banner564

Sonuç odaklı olacak

Akıncı, Guterres’in ekim veya kasım ayında 3’lü ya da 5’li toplantılar konusunda inisiyatif alacağı izlenimini edindiklerini belirtti

Sonuç odaklı olacak
banner598

 Fezile ÖKSÜZ

Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri Antoni Guterres ile gerçekleştirdiği görüşmeyle tamamladığı New York’taki çalışmalarıyla ilgili basına değerlendirmelerde bulundu. 
Akıncı, New York’taki en önemli görüşmesini en son BM Genel Sekreteri Guterres ile gerçekleştirdiğini vurguladığı konuşmasında, hafta başından itibaren TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Slovakya Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı, Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile görüştüğünü belirtti. Akıncı, Sosyalist Enternasyonal Başkanlık Divanı toplantısına katılıp, üye ülkelere hitap ettiğini kaydetti.
Akıncı, Antonio Guterres’in ekim veya kasım ayında 3’lü ya da 5’li toplantılar konusunda inisiyatif alacağı izlenimini edindiklerini belirtti.
Akıncı, “Bu konuda Sayın Lute’un taraflarla yeniden görüşmesinin söz konusu olacağını görüyoruz. Lute yeniden bölgeye gelebilir. Daha sonra ileri bir tarihte uygun bir şehirde ya da genel sekreterin Avrupa’da bulunduğu bir dönemde bir araya geliş de söz konusu olabilir. Asıl olan bunun hazırlığıdır. Önümüzdeki günlerde Genel Sekreterin hazırlığı tamamlayıp, hangi yönde ilerleyeceğine karar vermesini bekleyeceğiz” dedi.
Kıbrıs Türk tarafının artık sonuç odaklı bir süreç peşinde olduğunu, yeni bir başarısızlık yaşamak istemediğini vurgulayan Akıncı, “Kıbrıs Türk halkı olarak 2004 ve 2017’de başımıza gelenin bir daha tekrarlanmamasını istemek en haklı ve büyük talebimizdir…  Haksız ambargolar ve izolasyonlar altında yaşamaya devam ediyor. Bu bize yapılan büyük bir haksızlık” şeklinde devam etti.

“Rum tarafının tavrı bulanıklık yaratmıştır”
Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum tarafının özellikle 2 yıldır bulanık tavırlarına şahitlik ettiklerine işaret ederek,
Akıncı, “Siyasi eşitlik ve etkin katılım konusunda bulanıklık yaratmalarının yanı sıra, Crans Montana’dan bu yana farlı kişilere, farklı şeyler söyledikleri bir vakıa olmuştur. 2 devletten konfederasyona, başkanlık sisteminden parlamenter sisteme, dönüşümlü başkanlıktan dönüşümlü başbakanlığa, gevşek federasyondan decentralizasyona varıncaya kadar çok farklı söylemleri farklı ortamlarda farklı kişilere seslendirmiştir. Bu bulanıklık yaratmıştır”

“Etkin katılım ve dönüşümlü başkanlık…”
Referans kavramlarının öneminin bu noktada da kendini gösterdiğini kaydeden Akıncı, “Bulanıklıkların bir yana bırakılıp, neyin hedeflendiğinin netleşmesi gerekiyor. Bulunacak çözümün siyasi eşitlik içinde olacağı çok net olduğuna göre bu siyasi eşitliğin temel unsurları olan etkin katılım ve dönüşümlü başkanlık konusunun tartışma konusu olmaktan çıkarılması gerekir” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, bir kez daha konuların etrafından dolanıp, ucu açık süreçlerle oyalanmamak gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:
“Sonuç odaklı hedefe giden bir süreç kurgulanması gerekiyor artık. Bütün bunlar BM raporlarına giren ve BM parametresi haline gelen unsurlardır. Sayın Genel Sekreter bugün ucu açık süreçlerin geride kaldığını, önümüzde ucu açık olmayan, sonuç odaklı iyi kurgulanmış yeni süreçlerin bizi beklediğini konuştuk”

“Barış ve istikrar için öneri sunduk”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, doğal gaz konusuna da değinerek, Kıbrıs Türk tarafının Doğu Akdeniz’de barış ve istikrara katkıda bulunmak için öneri yaptıklarını vurguladı.
Akıncı, “Hidrokarbon konusunu bir kavga alanı olmaktan çıkarıp, işbirliği alanına dönüştürmek istiyoruz. Bu konuyu Genel Sekretere bugün yine hatırlattık” dedi.

“Daha aktif katılım göstermesi önemli”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri’nin bundan sonraki süreçlerde daha aktif katılım göstermesinin son derece önemli olduğunu belirtti.
Akıncı, “Kıbrıs Türk halkı olarak 2004 ve 2017’de başımıza gelenin bir daha tekrarlanmamasını istemek en haklı ve büyük talebimizdir… Haksız ambargolar ve izolasyonlar altında yaşamaya devam ediyoruz. Bu bize yapılan büyük bir haksızlık. Biz artık sonuç odaklı bir sürecin peşindeyiz” dedi.

“İnisiyatif alma eğilimi gördüm”
Cumhurbaşkanı Akıncı, şöyle devam etti:
“Gördüğüm kadarıyla BM Genel Sekreteri de benzer düşünceleri içerisindedir. İlgisini sürdürüyor. İnisiyatif alma arzusundadır. Önümüzdeki dönemde, ekim kasım aylarında 3’lü ya da 5’li görüşmelerle ilgili inisiyatif alacağı mesajını aldık. Bu konuda Sayın Lute’un taraflarla yeniden görüşmesinin sözkonusu olacağını görüyoruz. Lute yeniden bölgeye gelebilir. Daha sonra ileri bir tarihte uygun bir şehirde ya da genel sekreterin Avrupa’da bulunduğu bir dönemde bir araya geliş de söz konusu olabilir. Asıl olan bunun hazırlığıdır. Önümüzdeki günlerde Genel Sekreterin hazırlığı tamamlayıp, hangi yönde ilerleyeceğine karar vermesini bekleyeceğiz”
Guterres ve temsilcileriyle temas halinde olacaklarını vurgulayan Akıncı, bu görüşmelerin Kıbrıs Türk halkının haklı görüş ve düşüncelerini muhataplara iletilmesi bakımından oldukça yararlı olduğunu belirtti.
Akıncı, “Beklentimiz, bundan sonraki gelişmelerde haklılığımızın daha da anlaşılır hale gelmesiyle olumlu sonuçlara doğru gelişmeler olmasıdır. Biz barış ve istikrardan, adil çözümden yanayız. Bunun da hangi çerçevede olabileceğini biliyoruz. Barı ve istikrardan yanayız” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474