banner564

Rumların bayramı

ABD’nin Enerjiden sorumlu bakan yardımcısı Fannon adaya geldi, 10’uncu parselde sondaj çalışmaları başladı

Rumların bayramı
banner598

   Amerikan ExxonMobil ile Qatar Petroleum’un, Rum Yönetimi’nce tek yanlı olarak ilan edilen “Münhasır Ekonomik Bölge” içerisindeki 10’uncu parselde yer alan “Delfini” hedefindeki sondaj dün resmen başladı. 

   ABD’nin Enerjiden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Francis Fannon da bu amaçla Güney Kıbrıs’a gitti. Fannon, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin doğal zenginliklerini işleme hakkını desteklediklerini belirtirken, ülkesinin Doğa Akdeniz bölgesine bir öncelik konusu olarak enerji gelişmelerini teşvik ettiğini söyledi.
    Fannon’un açıklamaları, ExxonMobil ve Qatar Petroleum’un dün Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde bulunan Blok 10’da sondaj çalışmalarına başlarken geldi.
    Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’le görüşmesinden sonra açıklamalarda bulunan Fannon, ziyaretinin bölgede enerji gelişmelerinin bir parçası olduğunu bildirdi.
     Kıbrıs’ın İsrail’den sonra ikinci durağı olduğunu, daha sonra Mısır’a gideceğini ifade eden Fannon, şöyle devam etti:
   “Enerjiyi ekonomik gelişmede işbirliği için katalizör olarak görüyoruz, bölgede herkesin yararına olacağına inanıyoruz. Kıbrıs’ın bu yönde anlamlı bir rolü vardır.
   Bölgede devam eden gelişmelerden ve büyük vaatlerden çok heyecanlanıyoruz.
    Bir ABD şirketinin buna dahil olması ve devam eden fırsatlar olması şüphesiz beni mutlu etmektedir.
    Doğal zenginliklerin kapsamlı bir çözüm bağlamında adadaki bütün toplumlarla hakça paylaşılmasına yönelik uzun vadeli görüşümüzü korumaktayız.
    Kıbrıs’a bu ziyaret tek olmayacak. Doğu Akdeniz enerjisini bir öncelik olarak ilerletmeye devam edeceğiz.”
 
Rum Bakan çok mutlu

   Rum Enerji Bakanı Lakkotripis de, ABD’nin  Kıbrıs enerji programına desteğinden duyulan memnuniyeti ifade etti.
    Fannon ile görüşmesini çok verimli olarak niteleyen Bakan, görüşmede bölgenin enerji kaynaklarının gelişimi için yolların, ayrıca doğal gaz keşfi ve kullanımının ele alındığını söyledi.
    Lakkotripis, “Gelişmeler, ABD ve bölge ülkeleriyle ortak bir hedefte daha yakın işbirliği, Doğu Akdeniz’de enerji kaynaklarının etkin gelişiminin insanlara faydası ve böylelikle enerjinin bölgede barış için katalizör olduğunun ispatlanmasıyla ilgili görüşmeleri sürdürmeye karar verdik” şeklinde konuştu. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474