banner564

Törenler düzenlendi

21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası başladı

Törenler düzenlendi
banner598
Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde hayatını kaybedenler, 21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası çerçevesinde düzenlenen tören ve etkinliklerle anılıyor.
Anma etkinlikleri, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan (GKK) Piyade Binbaşı Cengiz Doğan’ın Bayrak Radyosu’ndan yaptığı konuşmayla başladı.
Lefkoşa Şehitler Abidesi önünde saat 09.30’da tören; Töreninin ardından da, şehitler için Atatürk Kültür Merkezi’nde anma programı düzenlendi.
Törene; Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Hüseyin Özgürgün, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı (KTBK) Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı (GKK) Tuğgeneral Tevfik Algan, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Ana Muhalefet Partisi CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, bazı bakanlar, milletvekilleri, diğer askeri erkan, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği yetkilileri ve üyeleri, siyasi parti temsilcileri, üniversite rektörleri ve temsilcileri, diğer dernek, kurum, kuruluş ile okullardan temsilciler katıldı.
Tören, protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulması saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle başladı. 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı (KTBK) Tümgeneral Yılmaz Yıldırım’ın anıt özel defterini imzalamasıyla devam eden tören, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Piyade Binbaşı Cengiz Doğan’ın günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasıyla sona erdi. 

Camilerde Mevlid-İ Şerif okutulacak
Öte yandan Milli Günleri Kutlama Komitesi'nden yapılan açıklamaya göre, Mücadele ve Şehitler Haftası dolayısıyla Türkeli’nde (Ayvasıl) bugün saat 09.30’da tören düzenlenecek ve tüm merkezi camilerde saat 12.20’de Mevlid-i Şerif okunacak.
Din İşleri Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Mevlid-i Şerif İcra edilecek camiler şöyle: "Lefkoşa; Selimiye Camii, Arabahmet Camii, Hz. Ebubekir Camii, Din Sitesi Camii, Hamitköy Camii, Gazimağusa; Lala Mustafa Paşa Camii, Osman Fazıl Polat Paşa Camii
İskele; İskele Merkez Camii, Dipkarpaz Camii, Girne; Nurettin Ersin Paşa Camii, Ağa Cafer Paşa Camii. Güzelyurt; Fatih Camii, Ramazan Camii. Lefke; Şeyh Nazım Kıbrisi Camii, Pirpaşa Camii”

Anma programı bu gece
GKK tarafından düzenlenecek “Milli Mücadele ve Şehitleri Anma Programı” bugün saat 20.00’de YDÜ AKKM’de yer alacak.Larnaka Şehitleri ise İskele’de 23 Aralık Cumartesi saat 10.00’da anılacak.
Kumsal Şehitleri için 24 Aralık Pazar günü saat 10.00’da tören düzenlenirken, 25 Aralık Pazartesi ise Kaymaklı Şehitleri ve Şehit Hüseyin Ruso için 09.00’da anma töreni gerçekleştirilecek. 

İlçelerde tören düzenlendi
Girne’deki tören dün sabah saat 10.00’da Girne Deniz Şehitliğinde düzenlendi. İkinci tören de saat 19.00’da Girne Amerikan Koleji’nde düzenlendi. Gazimağusa’daki tören saat 10.00’da suriçindeki Şehitler Anıtı önünde yer aldı. Lefke’deki tören Lefke Kemal Özalper Şehitliği önünde saat 10.00’da başladı. 
21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası nedeniyle dün Güzelyurt’ta da tören düzenlendi.
İskele’de 21 Aralık Şehitler Haftası nedeniyle tören düzenlendi. 
Kıbrıs Türk halkının varoluş ve özgürlük mücadelesinde şehit düşenler dün Gönyeli’de yapılan törenle anıldı.  

Şehitler Abidesinde tören düzenlendi
“21-25 Aralık Mücadele Ve Şehitler Haftası” dolayısıyla, Lefkoşa Şehitler Abidesi önünde düzenlenen törenin ardından Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde Şehitleri Anma Programı düzenlendi.
Törene; Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı (KTBK) Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı (GKK) Tuğgeneral Tevfik Algan, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, diğer askeri erkan, dernek, kurum, kuruluş ile okullardan temsilciler katıldı.
    Program; saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Anma töreninde Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkan Yardımcısı Celal Bayar ile Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan birer konuşma yaptı.
    Konuşmaların ardından, Haydarpaşa Ticaret Lisesi (HTL) öğrencileri Mücahitler Marşı, Aziz Şehitler ile Vatan Marşını okudu. Tören, HTL öğrencilerinin oratoryosuyla sona erdi.
Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkan Yardımcısı Celal Bayar, bugün tarihe “Kanlı Noel” olarak geçen 21 Aralık 1963 olaylarının 54. yıldönümü olduğuna işaret ederek, yaşanan tüm acıların sebebinin Rum  ve Yunanlıların Enosis hayalleri olduğunu vurguladı.
Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan da, 21 Aralık’ın, acıların yaşandığı gün olması yanında, Kıbrıslı Türklerin adada var olabilmek için kahramanca mücadele ettiği gün olarak da tarihe kazındığını vurguladı.

Kimler mesaj yayınladı
Öte yandan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs tarihine "Kanlı Noel" olarak geçen, Kıbrıs Türk halkına yönelik gerçekleştirilen vahşi saldırıları kınadı, bu zihniyeti lanetledi ve şehitleri rahmet ve saygıyla andı. Ertuğruloğlu21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler haftası dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası nedeniyle kurum ve kuruluşlar mesajlar yayımladılar. Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği,  Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği, KKTC Karadeniz Kültür Derneği, Türk Birliği Dayanışma Derneği, Din Görevlileri Sendikası (Din Gör-Sen) Şehitleri minnet ve rahmetle andı.

Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2017, 12:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473