banner564

Tıpkı hayat gibi

Bakan Oğuz, “Hayvan hastalıklarıyla mücadelenin, devamlılığı olması gerekir” dedi

Tıpkı hayat gibi
banner598

 Raif UZKAN

Avrupa Birliği (AB) Bilgi Merkezi tarafından, Avrupa Komisyonu desteğiyle, “Hayvan Hastalıklarının Eradikasyonu: Daha Sağlıklı Hayvanlar, Daha Güvenli Gıda” konulu konferans düzenlendi.
Hidden Garden’da yer alan Konferansın açılış konuşmalarını, AB Program Destek Ofisinden Michael Docherty, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz yaptı.
Michael Docherty konuşmasında, son 10 yılda Avrupa Birliği’nin 23 Milyon Euro’luk yardımının üreticilerin, gıda işletmecilerinin ve veterinerlerin kapasite artırımı, hayvan hastalıklarının önlenmesi ve kontrolü ile hijyen alanlarında kullanıldığını; 200’den fazla eğitim verildiğini ve proje kapsamında 800’den fazla üreticiye ulaşıldığını aktardı.
Bununla birlikte KKTC’de kayıtlı hayvanların tüberküloz ve brucella hastalığı bakımında incelendiğinde enfekte olmuş hayvan sayısının endişe verici olduğuna dikkati çeken Docherty, sadece üreticilerin maddi kaybının değil, aynı zamanda insanların da pastörize edilmemiş sütten geçebilecek brucella hastalığına karşı korunmasının önemini vurguladı.

Naimoğulları: Bazı çiftlikler taramanın dışında
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları da konuşmasında, sektörde yaşanan sıkıntıları dile getirerek, projenin ikinci ayağının tamamlanmış olmasına rağmen bazı çiftliklerin taramanın dışında tutulmasına anlam veremediklerini ve bunun sebebini öğrenmek istediklerini belirtti.
Projenin aralıksız devam ettirilmesinin gerekliliğine vurgu yapan Naimoğulları, hayvan hastalıklarının bugüne dek üreticiyi en fazla maddi-manevi zarara uğratan, bazı üreticilerin sektörden çekilmesini sağlayan en büyük sorun olduğunu dile getirdi.

Oğuz: Üretim yoksa gelecek de yoktur
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakan Dursun Oğuz ise konuşmasında, hiçbir siyasinin hayvan hastalıklarıyla mücadeleyi durdurma veya ara verme gibi bir lükse ve ülkeye bu tür bir kötülüğü yapmaya hakkı olmadığını kaydederek, “hayvancı ve üretim yoksa, o toplumun geleceği de yoktur” ifadelerini kullandı.
Hayvan hastalıklarıyla mücadelenin, tıpkı hayat gibi devamlılığı olması gerektiğini vurgulayan Bakan Oğuz, Veteriner Dairesinin işgücü hacminin yükseltilmesi, teknolojik altyapısının iyileştirilmesinin hayvancılık sektörü için bir gereklilik olduğunu, görevde hangi bakan olursa olsun bu anlayışa sahip çıkılması gerektiğini söyledi.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474