banner564

Rumlara net mesaj

Akıncı, Kıbrıslı Türklerin Türkiye’nin garantörlüğünü istediğini ve buna saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti

Rumlara net mesaj
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk Halkı’nın güvenlik tercihine saygı gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, çözüm sürecinde gerçekçiliğin özellikle güvenlik ve garantiler açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Akıncı, eğer “sıfır asker, sıfır garanti” tutumu sürekli tekrarlanırsa, bunun artık bir yere gelip tıkanacağına işaret ederek, “Bu bir başlangıç adımı bile oluşturmaz. Kıbrıs Türk halkının da endişelerinin nasıl karşılanabileceğini onların da görmesi ve anlaması gerekiyor. Burada önemli olan konu biz güvenliğimizi nerede görüyorsak buna saygı gösterilmesidir” dedi. Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’nin, Kıbrıs Türk halkının güvenliğini güvence altına alacak ve aynı zamanda Kıbrıslı Rumların kaygılarına da cevap verecek formüller üzerinde durduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dün Dr. Akkan Suver başkanlığındaki Marmara Grubu Vakfı heyetini kabul etti. 

“Gerçekçilik ve makuliyet önemli” 
Cumhurbaşkanı Akıncı çözüm sürecinde sonuca ulaşmak için karşılıklı “gerçekçilik” ve “makuliyet”in önemine vurgu yaparak, şunları belirtti: 
“Eğer ‘sıfır asker, sıfır garanti’ sözcükleri sürekli tekrarlanırsa, bu artık bir yere gelir tıkanır. Bu bir başlangıç adımı bile oluşturmaz. Kıbrıs Türk halkının da endişelerinin nasıl karşılanabileceğini onların da görmesi ve anlaması gerekiyor. Biz de, Türkiye de onların kaygılarına da cevap verecek formüller arıyoruz. Burada önemli olan konu biz güvenliğimizi nerede görüyorsak buna saygı gösterilmesidir. Karşı tarafın bunu bir tehdit unsuru olarak algılamayacağı bir formül üzerinde çalışmaya hazırız. 1960 sisteminin 2017’ye, yani günün koşullarına adaptasyonu mümkündür. Ama olduğu gibi ortadan kaldırmayı hedeflemek gerçekçilik olmaz. İkincisi ise, taleplerde makul olmak. Bunu da muhataplarımızdan bekliyoruz. Bize sunulan harita hiçbir Kıbrıslı Türk’ün kabul edeceği bir harita değildir. Dolayısıyla ortak bir anlayış bulunabilmesi için makuliyet sınırları içerisinde kalmak lazım.” 

Denktaş’a yanıt verdi
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, TRT Haber kanalındaki bir programda söyledikleriyle ilgili UBP Genel Başkanı, Başbakan Hüseyin Özgürgün ve Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın dünkü değerlendirmelerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Akıncı, açıklamasında söylediklerini anlamamazlıktan gelip çarpıtmaya gerek olmadığını, söylediklerinin açık olduğunu ifade ederek şunları kaydetti: “Merhum Cumhurbaşkanı Denktaş’ın Kıbrıs Türk tarafına kalacak toprağın yüzde 29+ olmasını kabul ettiğini, bunu Meclis’e de önerdiğini, Meclis’teki tüm siyasal partilerin de bunu onayladığını hatırlattım. Bu tarihi bir gerçekliktir, bundan rahatsızlık duymaya gerek yoktur. Bizim sunduğumuz haritanın da merhum Denktaş’ın ve Meclis’in kabul ettiği yüzdelik oranına uygun olduğunu belirttim. Bunda da anlaşılmayacak bir şey yoktur”.

Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2017, 08:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473