banner564

Tarih yeniden yazılıyor

Gazimağusa’daki Ay. Georgios Kserinos Kilisesi’nde 57 yıl sonra ilk defa ayin düzenlendi

Tarih yeniden yazılıyor
banner598
 Hüseyin ÇİÇEK

Kıbrıslı Rumlar; 1956 yılından bu yana ilk defa Gazimağusa’daki Ay.Georgios Kserinos Kilisesi’nde dini ayin düzenledi. Ayina katılan Rumlar oldukça duygulu anlar yaşadı. Bu tarihi anı, dünyaca ünlü belgesel kanalı National Geographic görüntüledi. 
KKTC’deki Mağusa İnsiyatifi ile Güney Kıbrıs’taki Mağusa Kentimiz oluşumunun işbirliği ile düzenlenen etkinliği Mağusa Metropoliti Vasillios yönetti. Yüzlerce Kıbrıslı Rum, otobüslerle ayinin yapıldığı Nastorian kilisesine akın etti. Ayine katılan Gazimağusa Belediye başkanı Oktay Kayalp ile Güney’deki Mağusa Belediye Başkanı Alexsis Galanos basına ortak bir açıklama yaptı.
Galanos: Kilisenin açılması güzel bir olay
İlk açıklamayı yapan Güney’deki Belediye Başkanı Alexsis Galanos,  kilisenin açılması bakımından çok güzel gün olduğunu söyleyerek Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp’ a teşekkür etti. İki Belediye Başkanı olarak bölgede işbirliklerini sürdüreceklerini söyleyen Galanos, iki toplum liderinin de görüşmelere devam edip Birleşik Kıbrıs konusunda uzlaşması temennisinde bulundu. Maraşın geri verilme işlemlerinin başlamasını beklediklerini söyleyen Galanos, suriçi bölgesinin de UNESCO mirası olarak Tipobet kabul edilmesini temenni etti. Mağusa Limanının da AB normları ile açılmasını görmek istediklerini söyleyen Galanos, 2 yerel yönetim olarak işbirliklerinin devam edeceğinin altını çizdi.
Kayalp: Etkinlikler artırılacak
Galanos’ un hemen ardından basına açıklama yapan Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp’ ta, 57 yıl sonra yapılan bu ilk ayinin Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum Mağusalıları bir araya getirmek açısından da çok önemli bir etkinlik olduğunu söyledi. Kıbrıs sorununun çözümü için bölgede yapılacak olan etkinliklerin faydalı olması halinde ellerinden geleni yapacaklarını vurgulayan Kayalp, bu etkinlikleri arttıracaklarını sözlerine ekledi. Kayalp etkinliğe katılan tüm Mağusalı Rumlara ve Maraş Belediye Başkanı Alexsis Galanos’ a teşekkür etti.
National Geographic ayini görüntüledi

Dünyaca ünlü belgesel kanalı National Geographic, Mağusa’daki ayini görüntülemesi ve Güney’deki Mağusa Metrpoliti Vasillios’un kilisede en son ayini yapan piskoposun damadı olması dikkat tarihi günde dikkat çeken ayrıntılar arasındaydı.
Ayrıca ayin öncesinde Güney Kıbrıs’taki bir vakıf tarafından kilisenin tarihini Rumca, İngilizce ve Türkçe dillerinde anlatan broşürler de dağıtıldı.

Güncelleme Tarihi: 09 Aralık 2013, 12:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474