banner564

Süreç yavaş işliyor

Aplıç ve Derinya sınır kapılarının açılması için Türk tarafı üzerine düşeni yaparken, Rumlar ayak sürüyor

Süreç yavaş işliyor
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Lider Nikos Anastasadis’in Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) çerçevesinde ürettiği Aplıç ve Derinya kapılarının açılması konusunda Türk tarafı üzerine düşen görevleri yerine getirirken Rum tarafı ise tek bir çivi çakmış değil… Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün kontrolündeki bölgelerde de işlemler takvim çerçevesinde yapıldı ancak Rumlar adım atmakta niyetli değil.
28 Mayıs 2015 tarihinde iki liderin anlaşıp kamuoyuna açıkladığı beş maddelik Güven Yaratıcı Önlemler paketinin en önemli unsuru olan sınır kapılarının açılmasında Rum Yönetimi ayak sürüyor. 

Akıncı yerinde gözlemledi
Cumhurbaşkanı Akıncı kapılardaki son durumu incelemek için 6 ve 7 Şubat tarihlerinde her iki kapıya da gitmiş ve çalışmalar hakkında bilgi edinmişti. Bunun dışında 15 Mart tarihinde Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu’nun koordinatörlüğünde devletin konuyla ilgili tüm birimlerinin bir araya geldiği toplantı da düzenlenmişti.  Cumhurbaşkanlığı’ndaki koordinasyon toplantısına, her iki kapının açılması için devam eden çalışmaların farklı yönlerini yürüten Maliye Bakanlığı, Karayolları Dairesi, Planlama İnşaat Dairesi, Tapu Kadastro Dairesi, GKK ve Geçiş Kapıları Teknik Komitesi yetkilileri katılmıştı.

Türk tarafı neler yaptı?
Öncelikle Derinya kapısı… Türk tarafı Derinya kapısının ilk etabı oluşturan asfaltlama ve yönlendirme çalışmalarını tamamladı. Derinya’nın açılması için ikinci etap için de bütçe serbest bırakıldı, çalışmalar başladı. Deriya kapısı için üçüncü ve son etap elektrik, su ve iletişim altyapısının tamamlanması için son aşamaya geldi. 
Aplıç kapısında da Türk tarafı çalışmaları son hızla sürdürüyor.  Türk tarafı Aplıç’da kendi bölgesindeki asfalt çalışmalarını tamamlamak üzere… Rum tarafında ise Kuzey’de kalan yoldan çok daha uzun olan 2.5 kilometrelik yol çalışması yapılması gerekiyor. Ayrıca polis ve gümrük kulübeleri var, ancak henüz bir çalışma yapılmış değil. 

İki kapı eş zamanlı mı açılacak?
Diyalog muhabirinin elde ettiği bilgilere göre Derinya kapısının tüm işlemleri Ağustos ayında tamamlanacak. Ancak Aplıç kapısında süreye ihtiyaç var. Kasım ya da Aralık ayında da Aplıç’daki tüm işlemlerin bitirilmesi hedefleniyor. 

Akıncı tepkili: Daha çivi çakmadılar 
Cumhurbaşkanı Akıncı sınır kapılarının açılması konusunda Perşembe günü yaptığı açıklamada Rum Yönetimi’ne tepki gösterdi. Akıncı şunları söyledi: 
“Endişe ediyorum, adına güven yaratıcı dedik yola çıktık ama adım atılamamış bir çok alan var. Bunlar gerçekten yapılması gereken konular. İki kapının açılmasına karar verdik, Aplıç’da asfaltı döktük, Derinya’da döktük, ara bölgede sıkıntılar olabilir ama Aplıç’ta güneyde 2,5 km’lik bir alan var daha kazma vurulmadı. Nasıl aşacağız bu kapıları. Bizim yapmamız gerekenleri biz yapacağız, Rumların yapması gerekenleri ki yapacak çok iş var yapmaları gerekir. Bu konuda toplumlarımızın hayatını kolaylaştırıp daha ileriye gitmeliyiz.” 
Akıncı 6 ve 7 Şubat’ta her iki kapıya da yaptığı gözlem ziyaretleri sonrasında Rum Yönetimi’ni uyarmıştı ancak o günden bugüne değişen bir şey yok. 

Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2017, 10:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474