banner564

Tarihe geçen lider

Hava Trafik Kontrolörleri ile uzlaşı sağlanmaması halinde ABD Başkanı Reagan’ın 1981’de yaptığını, Atakan’da KKTC’de yapabilir

Tarihe geçen lider
banner598

    Ercan Havaalanı’nda 5 saatlik eylem yapan Hava Trafik Kontrolörleri’nin 2 bine yakın insanı mağdur etmesi üzerine Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan’ın “Eylem sonlanmazsa Türkiye’den ekip getiririm” şeklindeki sözleri, ABD eski başkanı Ronald Reagan’ın 1981’deki eylemini gündeme getirdi.

   Ronald Reagan, 1981 yılında işe dönme emrine uymayan 11 Binden fazla hava trafik kontrolörünü işten çıkarmış, toplu işten çıkarmalar, hava ulaşımını olumsuz etkilese de, eylemcilerin tahmin ettiği gibi sistem çökmemişti.

Kuleyi yöneticiler ve askerler yönetti

   Reagan dönemindeki olay şöyle gerçekleşmişti:
   “Yaklaşık 13 bin çalışanı temsil eden sendika ile Federal Havacılık İdaresi arasında yapılan görüşmeler çökmüş, sonuç olarak aynı gün içinde seyahatlerin tavan yaptığı yaz döneminde ülke çapındaki 7 bin uçuş ertelenmişti.
   Profesyonel Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası başkanı Robert Poli, kontrolörler için yıllık 20 Bin dolarlık ücret artışı ile birlikte, 5 gün 50 saatlik haftalık mesainin, 4 gün 32 saate düşürülmesini istemişti.
Federal Havacılık İdaresi ise sendikanın talep ettiği 770 milyon dolarlık paketin çok altında rakam olan 40 milyon dolarlık bir karşı paket teklif etmişti
Başkan Reagan grevi yasa dışı ilan etti. 48 saat içerisinde görevine dönmeyen çalışanları işten çıkarmakla tehdit etti.
Federal yargıçlar, sendikayı günde Bir milyon dolarlık para cezasına çarptırdı.
Grev karşısında Federal Havacılık İdaresi’nin önlemleri işe yaradı. 
Hava Trafik Kontrolünü yaklaşık 3 Bin yönetici, 2 Bin denetleyici ve 900 asker üstlendi. Çok geçmeden, uçuşların yaklaşık yüzde 80'i normale döndü. Hava taşımacılığı neredeyse grevi etkilenmeden atlattı.
Başkan aynı zamanda, grevcilerin yeniden işe alınmalarına yasak getirdi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474