banner564

‘Sanal âlemde yaşıyoruz’

Akıllı telefon ve sosyal medya kullanımının bağımlılık derecesine ulaşması uzmanların yanında vatandaşları da endişelendiriyor

‘Sanal âlemde yaşıyoruz’
banner598

 Ömer KADİROĞLU

Akıllı telefonların yaygınlaşması, internetin ceplerimize girmesi ve birçok sosyal medya platformu oluşması hayatımızı değiştirdi.
Günümüzde küçük yaştaki çocukların dahi telefon ve soysal medya bağımlısı olduğu belirtilirken, Diyalog’a konuşan vatandaşlar, teknolojinin gerekli olduğunu ancak insanların bunu abartarak kullandığını söyledi.
Vatandaşlar,  gençlerin, çocukların aynı ortamda sohbet etmek yerine telefonla vakit geçirdiklerini söyledi. “Telefonları çıktı, muhabbet bitti” diyen vatandaşlar, akıllı telefon ve sosyal medyanın dikkatli kullanılması gerektiğini söyledi. Diyalog’a konuşan vatandaşlar şunları aktardı:

Hüseyin Debreli: 
Akıllı telefon kullanıyorum ancak çok fazla zaman geçirmiyorum. Sosyal medya hesabı olarak 
Facebook kullanıyorum, orada da çok fazla vakit geçirmiyorum. Gerektiği gibi kullanıldığı zaman akıllı telefonlar ve sosyal medya uygulamalarının hayatımıza girmesi güzel bir durum.
Maalesef günümüzde iyilikten çok kötü bir durumu ortaya çıkardı. 
Akıllı telefonlar ve sosyal medya uygulamaları ne yazık ki eski sohbet ve arkadaşlık ortamlarını bitirmiş durumda. 
Herkes her ortamda akıllı telefonlara endekslendi ve çevresinden uzaklaştı. Küçük yaşta çocukların akıllı telefonlarla zaman geçirmesi doğru değildir. 
Ailelerin bu konuda biraz daha hassas davranması gerekiyor. Ayrıca araç kullanırken telefonla vakit geçiren kişiler var ve bu da kazalara davetiye çıkartıyor. Bu davranışlardan vaz geçilmesi gerekiyor.

Osman Topuz:
Akıllı telefonum var ancak pek anlamıyorum. Gün içerisinde birkaç kez telefonuma bakıyorum. Bazı haber sitelerinde yayınlanan haberleri takip ediyorum. Boş olduğum zamanlarda televizyon ve gazete yerine sosyal medyada paylaşılan haberleri takip ediyorum. Çok aktif bir kullanıcı değilim.

Feyzi Dağdur:
Akıllı telefon da sosyal medya uygulamalarını da aktif bir şekilde kullanıyorum. Emekli olduğum için yoğun bir şekilde akıllı telefonla zaman geçiriyorum. Akıllı telefon kullanımı küçük yaşlara kadar indi ve bu zararlı bir durumdur.
 Sosyal medya ve akıllı telefon kullanımı nedeniyle eskisi gibi arkadaş, aile ve akraba sohbet ilişkileri ne yazık ki kalmamıştır.

Yusuf Parıldak:
Telefon bana göre iletişim için kullanılmalıdır. Ben de cep telefonu sahibiyim ancak internet veya kamera gibi uygulamaları yoktur. Sosyal medya uygulaması kullanmıyorum. Şimdi insanlara bakıyorum boş yere bir telefonun ekranına bakarak bir şeyler okuyor, yorumlar yapıp mesajlar gönderiyor. Üç tane torunum var ve 4 yaşlarında olmalarına rağmen akıllı telefon kullanıyorlar. 
Bu yanlış olsa da onları vazgeçiremiyoruz. Akıllı telefonlar insanları köreltiyor. Akıllı telefon ve sosyal medya uygulamaları hayatımıza girdi gireli ailelerde ve arkadaşlıklarda kopukluklar yaşanıyor.
Aile ziyaretlerine gidildiği zaman sohbet etmek yerine herkesin elinde bir telefon orada vakit geçiriliyor. 
Bunlar üzücü durumlardır. İnsanlara tavsiyen bu teknolojiyi daha bilinçli ve kontrollü kullanmalarıdır.

Hanife Reynar: 
Akıllı telefonum var ama sosyal medya uygulamalarını kullanmıyorum. Sosyal medya ve akıllı telefon kullanımı küçük yaşlara kadar indi ve bu durum doğru değildir. 
Ailelerin bu konuda daha duyarlı ve hassas davranmaları gerekiyor. 
Telefon ve sosyal medya kullanımı o kadar çok yaygınlaştı ki günümüzde araç kullanırken bile telefonla ilgilenen kişiler var.
Bu da büyük tehlikeleri beraberinde getiriyor. Akıllı telefonlar ve sosyal medya kullanımı hayatımıza gireli eskisi gibi aile ve akraba ilişkileri ne yazık ki kalmadı. 
Eskisi gibi sohbetler artık yok. Bayramlarda bile el öpmek yerine sosyal medya veya telefonlardan atılan mesajlarla kutlanır oldu. Tavsiyem küçük yaştaki çocukların telefon ve sosyal medyadan uzak tutulması genç ve yetişkinlerin ise gerektiğince kullanmasıdır.

Hasan Yusufoğlu:
Akıllı telefon ve sosyal medya kullanıyorum ancak en fazla 5 dakika bakıyorum. Çocuklarım var ve onlar çok aşırı bir şekilde kullanıyorlar. Şimdiki gençler bir masada oturarak birbirlerine telefon üzerinden mesaj atıyor. Sosyal medya ve akıllı telefonlar hayatımıza girdi gireli çok farklılıklar yaşandı. Gerektiğinden fazla kullanım bağımlılık yapıyor ve şimdiki geçler bu teknolojinin esiri olmuş durumda. 
Yedikleri yemeğe gittikleri yerlere kadar adım adım her şeyi paylaşıyorlar. Bu durum aile, akraba ve arkadaşlık ortamlarını da yok ediyor. Bu konuda bir farkındalık yaratılarak esiri olduğumuz sosyal medya ve akıllı telefonlardan biraz da olsa uzaklaşmak gerektiğini düşünüyorum.

Ömer Öcay:
Akıllı telefon kullanıyorum ve hayatımın bir parçası oldu.
Sosyal medya uygulamalarını da yoğun bir şekilde kullanıyorum. Sosyal medya ve akıllı telefon kullanımı çok yaygınlaştı ve bu bazı olumsuzlukları ortaya çıkartıyor. Bu duruma rağmen yoğun bir şekilde kullanılmaya devam ediliyor. 
Yerinde kullanmak en güzelidir. Ne yazık ki bu uygulamalar ve telefon kullanımı bizleri hapsetmiş durumda.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474