banner564

Sektör krizde

Sıfır kilometrelerde olduğu gibi, ikinci el araç satışlarında da yarı yarıya azalma var

Sektör krizde
banner598

Çiğdem AYDIN-Ömer KADİROĞLU
   Kuzey Kıbrıs’ta son 2 yıldan bu yana araç satışlarında ciddi azalmanın olduğu belirtiliyor. Diyalog’a konuşan Galericiler Birliği Başkanı (MASİP) İbrahim Akın, satışların azaldığını belirtirken “Ancak bundan da önemlisinin kayıt dışılığın artarak sürmesidir. Devletin milyonlarca liralık gelir kaybı vardır” dedi.
   Honda satış Müdürü Ege Çakmak, satışların canlanmasına yönelik herhangi bir önlemin alınmadığını söyledi. Çakmak “Alım gücü düşen vatandaşlar özellikle son zamanlarda kazandıkları parayı mutfaklarına bile yetiştiremiyor” dedi. MK Motors Direktörü Mustafa Kalıçlı da dövizdeki dalgalanma ver banka faizlerinin yüksek olması nedeniyle ciddi bir sıkıntı yaşandığını ifade etti.

Akın: Kayıt dışılık büyük sorun
MASİP Başkanı İbrahim Akın, kayıt dışı araç satışının sektöre darbe vurduğunu söyleyerek, yaşanan sorunları anlattı.
İkinci el araçların birçoğunun kayıt dışı olduğunu belirten Akın, bu araçların alım satım yöntemlerini eleştirdi. 
Akın,“Kişiler ikinci el araçlarını yol kenarlarına park ediyor, üzerine telefon numarası yazıyor ve aracını satıyor. Satış yaparken arabayı devretmeyenler bile oluyor. Böyle olunca devlet devir parası alamıyor” dedi.
Akın, ikinci el araç satışının sosyal medya aracılığıyla da yapıldığını söyledi. Akın, devletin binlerce lira zarara uğratıldığını belirtti.
Akın, sadece devletin değil, sektörün de ciddi bir kayıp yaşadığını vurguladı.
İkinci el araçlarla ilgili bir tüzük hazırladıklarını söyleyen Akın, şunları ifade etti: 
“İkinci el satışları kayıt altına alabilecek bir tüzük hazırladık. İlgili mercilere gönderdik. Ancak 7 aydır bekletiliyor. Hazırlanan tüzüğü hayata geçirseler satışların hepsi kayıt altına girmek zorunda kalacak. Bu tüzüğe göre, noterler de yaptıkları işlemlerde motor numaralarını yazmak zorunda kalacak ve devir kâğıdı zimmetlenecek.
Ortada bitmiş bir tüzük var, Maliye Bakanlığı ve tüm paydaşlar birlikte hazırladık. Ancak aylardır beklemede… Artık dizlerimizin üzerine çöktük; yalvarıyor, hatta haykırıyoruz… Bu tüzüğün çıkarılması ve gerekli önlemlerin alınması için…”
Kayıtlı araç satışı oranını da açıklayan Akın, 2019 yılı Ocak ayından Haziran ayı sonuna kadar 1 milyon 56 bin TL tutarında araç satıldığını söyledi.

Çakmak: Vatandaşın alım gücü düştü
Honda satış Müdürü Ege Çakmak ise dövizdeki dalgalanmalar nedeniyle otomotiv sektöründe sıkıntılar yaşandığını ifade etti.
“Alım gücü düşen vatandaşlar mutfak masraflarını zor karşılıyor” diyen Çakmak, devletin sektörü canlandırıcı bir çalışma yapması gerektiğini ancak bu yönde bir adım atılmadığını söyledi.
Çakmak, daha önce ayda 75 tane sıfır kilometre, 700 civarı da ikinci el araba sattıklarını, fakat satışların son zamanlarda oldukça düştüğünü dile getirdi.
Çakmak, sıfır kilometre araç satanla, ikinci el araç satışı yapan işletmeler arasında bir ayrım yapılması gerektiğini de ifade etti.
Çakmak, “Memlekette önemli sektörler arasında bulunan otomotiv sektörü ile ilgili hiçbir çalışma yapılmıyor” dedi.
Çakmak, şunları söyledi: “Günden güne sektörün durumu kötüye gidiyor. Devletten sektörün canlanması adına çalışmalar bekliyoruz. Bir diğer sorunumuz da korsan satıcılardır. Bununla ilgili de hiçbir önlem alınamıyor. Bir adam iki üç günde bir araç kayıt dairesine gidiyorsa burada bir sorun var demektir. Ancak bu durum yetkililer tarafından takip edilemiyor.”

Kalıçlı: Korsan bizi vurdu
MK Motors Direktörü Mustafa Kalıçlı da dövizdeki dalgalanma ve banka faizlerinin yüksek olması nedeniyle ciddi bir sıkıntı yaşadıklarını ifade etti. Kalıçlı, korsan galericilerin de işlerini olumsuz yönde etkilediğini dile getirdi. Kalıçlı,“Korsan satıcılar hem devlete hem de bu sektörde iş yapan resmi galerilere zarar veriyor” dedi. Kalıçlı, denetimsizlik nedeniyle korsan galerilerin ve kayıt dışı satışların artarak devam ettiğini vurguladı.
Kalıçlı, “Devlet bu konuda denetimleri arttırmalıdır. Sosyal medyada defalarca farklı marka arabaları paylaşarak satış yapmaya çalışan insanlar var. Bu insanları bizim gördüğümüz gibi yetkililerin de gördüğü inancındayım” şeklinde konuştu.
Önceki yıllara oranla satışlarda büyük bir düşüş olduğunu kaydeden Kalıçlı, buna vatandaşların alım gücünün düşmesi, yüksek vergiler alınması ve devletin ilgisizliğinin neden olduğunu savundu.
Kalıçlı, “Bugün bir galeri açmak isteyen girişimci arkadaşlara tavsiyen bu sektör dışında her sektörde çalışsınlar ancak bu sektörde iş kalmadığından tavsiye etmiyorum” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474