banner564

Seferberlik ilan edilmeli

Devlet Laboratuvarı’ndaki yangınla ilgili konuşan vekillerin tamamı, tehlikenin büyüklüğüne dikkat çekti ve çalışanların sağlık durumlarını gündeme getirdi

Seferberlik ilan edilmeli
banner598
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 10.50’de Meclis Başkan Vekili Hüseyin Avkıran Alanlı başkanlığında toplandı. Milletvekillerinin güncel konuşmalar yaptığı toplantıda, Devlet Laboratuvarı’nda 22 Aralık 2016’da çıkan yangına ilişkin meclis araştırması açılmasıyla ilgili 2 ayrı önergenin ön görüşmesi yapıldı. Önergelerden biri Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, diğeri ise Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekilleri Ahmet Gülle, Fazilet Özdenefe ile Erkut Şahali tarafından sunuldu. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk önce, polis terfilerinin araştırılmasıyla ilgili komitenin başkanlığına UBP Milletvekili Erdal Özcenk’in, başkan vekilliğine ise CTP Milletvekili Salih İzbul’un oy birliğiyle seçildiği bilgiye sunuldu. 

Gülle: Bin 397 farklı madde yandı
İlk sözü önergede imzası bulunan CTP milletvekili Ahmet Gülle aldı. Gülle, yangının kimya deposunda başladığını anımsatarak, yangında bin 397 farklı maddenin yandığını söyledi.
Yangının halk sağlığına ve çevreye zararlarının bilinmesi ve tedbir alınması gerektiğini dile getiren Ahmet Gülle, şube amirlerinin ve bazı personelin yangının ertesi günü hiçbir önlem alınmadan buraya zorla getirildiğini ve çalıştırıldığını savundu. 

Sucuoğlu: Yangın “ben geliyorum” dedi
İkinci önergenin sahibi olan Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu da söz aldı. Sucuoğlu, yangının elektrik kontağından çıktığını, olayın “ben geliyorum” dediğini söyledi.
Sucuoğlu, “Sayın Gülle’nin bakanlığı döneminde burada hiçbir şey yapılmadı. Buradaki insanlar patlamaya hazır bir bomba üzerinde çalışıyordu” şeklinde konuştu.
Bodrumdaki kimyasalların Türkiye’den gelen ekipler tarafından temizlendiğini, varillerin de Türkiye’den getirildiğini ifade eden Sağlık Bakanı, “İddialar iddialar. Hiçbir kanıt yok, hep iddia var. Bu komitenin konuya faydası olacak ve dersler çıkarılacak” şeklinde konuştu. 

Angolemli: İnsanlar havadan bile tedirgin
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Devlet Laboratuvarı’nda 22 Aralık 2016’da çıkan yangına ilişkin meclis araştırması açılmasıyla ilgili iki ayrı önergenin ön görüşmesini yaparak önergeleri onayladı.
Önergelere ilişkin olarak söz alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, ülkede kanser vakalarının arttığını, yerleşim yerlerinde baz istasyonları olduğunu, AKSA’nın etrafa zehir saçtığını söyledi.

Dinçyürek: Sıkıntılar yangınla başlamadı
Genel Kurul’da daha sonra Bağımsız Milletvekili Hakan Dinçyürek söz aldı. Dinçyürek, içtüzük konusunda yerinden konuşan Ahmet Gülle’ye eleştirilerde bulundu.
Devlet Laboratuvarı’ndaki yangına değinen Dinçyürek, konuyla ilgili ortaya atılan iddiaları anımsattı.
Dinçyürek, ciddi ve üzücü olan bu konunun meclis tarafından araştırılması gerektiğini ancak önemli olanın neyin araştırılacağı olduğunu, İyi İdare Yasası uyarınca gereğinin yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Serdaroğlu: Seferberlik ilan edilmeliydi
UBP milletvekili Ergün Serdaroğlu, Devlet Laboratuvarı’ndaki yangın nedeniyle 3-4 aydan beri sebzelerin kontrol edilmediğini kaydederek, Tarım Dairesi eski müdürünün “domatesi soyarak yiyin” açıklamasını anımsattı. Serdaroğlu, Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu’nun “Bu süreçte yalnız kaldım” açıklamasına da işaret ederek, “Bu konuda seferberlik ilan edilmeliydi” dedi.
Bunları yapamadıysak hepimiz suçluyuz. Ahmet Gülle, ‘çalışanlara 65 gün sonra tetkik yapıldı’ diyor, bu konu neden daha önce gündeme getirilmedi?” diye sordu.

Yorgancıoğlu: Siz hükümet olmanın imkanlarını seviyorsunuz
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Lefkoşa Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu, hükümetin, memleketten çok hükümet olmanın imkanlarını sevdiğini iddia etti. İstihdamlara yönelik eleştirilerde de bulunan Yorgancıoğlu, “Bizim itirazımız kamuya istihdama değil, usulsüz istihdamadır” dedi.
Yorgancıoğlu, “Siz memleketten çok hükümet olmanın imkanlarını seviyorsunuz. Aksi olsa devlet kadar yasalarına da saygılı olurdunuz” dedi. 
Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün “Kıbrıslı yoktur” açıklamasında bulunduğunu söyleyen Özkan Yorgancıoğlu, “Birilerine yaranmak için işgüzarlık yapıyor, böyle başbakanlık dolmaz” eleştirisinde bulundu. Cumhuriyet Meclisi bir sonraki toplantısını, 17 Nisan Pazartesi günü yapacak.

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2017, 12:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474