banner564

Tel: Çözüm üretilmiyor

Eğitimdeki sorunlarla ilgili toplantı düzenleyen KTÖS’ün hedefinde, Bakan Berova vardı

Tel: Çözüm üretilmiyor
banner598
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) dün eğitimde yaşanan sorunlarla ilgili basın toplantısı düzenledi. Genel Sekreter Şener Elcil’in kısa bir konuşma yaptığı KTÖS’teki toplantıda, yazılı açıklamayı Tel’in yanı sıra, Yönetim Kurulu üyeleri Burak Maviş, Uğur Erilen ve Mebrure Diren okudu.
Şener Elcil, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın yaz döneminde, yeni eğitim yılında sorunların yaşanmaması adına sorunları çözmek için çalışmalar yapması gerektiğini ancak bunun yapılmadığını savundu. 
Öğretmenlerin çalışacağı okulların belirlenmesi, çalışma saatleri, ders müfredatı, altyapı eksikliklerinin giderilmesi gibi konularda yaz boyunca çalışma yapılması gerektiğini söyleyen Elcil, bunların yapılmadığını ileri sürdü. 
Elcil, ülkenin en büyük ve önemli dairelerinden olan İlköğretim Dairesi’ne müdür atanmadığını söyleyerek, tüm sorunların yerinde durduğunu savundu. 

Tel: Çözüm üretilmiyor
KTÖS Başkanı Emel Tel, sendikanın, alt yapı eksikliklerinin yetersiz olduğu okullarla öğrenci nüfusundan dolayı öğretmen eksikliği yaşanması öngörülen okulların yanı sıra, AÖA ile ilgili hassasiyetlerini ve eğitimin geleceğine yönelik alternatif, laik, bilimsel önerilerini Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı yetkilileri ve hükümetle paylaştığını ancak çözüm üretilmediğini savundu. 
Tel, “Geldiğimiz noktada bakanın ‘ben bilirim, ben yaparım’ edası ile saygıdan uzak ve uzlaşmaz tavırlar sergilemesi, ortaya koyduğumuz tüm önerilerin sağlıklı bir ortamda tartışılmasının önüne geçmiştir” iddiasında bulundu.

 “Okul yerine ilahiyat”
Tel, UBP-DP hükümetinin özellikle Girne bölgesinde ve adanın diğer bölgelerinde oluşan toplamda 6 yeni okul yapma projesini hayata geçirmek yerine, ikinci ilahiyat koleji için hazırlık yaptığını savundu.
Emel Tel, “Okul ve hastane için para bulamayanlar, ilahiyat kolejleri için açık çek imzalamaktadır. Bakanlığın Girne bölgesi için yeni okul önerisi olmamakla birlikte, çağdışı bir anlayışla müzik, resim ve İngilizce odalarının sınıflara dönüştürülmesini ve öğretmenlerin daha çok çocukla sınıf içerisinde ders yapılmasını talep etmektedir” diye konuştu. 

Maviş: Haksızlığa taraf olmayacağız
KTÖS Yönetim Kurulu üyesi Burak Maviş, eğitimin değerlendirilmediği, rehberlik edilmediği ve denetlenmediğini savundu. 
Maviş, şunları kaydetti: “Eğitim Bakanlığı var olan MEDDYK Yasası’nı işletmemekte ve bu yasanın yerine yenisini hazırlayarak yetkiyi tek başına kullanmak istemektedir. Var olan yasa Bakanı dahi denetlerken, kendi hazırladığı yasa ile Bakan siyaseten herkesi denetler duruma gelmek istemektedir. Ciddi anlamda denetmen eksikliği olmasına rağmen, yeni denetmenler atanmamaktadır. Eğitim Bakanı’nın niyeti okullarımıza Türkiye’den denetmek getirmektir. Eğitim Bakanlığı’nın eğitim uzmanı kadroları da eksiktir. Bu kadrolar da elçilik tarafından atanmak istenmektedir. Elçilik, Genel Orta Öğretim Dairesi, rehberlik hizmetleri ve özel eğitim alanlarında Eğitim Bakanlığı içerisinde personel görevlendirmiştir”
Öğretmen kadrolarının tamamlanarak, yeni münhal yerlerinin öğretmene duyurulması ve ardından da oluşacak boşlukların ivedilikle KHK’ya bildirilmesi gerektiğine işaret eden Maviş, “Bilinsin ki sendikamız herhangi bir haksızlığa taraf olmayacak ve gerekirse nakilleri imzalamayacaktır” dedi. 

Erilen: Cami sayısı okul sayısını geçti
KTÖS Yönetim Kurulu üyesi Uğur Erilen, ülkede cami sayısının okul sayısını geçtiğini, söyleyerek, “Merkezileştirme adı altında köyler okulsuz bırakılırken, ekonomik akıl bahane edilerek daha fazla okulun kapatılması gündemdedir. 162 okula karşılık 212 cami vardır” diye konuştu. 
Son 17 yılda 46 yeni cami inşa edilmesine rağmen, 1974’den günümüze 15 yeni okul inşa edildiğini belirten Erilen, “Haziran ayında belirlediğimiz 48 tane okulumuzun tadilat tamirat işleri ile ilgili yeterli bir çalışma yapılmamıştır. Birçok okula teknolojik yatırım yapılmamakla birlikte, okullara ihtiyaçları için sponsor bulmaları önerilmiştir. Camiye, ilahiyata, hacıya, hocaya, cemaate para bulan devlet, kendi okulunun inşasına, tamiratına, yeterli öğretmen kadrosuna para bulamıyor” dedi. 

Diren: Yaşam laiklik üzerine kurulmuştur
KTÖS Yönetim Kurulu üyesi Mebrure Diren, Çanakkale gezisinde yaşananları eleştirerek, ziyaretin “laiklikle alası olmadığını” savundu.
Ülkede hazırlanan 1. sınıf ve 4. sınıf ders kitapları ile ilgili sendikanın 35 sayfalık rapor hazırladığını ve kitapların içeriğinin bu rapora göre yeniden değerlendirmesini istediğini belirten Diren, bakanlığın kitapları hazırlayıp hazırlamadığını, okullar açılmadan önce bu kitapların basılıp basılmayacağını, öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitim programının ne zaman düzenleneceğini sordu. 

Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2018, 02:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474