banner564

“Tamamen biteriz”

Elektrik Kurumu’nun dövizdeki yükseliş nedeniyle elektriğe zam yapmak istemesi, esnafın tepkisine neden oldu

“Tamamen biteriz”
banner598
Melin DOBRAN

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) yönetiminin, petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle elektriğe yüzde 15-20 oranında artış talebinde bulunmaya hazırlandığı yönündeki bilgiler kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.
Diyalog’a konuşan Sanayi Bölgesi esnafı, özellikle elektriğin en çok sanayi bölgesinde kullanıldığını söyledi. Teknolojinin de gelişmesiyle büyük iş makineleri ile çalışmak zorunda olduğunu dile getiren esnaf, makinelerin oldukça elektrik çektiğini belirtti. Yaz mevsiminde olduğumuzu anımsatan esnaf, klima çalıştırmadan iş yapmanın mümkün olmadığını kaydetti. Ülkenin ekonomik yönden darboğazda olduğundan söz eden esnaf, bu durumda elektriğe zam yapılmasını doğru bulmadıklarını aktardı. Esnaf, olası bir zamda kötüye giden işlerinin tamamen duracağını ve ülke ekonomisinin de bundan büyük yara alacağını savundu. Esnaf, “Zam hem bizim belimizi hem de devletin belini bükecektir. Biz para kazanamazsak devletten vergisini alamayacaktır” dedi.

Fikret Atilaoğulları
“Bu zam tabi ki bizi etkiler. Sanayide bizim cihazlarımız elektrikle çalışır. Şu an yaz mevsimindeyiz klimaları çalıştırmak zorunda kalıyoruz. Piyasanın da durumunu düşünürsek, işlerin düşük oluşu ve dövizin yüksek oluşundan dolayı herkesi etkileyecektir.”

Hakan Sarı
“Yapılmak istenen zam bütün esnafı etkiler. Özellikle bizim sektörde bütün her şey elektrikle çalışıyor ve büyük makinelerle çalışıyoruz. Bizi inanılmaz derecede olumsuz etkileyecek. Zaten maliyetlerimiz çok çok yüksek olan bir memlekette yaşıyoruz. KDV’ler, vergiler, gümrükler, artı bir de elektriğe zam demek, bizim inanılmaz derecede belimizi bükecek. Ayda 2 bin, 2 bin 500 TL elektrik ödüyoruz.  Bu durumda zamla beraber 3 bin TL’ye yakın bir elektrik faturası ödeyeceğim. Gelirim artmadan giderim artacak. Devlet gelirimi artırmaya yönelik bir şey yapmadan, giderimi artırmak için elinden geleni yapıyor. Bu da tabi ki bizi olumsuz bir şekilde etkileyecek.”

Haluk Şevki
“İmalatçı bir firma olarak hem bizi hem de bütün sanayiciyi etkileyecektir. Her şeyimiz elektriğe dayanmaktadır. Dolayısıyla maliyetlere ekstra girdi olacak. Bir sıkıntı olacaktır elbette. Biz elektrik ücretlerinin düşeceğini beklerken, özellikle aydınlatma armatürlerinin LED sistemiyle değiştirileceğini duyduk. Yılda 20 Milyon TL ekonomik tasarruf sağlanacağını ve bunun yanında dizel jeneratörlerin montajına başlanmış olduğunu duyduk. Bu yapıldığı takdirde, maliyetin düşeceğini basında okuduk. Elektrik ücretinde düşme beklerken, bu ne perhiz bu ne turşu diye sorarız. Bir taraftan basında övünüyorlar, açıklama yapıyorlar, almış olduğumuz önlemlerle elektrik fiyatlarında düşme olacak diye, bir yandan da zam yapmak istiyorlar.”

Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2015, 09:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473