banner564

Test zorunluluğu getirildi

Artan vakalar nedeniyle Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu yeni önlemler aldı

Test zorunluluğu getirildi
banner598

Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu tarafından alınan kararlar açıklandı. Üst Kurul tarafından belirtilen sektörlerin kapalı ve açık alanlarına kabul edilecek müşterilerin aşılı olması halinde son 7 gün içinde yapılmış PCR/antijen testi; aşısız kişilerden ise son 72 saat içerisinde antijen testi istenmesi yönünde karar alındı.
Girişlerde PCR/antijen testi isteyen sektörler şöyle açıklandı:
•    Otel/Casino
•    Restoranların, pastanelerin, kafelerin ve meyhanelerin kapalı alanları
•    Bar ve Clublar
•    Kahvehanelerin, kıraathanelerin, kafeteryaların ve lokallerin kapalı alanları
•    İnternet kafeler
•    Bet ofisler
•    Gece Klübleri
•    Profesyonel sanatçıların tiyatro/konser/sergi gösterileri
•    Sinema salonları
•    Kapalı ve açık spor salonları
•    Yüzme havuzları
•    Boks, güreş ve yakın dövüş spor müsabakaları
•    Açık alanlarda yapılacak müsabakalar
•    Kapalı spor salonları (fitness, bireysel)
•    Lunapark, tombala vb. etkinlikler
•    İbadethaneler

İşte alınan son kararlar
A) ülke renkleri
Ülkeye ada dışı giriş kriterleri aşağıdaki belirtildiği şekilde olacaktır. Kriterlerde belirtilen ülke renkleri her hafta güncellenecektir.
Ülkelerin renk kodları ile ilgili güncel tablo komitemiz tarafından yayınlanmasından sonraki ilk Pazartesi gününden itibaren uygulanacaktır.
B) ülke renklerine göre uygulanacak kurallar
Koyu kırmızı;
Son 14 gün içerisinde bu ülkelere seyahat geçmişi olan kişilerin, ülkeye girişi yasaktır.
KKTC vatandaşları, son 72 saat ve adaya girişte negatif PCR test sonucu ve 14 gün karantina şartı ile Ülkeye giriş yapabileceklerdir.
Kırmızı;
Aşılı olup olmadığına bakılmaksızın, yolculuk öncesi, son 72 saat negatif PCR sonucu ve 10 gün karantina şartı ile ülkeye giriş yapılabilecektir.
Turuncu;
Aşılı veya hastalığı geçirmiş;
Yolculuk öncesi Son 72 saat negatif PCR sonucu.
Karantinasız giriş
Aşısız;
Yolculuk öncesi son 72 saat negatif PCR sonucu.
7 Gün karantina.
Yeşil;
Aşılı veya hastalığı geçirmiş;
Kısıtlama yok.
Aşısız;
Yolculuk öncesi son 72 saat negatif PCR sonucu. Karantinasız Giriş.
Gri;    
Aşılı olup olmadığına bakılmaksızın, yolculuk öncesi, son 72 saat negatif PCR sonucu ve 14 gün karantina şartı ile ülkeye giriş yapılabilecektir.
C) Genel Kurallar;
Aşılı kişi: aşı programını tamamlamış. Son dozdan 6 aya kadar.
Sinovac: 2doz
Biontech: 2 doz
Sinipharm: 2 doz
Comirnaty (Pfizer/Biontech): 2 doz
Vaxzevria (Astrazeneca/Oxford): 2 doz
Covid-19 Vaccine Janssen / Johnson And Johnson: 1 doz
Sputnik v: 2 doz
Moderna: 2 doz
Kişiler yukarıda belirtilen aşılardan iki dozunu farklı aşı ile olmaları halinde aşılı kişi olarak değerlendirilecektir.
Covid-19 hastalığını geçirmiş ve üzerinden 6 ay geçmiş kişilerin  1 doz RAPEL aşı yaptırmaları halinde aşılı kişi olarak değerlendirilecektir.
İkinci doz aşısının üstünden 6 ay geçen ve bir doz RAPEL aşı yaptıran kişiler aşılı kişi olarak değerlendirilecektir.
Hastalığı geçirmiş kişi: Seyahat öncesi 30-180  gün arasında pozitif PCR testi sonucu ibraz etmesi.
18 yaş altı çocuklar aşılı ve yukarıda tanımda hastalığı geçirmiş ebeveynleri ile, gelmiş oldukları ülke kategorisine göre, belirtilen PCR test kuralları (6 yaşını doldurmuş çocuklar)doğrultusunda ülkeye giriş yapabileceklerdir.
Yolcular son 10 gün içinde ayak bastıkları/ bulundukları ülkeler arasında en yüksek risk grubundaki ülkeye göre değerlendirileceklerdir.
Delta varyantının tüm ülkelerde yayılım göstermesi nedeni ile ülkemize gelecek kişilere aşılı olup olmadığına bakılmaksızın tüm giriş kapılarında Covid-19 testleri uygulanabilir. Bu uygulamadan Yeşil Renk ülkelerden gelen kişiler muaf olacaktır.
Delta varyantı
“DELTA” Varyantı DSÖ tarafından “endişe uyandıran varyantlar (“Variant of Concern”; VOC)” olarak değerlendirmeye alınmıştır. Bu varyantlar;
 Bulaşıcılığı artmış veya COVID-19 epidemiyolojisini olumsuz yönde etkileyebilecek varyantlar
Hastalandırıcılık özelliği artmış olabilecek ya da klinik tabloda değişikliğe yol açabilecek varyantlar veya
Halk sağlığı önlemlerinin etkinliğini azaltan ya da mevcut tanı testlerinin, aşı veya ilaçların etkinliğini   azaltabilecek varyantlar; olarak tanımlanırlar.
Ada içi sınır geçiş kuralları
Seviye 1: Test yok, kısıtlama yok
Seviye 2: 7 günde bir negatif Antijen/PCR testi
Seviye 3: Geçişler kısıtlı. Sağlık nedeni ile geçişler için son 72 saatlik PCR testi. İş, eğitim, ikamet nedenli geçişler 7 günde bir negatif Antijen/PCR testi.
*Yolcular son 10 gün içinde ayak bastıkları/ bulundukları ülkeler arasında en yüksek risk grubundaki ülkeye göre değerlendirileceklerdir.
* Güney Kıbrıs’a gelen kişiler 10 gün süre ile Güney Kıbrıs’ta bulunmaları halinde, koyu kırmızı ülkeler hariç, ada içi sınır geçiş kuralına haiz olacaklardır.
* Ülkemize Güney Kıbrıs’tan otobüs ile düzenlenecek turistik turlarda, turuncu ve sarı ülkeden gelen aşısız turistler son 24 saat içinde yapılmış negatif antijen testlerini veya son 72 saat içinde yapılmış negatif PCR testlerini ibraz etmeleri kaydı ile günübirlik geçiş yapabileceklerdir.
Yukarıdaki kriterlere göre karantinaya girmesi gereken kişilerin ülkemizde ikamet adresi göstermeleri ve ülkeye “Güvende Kal Uygulaması”nı indirmeleri koşulu ile el bilekliği ile geldikleri ülkeye göre 7-14 günlük karantina sürelerini belirtilen ikamet adreslerinde geçirebileceklerdir. Karantina sürelerini geçirmeleri amacıyla taahhüt ettikleri ikamet adreslerine ya kendi araçları ile yalnız veya bir şoför eşliğinde ya da Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen toplu taşıma, taksi, turistik minibüs izinli araçlar ile gideceklerdir. 65 yaş üstü kişiler ve sağlık nedeni ile kurul ile yurt dışına giden kişiler “Güvende Kal Uygulaması” nı ülkeye gelmeleri akabinde indirebileceklerdir.
12 yaş altı çocuklara el bilekliği takılmayacaktır.
Yukarıda belirtilen kurallara haiz olmayan, ülkemizde ikamet adresi göstermeyen ve ülkemize gelmek isteyen kişiler, belirlenen merkezi karantina otellerinde geldikleri ülkeye göre 7-14 günlük merkezi karantinada kalacaklardır.
Ev karantinası kurallarına uymayan kişilerin merkezi karantinaya gönderilerek, kişilerin karantina ücretlerini kendilerinin ödemesi ve ilgili mevzuat uyarınca haklarında cezai işlem başlatılması önerilmektedir.
Ülkemizde Covid-19 pozitif kişi ile karantina gerektiren teması bulunan kişiler, 10 gün karantinaya tabi olacaklardır. 10 günün bitiminde temaslı kişilerden alınacak PCR test sonucunun negatif olması halinde izolasyon süreleri sonlandırılacaktır. Covid-19 pozitif kişi ile karantina gerektiren teması bulunan çift aşılı kişiler, 7 gün karantinaya tabi olacaklardır. Temaslı kişilerin el bilekliği ile karantina süreci Ek 3’de belirtilen koşullara bağlı olarak  temaslı ekibi tarafından belirlenecektir.  
Ülkemizde düzenlenecek gemi seferlerine günde azami 4 sefer ve her seferde 275’er kişi (askerler hariç) bulunacak şekilde yolcu kabul edilmesi gerekli görülmektedir.
Temaslı Evde Karantina Kriterleri
Ev karantinası uygulamasının yapılabilmesi için, evdeki (konut, yurt, lojman v.b) diğer bireylerle temas olmayacak şekilde kişiye ait ayrı bir oda, tuvalet ve banyo olması zorunludur. Aksi durumda temaslı olmayan diğer bireylerin başka bir konutta kalması gerekir.
Bu koşulların sağlanamadığı durumlarda temaslı kişi otel karantinasına alınır.
Evde yaşayan > 65 yaş ve/veya Covıd-19’un ağır seyretmesine neden olabilecek risk faktörü olan birey varsa aynı evde karantinaya girilmez.
Toplu alanlarda yaşayan (lojman, yurt, askeri birlik v.b) ve ortak alanları mecburi kullanan kişiler ev karantinası kapsamına alınamaz. 1. maddede var olan şartları yerine getirebilen kurumlarda ev karantinası uygulanır.
Bu koşulların sağlanamadığı durumlarda temaslı kişi otel karantinasına alınır.
Aynı evde yaşayıp birden fazla temaslı bireyin bulunması durumunda, 1. maddede var olan şartları yerine getirebilen konutlarda ev karantinası uygulanır. Ev şartları 1. maddeye uymadığı durumda bireylerin ayrı evde kalabilme imkanı varsa ev karantinası uygulanır.
Bu koşulların sağlanamadığı durumlarda temaslı kişi otel karantinasına alınır.
Temaslı kişi, 18 yaş altında ise yanında bir ebeveynle beraber, 1. maddede var olan şartları yerine getirebiliyorsa ev karantinası uygulanır. Ev şartları 1. maddeye uymadığı durumda bireylerin ayrı evde kalabilme imkanı varsa ev karantinası uygulanır.
Bu koşulların ikisinin de sağlanamadığı koşullarda temaslı kişi yanında bir ebeveynle beraber otel karantinasına alınır.
Başkasının bakımına bağımlı olan temaslının varlığında ev karantinası uygulanır.
Bakımını sağlayacak kişi 1. maddede var olan şartları sağlamaya çalışır. Bakımını sağlayan kişi de ev karantinası kurallarına uymak zorundadır. Kaldığı konuta ziyaretçi kabul edemez.
El bilekliği uygulamasında bileklik takmayan veya herhangi bir nedenle bileklik takamayan kişilere de otel karantinası uygulanır.
Evde Karantina, temaslıların evden dışarı çıkmadan, ev içerisinde de diğer kişilerle temas kurmadan yaşamasıdır. Ev karantinası, temaslı olan kişinin son temas tarihinden sonra yapılan ilk PCR test sonucunun negatif olması ile başlar. Son temas tarihinden sonraki 10. günde yapılan PCR testinin negatif olması ile sonlandırılır. Son temas tarihinden sonraki gün birinci gün olarak kabul edilir.
Karantinanın önemli bir nedeni hastalık belirtisi göstermediğiniz halde enfekte olmuş olabileceğinizdir.
Bir kişi hasta olduğunu bilmeden veya herhangi bir belirti hissetmeden virüse yakalandığında hastalığı başkalarına bulaştırabilir. Karantina hastalığın yayılmasını önlemeye yardımcı olur.

Evde karantinada dikkat edilecekler
Karantina, son temas tarihinden sonraki 10 günü kapsar. Çift aşılı olup, 2. doz aşı tarihinden sonra 14 gün geçirmiş olan kişiler için ev karantinası 7 gündür.
Eve kesinlikle ziyaretçi kabul edilmez. Temaslı kişinin bulunduğu odaya aile üyeleri  girmez.
Hava sirkülasyonunu artırmak için pencere en az 15 dakika açılarak ara ara oda havalandırılır.
Temaslı kişinin kullanacağı tabak, kaşık, çatal v.b malzemeler mümkünse tek kullanımlık olmalıdır. Mümkün değilse bulaşık makinesinde veya yüksek ısıda eldiven kullanılarak yıkanmalıdır.
Temaslı kişinin kullandığı kıyafetler, havlu, çarşaf gibi tekstil ürünleri 
60-90°C’de deterjan ile yıkanır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474