banner564

‘Tam ilhak’

Rum yönetimi, Anamur suyunun gelmesiyle adanın kuzeyinde yeni koşulların oluştuğuna ilişkin bir rapor hazırladı:

‘Tam ilhak’
banner598
   Türkiye’nin 1,6 milyar TL dolayında harcama yaparak, Anamur suyunu deniz altından döşenen borularla Kıbrıs’ın  kuzeyine taşıması, Rum Yönetimini ciddi bir şekilde telaşlandırdı.
   Rum hüküğmetince hazırlanan gizli bir rapordan söz eden Fileleftheros gazetesi, bu yeni durumu ‘Tam ilhak’ olarak değerlendirdi.
   Gazete “Sudan Kaynaklanan 5 Yıkılış… Tam İlhak Hedefi Hayata Geçiyor, Görüşmeler Havaya Uçuruyor” başlıklarıyla aktardığı habende, su temin projesi, “Ana kara Türkiye’yi Kıbrıs’ın işgal altındaki kısmıyla bağlayan proje” olarak nitelendirdi.
   Haberde ayrıca suyun tüm Kıbrıs’a dağıtılması için ikinci bir boru hattının oluşturulması gereğinin açık olduğu ileri sürüldü.
   Projenin hayata geçmesiyle oluşan yeni koşullar temelinde “işgalin kuvvetlendiği ve 1974 istilasının ardından varsayılan işgal bölgelerinin ilhakının daha gözle görülür olduğu” iddia edildi.
    Rum hükümeti tarafından durum değerlendirmesi yapma amacıyla hazırlandığı belirtilen belgeye göre, adadaki koşullar şu şekilde şekilleniyor:
   “İşgal bölgelerinin Türkiye’ye tam bağımlılığı ve entegrasyonu adımı. İşgal bölgelerinin Türkiye tarafından tam denetimi. Tarım ile turizmde kalkınma, işgal altındaki kısmın ekonomisinde güçlenme. Kıbrıs Rum mallarının değerinin yükselmesi ve müzakereler sürecindeki alanda tartışmalarda karışıklık olması. Toprakta da karışıklıklar olması.”

Partiler tepkili

   Rum siyasi partiler dün de projeye karşı tepkilerini dile getirdikleri açıklamalarda bulundu.
Gazeteye göre, DİSİ su projesini “yeni bir oldu bitti” olarak nitelendirerek, kınadı.
“İşgal bölgelerinin yeni entegrasyon hareketinin mahkumiyetiyle Kıbrıs sorunundaki çıkmazı kırmanın gerekliliği bir kez daha gözler önüne serildi” iddiasında bulunan DİSİ, “Kıbrıslı Türklerin protestolarının, bunun yasadışı bir ilhak hareketi olduğunu ve kabul edilmez ek bağımlılıklar yarattığını gösterme çabalarını desteklediğini” savundu.
   EVROKO Başkanı Dimitris Silluris, “Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasaidis’in müzakereler masasında yeni oldu bittileri şikayet etmesi gerektiğini” ileri sürdü.
    Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ise Rum hükümetini, iyi atmosferin korunması için su konusunda hiçbir şey yapmamakla suçlarken, “Suyun ardından bir sonraki adımın ilhakın tamamlanması için daha kolay bir iş olan Türkiye’den elektrik nakli olduğunu” iddia etti.
   Alithia gazetesine göre Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, “Kıbrıs’ın işgal altındaki topraklarının yasadışı olarak entegrasyonu eyleminin söz konusu olduğunu” savundu.

Güncelleme Tarihi: 20 Ekim 2015, 10:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474