banner564

Turizm geliri 730 milyon $

Bakan Sucuoğlu, Elexus Otel’in devreye girmesiyle KKTC’de yatak sayısının 21 bine ulaştığını söyledi

Turizm geliri 730 milyon $
banner598
Çiğdem AYDIN 
Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Elexus Otel’in birinci etabının devreye girmesiyle, KKTC’de 5 yıldızlı otel sayısının 17’ye, yatak kapasitesinin de 20 bin 839’a yükseldiğini söyledi.
   Diyalog muhabirinin sorularını yanıtlayan Sucuoğlu, KKTC’de toplam tesis sayısının ise 133 olduğunu, bunların yüzde 70’inin Girne’de faaliyet gösterdiğini belirtti. Sucuoğlu, 17 tane 5 yıldızlı otelin 11 bin 660 yatak kapasitesine sahip olduğunu ifade ederken, otel ve yatak sayısındaki artışlara paralel olarak uçuş sayısının artmadığını belirtti. Sucuoğlu, uçuş sayısının artması için yoğun bir çalışma içinde olduklarını kaydetti.
   Turizm gelirlerinin geçtiğimiz yıl itibarıyla 730 milyon dolara ulaştığını anlatan Sucuoğlu sorularımızı şöyle yanıtladı:

   Soru: KKTC nin şu anda yatak kapasitesi nedir? Toplam kaç tane faal otel vardır? Bunların kaç tanesi  5 yıldızlı oteldir?
   Yanıt: 20 bin 839 yatak kapasitesi vardır. Faal olan tesis sayısı ise 133 tür. Bu tesislerin yüzde 70’i Girne’de bulunmaktadır, yüzde 18’i İskele bölgesindedir. Yüzde 7’si Gazi Mağusa’da yüzde 4’ü Lefkoşa’da ve  yüzde 1’i de Güzelyurt’ta bulunmaktadır. Bu otellerin 17 tanesi 5 yıldızlı oteldir 11 bin 660 yatak kapasitesi bulunmaktadır. 4 Yıldızlı otel sayısı ise 4 tanedir bin 346 yatak kapasitesi bulunmaktadır” 

KKTC yeni bir tesis kazandı

Soru: Son bir yıl içinde ülkemiz açısından sevindirici olan Elexus gibi önemli bir tesis hizmete girdi. Bunun dışında yeni tesisler var mı? 
   Yanıt: 2014 ile 2015 yılları arasında mevcut yatak kapasitesine eklenen rakam,  bin 563’tür. Elexus iki etaptan oluşacak ilk etabında yatak kapasitesi 900’dür. İkinci etabın da tamamlanmasıyla birlikte bu yatak kapasitesinin 1700 olacağını biliyorum.

Acenteler fiyatları indirmeli

   Soru: Buna paralel olarak son bir yılda istihdam rakamları var mı elinizden nereden nereye geldik?
   Yanıt: Casino dışında çalışan sayısı sektör olarak 6 bin 563 kişidir. Elbette ilerlemeler kaydettik ama daha çok çalışmak lazım bazı engellerin aşılması gerekiyor, Turizmde en önemli sorun ulaşımdır ve bu bize bağlı değil Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde olan bir konudur ama bu konuda ne yazık ki elimiz kolumuz bağlı gibi. Acentelerin uçak biletlerini ucuzlatması gerekiyor bugün eğer bir iki Temmuz ayında İngiltere’ye gitmek için bilet alsa 2 bin 2 bin 500 Tl ödemeli hal böyle olunca arz talep dengesi alt üst olur rekabet ortamının gelmesi gerekiyor.

   Soru: Otel ve yatak sayısı artarken ulaşımda yaşanan gelişmeler ne durumdadır seferlerde artış var mı? 
   Yanıt: Yerinde sayıyor diyebilirim. En büyük sıkıntımız ulaşım. Gelmek isteyen çok fazla turist var bu ülkeye ama getirtemiyoruz. Uçak biletleri çok pahalı İngiltere örneğinde verdiğim gibi iki kişi gelmek istese en az şu anda 6 bin Tl sadece uçak bileti parası ödeyecek. Talep çok arz ne yazık ki az. Seferlerde şu ana kadar artış görünmüyor. Charter uçaklar var Turist onlarla taşınıyor ama tarifeli seferlerde fiyat neyse odur. Bu nedenle ulaşım bizi için ciddi sıkıntı.

   Soru: Gerek Türkiye içinde gerekse yabancı ülkelerde yeni uçuş hatlarının açılmasını bekliyor musunuz? 
   Yanıt: Hayır beklemiyorum bu konu Ulaştırma Bakanlığına bağlı bir konudur bizim yapabileceğimiz etkin olarak pek de bir şey yok bu konuda. Arzu ediyoruz ama rekabetin artması gerekiyor çünkü ve fiyatların bir an evvel makul düzeylere inmesi gerekmektedir.

Tanıtımlar sürecek

   Soru:Özellikle yurt dışı tanıtımlarına Rumlardan itirazlar var. Bu konuda ne söylemek istersiniz?
   Yanıt: Yurt dışı tanıtımlarımız devam edecek. Türkiye’de ve özellikle İngiltere’de ciddi tanıtımlarımızı sürdürme kararındayız. Rumların tepkisi ve saldırısı ilk değildir. Bizler buna aldırmadan yolumuza devam edeceğiz.

Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2016, 09:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473