banner564

Sektör yasa bekliyor

Emlakçılar, kaçak ve kayıtsız çalışanlardan dolayı mağduriyetler yaşandığını belirterek, önlem alınmasını istedi

Sektör yasa bekliyor
banner598

 Çiğdem AYDIN

Emlak sektörü, yıllardır bekletilen Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Yasası'nın acil bir şekilde ele alınmasını istiyor. 
Yasal boşluktan dolayı her önüne gelenin emlakçılık yaptığını ifade eden sektörün önde gelen isimleri, bu durumun hem ülkeye hem de ekonomiye zarar verdiğini ifade etti. 
Kaçak çalışanların vergi vermediğini, bunun kayıt dışı ekonomiye neden olduğunu ifade eden emlakçılar, ayrıca büyük mağduriyetler de yaşandığını dile getirdi. Kayıtsız ve kaçak emlakçılardan ev satın alan birçok kişinin hüsrana uğradığını ifade eden emlakçılar, yasa olmadığı için yaptırım da olmadığını söyledi.
 Diyalog’a konuşan Kumsal Emlak Direktörü Necmi Sıddık, Gülenay Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çıldır ve Arifoğlu Emlak Direktörü Nevzat Arifoğlu, “Biz güven, ülke de prestij kaybediyor” dedi. 
Emlakçılar, yaşanan sorunların önüne geçilebilmesi için en kısa zamanda Emlakçılar Birliği Yasası'nın hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Necmi Sıddık (Kumsal Emlak Direktörü): 
Kayıtsız emlak ofisleri, kayıtsız ve hiçbir eğitimi olmayan devlete vergi vermeyen ve kendisini emlakçı olarak tanıtan çok fazla insan var. Bu durum ne yazık ki hem sektörü hem de ülkeyi olumsuz etkiliyor. Biz güven, ülke de prestij kaybediyor.
Örneğin yabancıların mülk edinmesi ile ilgili ülkede yasalar vardır ve fuarlarda da Kuzey Kıbrıs’ı tanıtırken mülk edinme konusunda reklamlar ve bilgilendirmeler yapıyoruz. Ancak emlak konusunda mağduriyetleri önleyemiyoruz. 
Bir an önce İçişleri Bakanlığının, Emlakçılar Birliği Yasası’nı çıkarması lazım. İçişleri Bakanlığı, eski çıkan Emlakçılar Yasası’nı tekrardan revize edip, acilen geçirilmesi gerekiyor. Yasal boşluk olduğu için sektörde dolandırıcı ve kayıtsız emlakçılar baş gösterdi.
Yasanın çıkarılmalı,  emlakçı tanımlanmalı, bu işi nerede nasıl yapar, ofisi nerededir, kaç kişi çalıştırır bilinmelidir. 

Mehmet Çıldır (Gülenay Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı):
İnsanlar facebook, site ya da kendi cep telefonlarını kullanarak emlak satış işi yapıyorlar. Geziyorlar, bakıyorlar, evlerin üzerindeki ilanlardan satılık yerleri tespit ediyorlar. İnsanları mağdur ediyorlar. Emlak sektörünü ciddi şekilde zarara uğratıyorlar, güven kaybına yol açıyorlar.
Bunu gündemde tutmakta fayda var, ciddi yaptırımlar uygulanmalı, ciddi cezalar verilmeli. Şu anda yapanın yanına kar kalıyor, böyle bir düzen olmaz. Emlakçılar Yasası’nın ivedilikle çıkması gerekir. 

Nevzat Arifoğlu (Arifoğlu Emlak Direktörü):
Emlak işi yapanların kayıt altına alınması gerekiyor. Her kafasına esen emlak işi yapmamalı. Yaptığı zaman mağduriyetler de doğuyor. Mağdur olanlarda başvuracak merci bulamıyor. 
Bu durum ülkemiz için de sektör için de kötüdür. Çok dikkatli olmak gerekiyor tabi mülk alacak olan insanların da doğrudan şirketlerle muhatap olmalarını tavsiye ederim. Bu konunun en iyi çözümü tabi ki Emlakçılar Yasası’nın çıkarılmasıdır. Emlakçılık, emlakçı tanımlanmalıdır. 
Ayrıca kaçak emlakçılardan dolayı devlet de mağdur oluyor. Çünkü bunlar vergi vermiyor, bu insanlar haksız kazanç sağlıyorlar.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474