banner564

Yazda işler kesat

Fiyatların ürünlere olan talebe göre belirlendiğini belirten sebze ve meyve toptancıları, öğrencilerin olduğu dönem satışların daha iyi gittiğini söyledi

Yazda işler kesat
banner598
Hüseyin ÇİÇEK
Gazimağusa’da bulunan, sebze ve meyve toptancıları, fiyatların, ürüne olan talebe göre belirlendiğini ancak Sebze ve Meyve Toptancıları Birliği’nin belirlediği fiyatların baz alındığını söyledi. Toptancılar sebze ve meyve fiyatlarının piyasa normallerinin biraz üstünde olmasını sert geçen kış mevsimine bağlarken, manavlar ise fiyatların oldukça yüksek olduğunu ve vatandaşın daha önce poşetini doldururken, bugünlerde evdeki fert sayısına göre sayarak sebze ve meyve aldığını savundu. Diyalog’a konuşan sebze-meyve işi ile uğraşan esnaf şunları söyledi:

İbrahim Gedik (Doğruöz Market-Manav): Fiyatlar el yakıyor
“Sebze ve meyve fiyatları şu anda oldukça pahalı, Elma’nın kilosu 5 TL. Armut’un fiyatı 6 ile 7 TL arasında değişiyor. Üzüm almaya kalksanız kilosuna 17.50 TL ödüyorsunuz. Acı biberin fiyatı aynı şekilde 17.50 TL. Fasulye fiyatları 13 ile 16 TL arasında değişiyor. Dolmalık Biber 11.50 TL, Patlıcanlar 7 TL, 6 TL’nin altında yemeklik sebze bulamıyorsunuz. Meyvelerde de durum aynı. Kavun ile karpuzun kilosu 7.50 TL, portakal 2 ile 4 TL arasında değişirken, çilek ise 5 TL. Biz minimum kar ile sattığımız halde fiyatlar bu şekilde. Manav bölümü bir marketin ayakta durmasını sağlayan kısımdır. Biz ayakta durabilmek için maliyetine, hiç kar elde etmeden satış yaptığımız çok zaman oluyor. Müşteriler fiyatlara isyan ederek alışverişini yapıyor. Eskiden torbasını doldurarak sebze ve meyve alan vatandaş, şimdi sayarak alıyor. Örneğin elma alacaksa, evdeki fert sayısı 5 ise, 5 tane elmayı torbaya koyuyor.”

Seyit Sarı (Toptancı): Öğrenci olmadığı zamanlar iş olmuyor
“Domates haricinde diğer sebze ve meyvelerin piyasa normallerinde olduğunu düşünüyorum. Sadece domatesin piyasa normallerinin üzerinde olduğunu söyleyebilirim. Domates 4 ile 5 TL arasında değişiyor, salatalık 2 TL, kuru soğan 1.30 TL iken taze soğan 2.50 TL civarında satılıyor. Limon, patates ve portakal 2 TL, patlıcanın kilosu 4 TL iken biberler 8 TL’den satılıyor. Bakla 2, bezelye ise 4 TL. Satışlarımız şu anda iyi durumda. Müşterilerimiz geliyor, bize istenen siparişleri gönderiyoruz. Öğrenci olduğu müddetçe iş oluyor, olmadığı zaman da yaz mevsiminde 3 ay iş yapamıyoruz.”

Mehmet Yalman (Toptancı): En ucuz Gazimağusa
“Bizdeki sebze ve meyve fiyatları diğer bölgelere göre daha ucuz. Özellikle Lefkoşa’dan genel olarak tüm ürünlerde 50 kuruş ile 1 TL daha ucuza satış yapıyoruz. İşlerimizde şu anda gayet güzel. Müşterilerimiz geliyor, turistler gelip alış veriş yapıyor.”

Mehmet Çetin (Toptancı): Birlik fiyatlarını baz alıyoruz
“Sebze ve Meyve Toptancıları Birliği’nin belirlediği fiyat listesini baz alıyoruz. Ancak günlük talebe göre de ürünlerin fiyatları belirleniyor. Gelen malın miktarına göre, satışı ve talebe göre birliğin de belirlediği fiyatlar baz alınarak uygun fiyatlar belirleniyor. Satışlarımızın durumunu özetleyecek olursak, kimse yemesinden ve içmesinden kesmiyor. Dolayısı ile insanlar sebze ve meyveye devamlı şekilde rağbet gösteriyor.”

Musa Cura (Toptancı): Piyasada azalan ürünün fiyatı artar
“Fiyatlar ürünlere olan arz ve talebe göre belirlenmektedir. Piyasada bir ürün rağbet görüp azaldığı zaman fiyatı da otomatik olarak artıyor. Bu yıl hava şartlarının sert olması da fiyatları etkilemiştir. Şu anda öğrenci bulunduğu için piyasa iyi durumda. Ancak öğrenciler gittiğinde işlerde sıkıntı oluyor.”

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2017, 12:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473