları için aldığı tedbirler, sorunu çözemese de en azından akışın sağlanmasında etkin olacağını düşünüyorum. Ancak, ülkedeki turizm misafirleri kalitesinin bariz şekilde bir düşme gösterdiğini de görüyoruz.
Ali Çağatay: Bunları örnekler ile gösterelim, açık açık konuşalım.
Reha Arar: Mesela; Takim civarında, İstiklal Caddesi’nde dolaştığınız zaman pejmürde bir kitle görüyorsunuz. Eskiden bu durum bu kadar göz batmazdı. Tabi bu tabloda biraz da Suriye’den ülkemize gelen adına turist diyemeyeceğimiz göçmenlerin, mültecilerin bir payı olduğunu söylemek gerekir. Zaten İstanbul sokaklarında her trafik ışığında bu sahnelere rastlıyoruz, bu diğer şehirlerimizde de var. Geçenlerde Beyrut seyahatim sırasında da gördüm ki orada bu durum beş katı daha fazla ve ciddi anlamda problem olmaya başlamış. 
Bu konu olayın ikinci bölümü ise özellikle Antalya bölgesinde Mayıs ayında Rusya’dan uzun tatile beklediğimiz turist sayısında da bir azalma var. Bu durum bariz şekilde belli oluyor.
 Ai Çağatay: Ne bekleniyordu? Ne gelebilir?
Reha Arar: Aşağı yukarı % 15 ile %20 arasında bir azalma olabileceği yetkililer tarafından ifade ediliyor. Rusya’dan Türkiye’ye turist getiren birkaç acentadaki mali kriz  nedeni ile potansiyelde düşme gözükecek.
Ai Çağatay: Bir kaç acentanın iflas ettiği veya ödeme güçlüğü çektiğine dair bazı haberler var.
 Reha Arar: Aslında orada Türkiye Cumhuriyeti süratli hareket ederek belli problemleri çözdü ve  sayın Başbakan belli konuların önünü açtı. Bu yaraya merhem olur ama inşallah tedavi de eder.
Ai Çağatay: Biraz önce dedik ya Taksim ve İstiklal civarında çok sayıda Arap turist görüyoruz.  Arap turiste itirazımız yok ama şuna itirazımız var ki bize gelen Arap turistler çok para harcayan Arap turistler değil. Sosyo ekonomik olarak alt katmanlardan gelen turistler var, onlar da ekmek arası köfteye talim edebiliyor, çok ucuz otellerde kalabiliyor ve Türkiye turizminin profili ile ilgili ciddi kaygılar oluşturabiliyorlar. Bir de onlar ile aynı ortamı paylaşmak istemeyen Avrupalı turistler var. Avrupalı turistler Taksim’i belli bir süredir terk etmiş durumdalar. Avrupalılar başka mekanları tercih ediyorlar, bu durumun böyle bir sakıncası var. Yoksa turistin her türlüsüne kapımız açık ama gelen turistin para harcaması koşuluyla. Peki Kıbrıs’a gelelim.
Reha Arar: Kıbrıs bu sene biraz daha şanslı bir dönem yaşıyor. Özellikle baktığımız zaman geçtiğimiz ayı Kıbrıs fena geçirdi diyemeyiz.   Bunda çeşitli etkenler var. Bunlardan bir tanesi artısı ve etkisi ile ulaşım. İkincisi Türkiye Cumhuriyeti’nin sübvansiyonları ve bunlar ile gelen ucuz turist. Üçüncüsü ise talih oyunları salonlarına gelen özellikle Ortadoğulu turist. Şu anda bu gruplar Girne’nin çeşitli yerlerinde gözüküyorlar. Bu bir artı nokta. Yapılan hesaplamalara göre bu yıl içerisinde bir milyon 250 bin civarında turist bekliyoruz. Tabi bu rakam olması gerekenin yarısı ama burada bizim de Kuzey Kıbrıs olarak yol haritası ve turist isteği profili çizmemiz lazım. Bizde de şu anda bu eksiklik var. Ben iki hafta önce Macao’daydım. Burası Çin’in Kıbrıs’tan çok daha küçük bir adası, ama bir yol almış ve o yolda gidiyor. Turistten daha çok talih oyunları salonlarına gelecek kişiler için sistemlerini kurmuşlar ve bundan dolayı da çok ciddi bir rakam girdisi var.  Bizde bu durum tam olarak oturmuş vaziyette değil. Doğru olan, bir yol haritasının çizilmesi ve o yol doğrultusunda bizim de ilerlememiz. Bizim başka bir şansımızda yok. Kuzey Kıbrıs’ta milli eğitim turizmi, eğlence ve talih oyunları turizminin ve dinlenme turizminin dışında bir değişik turizm hizmeti vermemizin imkanı çok düşük. Bu yıl bizi kurtaracak olan Ortadoğu’nun kaliteli turistinin Kuzey Kıbrıs’a gelmesidir. Aslında bu olay çok daha büyük boyutlara gelebilir. İran’dan bugün bir şekilde biz Kuzey Kıbrıs’a turist getirebilsek, Kıbrıs’taki profil çok değişik olur.
Ai Çağatay: Biraz da ulaşımı konuşalım. Hamdi Topçu döneminde ne yazık ki Kıbrıs’a touch town uçuşlar yaptıramadınız. İstediğiniz verimlikte olamadı. Acaba yeni dönemde, yeni yönetim kurulu başkanından bu yönde bir talepte bulundunuz mu?
Reha Arar: Hayır, şu anda biraz zaman veriyoruz. Ama eminim ki gerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükümeti, gerekse bizler bu konuya değineceğiz. Geçtiğimiz günlerde Anadolu Jet uçağına bindim, Kıbrıs tanıtımı yapılıyor. Çok mutlu oldum. Hatta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ticaret Odası’nda bir önerge verdim. Mecliste oy birliği ile kabul edildi.  Anadolu Jet genel müdürünü meclise davet edip Kıbrıs’ta bir plaket vermek istiyoruz. Bunlara ihtiyacımız var. Özellikle ulaşım konusunda bize verilecek destek, tüm ülkenin real sektörüne verilecek destektir. Reel sektörün canlanması ciddi anlamda bir fırlamaya neden olacak ve insanların kendine güvenini doğuracaktır.

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2015, 09:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473