banner564

Ortak açıklamada görüş ayrılıkları sürüyor

Rum gazeteleri, ortak açıklamayla ilgili “perde gerisinde” sürdürülen temaslara yer verdi.

Ortak açıklamada görüş ayrılıkları sürüyor
banner598

 Müzakerelerin başlaması için Rumlar tarafından “ön koşul” haline getirilen ortak açıklama metninin içeriği konusundaki görüş ayrılıklarının aşılması ve mutabakat sağlanması amacıyla

perde gerisi çalışmalar tam hız devam ederken, yabancı diplomatik kaynaklar, prosedürün “kritik aşamada olduğunu” belirtiyor.
Fileleftheros Gazetesi, ortak açıklamayla ilgiliaz ama önemli anlaşmazlıkla rolduğunu belirterek, “BM’nin mekik diplomasisine ve yoğun hareketliliğe karşın taraflar arasındaki anlaşmazlıkların, az olmasına karşın varlığını koruduğunu” belirtti.
BM’nin son 24 saat içerisinde birçok temas yaparak her iki tarafa da, özellikle “dikenli” konularla ilgili fikirler ve belgeler aktardığını yazan gazete, “perde gerisi faaliyetlerin dizginlerinin Amerikalıların elinde olduğu” yorumunu yaptı.
“Ortak açıklamayla ilgili, az ama önemli konularda anlaşmazlıklar olduğunu, tutum değişikliği olmazsa mutabakata varılmasının zor olduğunu” yazan gazete, “BM çevrelerinden kaynakların mutabakata varılmasını çok zor gördüğünü, Rum tarafının ısrar ettiği, ‘tek egemenlik, tek vatandaşlık, tek uluslararası temsiliyette’ sözlü değişiklikler göründüğünü” aktardı.
“Bayrağı” BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer devraldığını kaydeden gazete,gelişmeleri Avustralya’dan izleyen BM yetkilisinin bugün Rum yönetimi Başkan Anastasiadis ve Cumurbaşkanı Derviş Eroğlu ile ayrı ayrı görüşeceğini anımsattı.

“Çözümün temel ilkeleri belirlensin”

Bu arada, Rum siyasi parti başkanları, ortak açıklamanın Kıbrıs sorununun temel ilkelerini Celtabet açıklıkla belirlemesi gerektiği ortak görüşünde birleşiyor.
AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Kıbrıs sorununda, uzlaşı çerçevesi net olması kaydıyla özlü müzakerelerin başlaması ve ortak açıklamaya da olumsuz ifadeler hakim olmaması gerektiğini belirtti. Kiprianu, “Görüşümüz var, tezlerimiz var, bunları çok dikkatli şekilde ortaya koyuyoruz çünkü olumlu bir sonuca varabilmesi için Başkan’a fırsat vermek istiyoruz” dedi. 
EURO.KO Başkanı Dimitris Şilluris, ortak açıklamanın içeriğinde; çözümün insan haklarının, Avrupa ilke ve değerlerinin ve Avrupa müktesebatının uygulanacağı tek devlet öngörmesi gerektiğinin basitçe ima edilmemesi, kayıtlı olması gerektiğini söyledi. 
Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas görüşmeler sırasında, müzakerelerin, yapıcı belirsizlikler içeren bir ortak açıklamayla başlamasını kabul etmesi için Rum tarafına ağır baskı yapılabileceğini ifade etti.
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in siyasi parti başkanlarıyle dün Köşk’te bir araya gelerek, ortak açıklama metninde mutabakat arayışlarının geldiği nokta, Kıbrıs Türk ve Rum taraflarının temsilcilerinin temasları hakkında bilgi verdi.

ABD ve BM aktif

Alithia Gazetesi de, “ortak açıklama bir nefes kadar uzak” ifadesini kullanarak, “ortak açıklama metninde bu hafta mutabakata varılması ve Eroğlu-Anastasiadis görüşmesinin hafta sonundan önce gerçekleşmesi için ABD’nin ve BM’nin aktif rol aldığı yoğun perde gerisi çalışmaların devam ettiğini” yazdı.

“Ortak açıklama metninde geriye kalan tek şeyin egemenlik konusunun tam ifadesiyle alakalı” olduğuna işaret eden gazete, Rum tarafının bu konuda kendisini tatmin edecek ifadeyi ortaya koyduğunu ve Türk tarafının yanıtını beklediğini kaydetti.
Diplomatik kaynaklarının, görüşmelerin varacağı sonuç açısından iyimserlik belirttiklerine değinen gazete, BM’nin, Aleksander Downer’ın Ada’da olacağı bu hafta içerisinde mutabakat olmasını istediğini, mutabakata ulaşılması halinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Rum halkına sesleneceğini duyurdu.

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2013, 12:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473