banner564

Teknik cihaz yok

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Avcı, kamu taşımacılığı yapan araçların gözle muayene edildiğini söyledi

Teknik cihaz yok

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Zeki Avcı yayınladığı açıklamada, kamu taşımacılığındaki tehlikelere dikkat çekti. Kamyon ve otobüslerin muayenelerinin teknik cihazlarla yapılması gerektiğini belirten Avcı, gözle muayene edilen araçların yollarda güvenli olmadıklarını kaydetti.

Avcı; Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nın teknik cihazların alınmasından sorumlu bakanlıklar olduklarını ancak yıllardır teknik cihazları almadıklarını aktardı.

Polis Genel Müdürlüğü’nün sadece muayene yapmaktan sorumlu olduğunu söyleyen Avcı, “Merkezlerde teknik eğitimli personel ve teknik cihazlar olmadan ‘teknik muayene yapılmıştır’ denmesi kabul edilemez.” ifadesini kullandı.

Sürücü eğitimi en üst düzeyde olmalı

Toplu taşımacılıkta profesyonel sürücü eğitiminin en üst düzeyde olması gerektiğini de kaydeden Avcı, ancak bu sürücülerin de diğer ehliyet alma yöntemi ile aynı şekilde ehliyet almalarını eleştirdi.

Avcı açıklamasında, “2003 yılında Trafik ve Ulaştırma Hizmetleri Komisyonu tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu kararı ile sınavda kullanılması ve imtihan zamanında içeriğinin iyice bilinmesi gereken KKTC Karayolları Trafik Kuralları Kitabı, Bakanlar Kurulu kararına rağmen hiç kullanılmamıştır.” ifadesini kullandı. 

Kararlara uyulmadan ehliyet veriliyor

Bunun 2003’ten bu yana tüm ehliyet sınavlarının Bakanlar Kurulu kararına uyulmadan yapıldığını savunun Avcı, bu durumun Ombudsman raporuyla da teyit edildiğini belirtti.

Avcı, otobüs sürücülerinin sağlık kontrollerinin 60 yaşında başlarken bu yaşın son dönemde 65’e; otobüs sürücülerinde maksimum yaşın ise 65 iken 70’e çıkarıldığını vurgulayarak, “Oysa 65 yaştan çok önceden kişilerde, sürücülükle bağdaşmayan hastalıklar olabilmektedir.” dedi.

Bu kararlarda Sağlık Bakanlığı’ndan olumlu görüş alması gerektiğini söyleyen Avcı, şöyle konuştu:

“70 yaşında bir sürücü 40-50 kişi taşıyan bir otobüse ne kadar hâkim olabilir? Resmi eğitim kitabı ve müfredatı olmayan eğitimle verilen ehliyetle, sürücü hatası olmaması olasılığı ne kadardır? Araçların durumu teknik olarak kontrol edilmeyen, sürücü eğitimi düzgün olmayan, yolları tartışmalı olan durumlarda yol güvenliğinden bahsetmek mümkün olabilir mi?” 

 Otobüslerde kullanım yaş sınırı

Avcı, Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullara öğrenci taşınması için Bakanlık tarafından yetkilendirilen otobüslerin yaşının geçmiş yıllara göre artırıldığını belirterek, otobüslerin kullanım yaşını artırmaya, hangi kriterlerle, kimlerin karar verdiğini sordu.

Emniyet Kemeri Yasası’nın 18 Haziran 2012’de yürürlüğe girdiğini söyleyen Avcı, söyle devam etti:

“Otobüslerde emniyet kemerlerini bağlamaları için yolcular sürücü /ve muavin veya grup lideri tarafında uyarılmalı veya görsel işitsel sistem kullanılmalıdır, sürücü dahil en ön ve önünde boşluk olan arka koltuklarda, önünde boşluk olan kapı önü koltuklarda emniyet kemeri bulundurulması ve kullanılması zorunludur, aynı yasada 2012 yılından itibaren ‘tüm koltuklarında emniyet kemeri bulunmayan hiçbir motorlu aracın kaydı yapılamaz”

Mehmet Avcı açıklamasında, “Sonuç olarak, sürücü eğitimi yetersiz, sürücü sağlık kontrolü olmadan sürücü standardı sorunlu, araç teknik muayenesi yapılmayan, araç yaşı önemsenmeyen, araç yıpranması göz önüne alınmayan, araçların güvenli olmadığı, yasaya rağmen emniyet kemerinin kullanılmadığı bir ortamda yollarımızda yol ve can güvenliğinden bahsetmek mümkün değildir.” ifadesini kullandı.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Girneli
Girneli - 24 saat Önce

Yahu egzoz gazı emisyonu da mı gözle yapılıyor!!!
Trafikte olmaması gereken ticari araçlar zehirliyor, kanser ediyor bizleri birisi dur desin artık.
Elalemin hurdaya ayrılması için üzerine para verdiği araçları hala yollarda kara dumanlar çıkartırtken görüyoruz. DENETİM! DENETİM! DENETİM!

Tamer Karadeniz
Tamer Karadeniz - 15 saat Önce

En azindan: GESTAY + B olmali...

SIRADAKİ HABER

banner471

banner473