banner564

Son 7 yılda 51 emekçi

Sendikal Platform, bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler iş kazalarında ölümlere dikkat çekmek amacıyla eylem yaptı

Son 7 yılda 51 emekçi
banner598

Sendikal Platform, bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler iş kazalarında ölümlere dikkat çekmek amacıyla dün Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı. Bazı eylemcilerin kefen ve baret giydiği eylemde, “Kaza Değil Cinayet” yazılı pankart açıldı. 

Eylemde basın bildirisini okuyan Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ) Genel Sekreteri Koral Aşam, hiçbir şeyin insan hayatından daha değerli olmadığını, sağlıklı ve güvenli ortamda çalışma hakkının en temel insan haklarından biri olduğunu kaydetti. 
Aşam, ülkede son 7 yılda toplam 51 emekçinin “iş cinayetine kurban edildiğini” belirtti. 
Uluslararası Çalışma Örgütünün raporlarına göre, gerekli tedbirlerin alınması halinde, iş cinayetlerininyüzde 98, meslek hastalıklarında ise  yüzde 100 önlenebilir olduğunu anlatan Aşam, ülkede her yıl ortalama olarak 200 işçinin yaralanması, 7.3 işçinin hayatını kaybetmesinin nedenlerinin sorgulanması gerektiğini kaydetti. 
Aşam şöyle devam etti: 
“Nedenleri çok açık: Bu cinayetler mevcut rejimin kaçınılmaz sonucudur, kapitalizmin doğasında var olan sömürü, liberalizmintemel kuralı olan ne pahasına olursa olsun kar marjının maksimizasyonudur!   Patronların doymak bilmez kar hırsı nedeniyle, işçi ve emekçilerin hayatlarının önemsenmemesidir! İş sağlığı ve işçi güvenliğine dair önlemlerin alınmaması hatta yok sayılmasıdır! Başta Çalışma Bakanlığı olmak üzere, yönettiğini iddia edenlerin, yasalar ve mevzuat hükümleri açık ve ortada olmasına rağmen, denetim görevlerini yerine getirmeyerek, sistem bekçiliğine soyunmasıdır! Özel sektörde sendikalaşmanın devlet - sermaye işbirliği ile engellenmesidir” 
Eyleme destek veren örgütler şunlar: 
     “DEV-İŞ, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, TÜRK-SEN, GÜÇ-SEN, EL-SEN, BASIN-SEN, BES, KOOP-SEN, DAÜ-SEN, DAÜ BİR-SEN, ÇAĞ-SEN, TIP-İŞ, TEL-SEN, HTKS, KŞK-SEN, EMEK-İŞ, GENEL-İŞ, PETROL-İŞ, MAĞUSA TÜRK GENEL-İŞ, CTP, TDP, BKP, YKP, TKP-YG, HP, BAĞIMSIZLIK YOLU, BARAKA, BORAN KÜLTÜR MERKEZİ, TABİPLER BİRLİĞİ, K.T. HAYVAN ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ, KTEZO, ARİF HASAN TAHSİN VAKFI, UNITE CYPRUS NOW, DKB”

Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2018, 11:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473