banner564

UBP resti çekti

Hasipoğlu Maraş’ın bu vakitten sonra ne BM'ye ne de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne devredilmesinin söz konusu olduğunu belirtti

UBP resti çekti
banner598

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Gazimağusa Milletvekili ve Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, “Maraş’ın bu vakitten sonra ne Birleşmiş Milletler'e ne de Güney Kıbrıs Rum Yönetimine devredilmesinin söz konusu olduğunu”, yıllarca devam eden federasyon müzakerelerinin ve statükonun bir simgesi haline gelen Maraş’ın tüm adanın menfaatine olacak şekilde açılmaya devam edeceğini belirtti.
Hasipoğlu yaptığı açıklamada, Kıbrıslı Rumların halen yönetemedikleri ve hiçbir zaman yönetemeyecekleri Maraş bölgesinin sözde belediye başkanı Simos Ioannou’nun Maraş ile ilgili açıklamasını hayretle okuduklarını belirterek, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adaya yapacağı ziyaret gününde, sözde Maraş Belediye başkanı Ioannou başkanlığında bir grup Kıbrıslı Rum’un protesto eylemi yapacaklarını öğrendiklerini belirtti.
Protesto eylemi yerine Türkiye ve KKTC Cumhurbaşkanlarına teşekkür ziyareti yapmaları gerektiğini söyleyen Hasipoğlu, “Zira bu bölgenin kapalı kalmasına izin vermeyen Tatar ve UBP, bu karara destek veren bir Türkiye Cumhurbaşkanı vardır. Protesto yapacak bir makam arıyorlar ise, bunu kendi yönetimlerinde aramaları gerekmektedir” dedi.
“Müzakere masasında yıllarca biz bu bölgeyi kapsamlı çözümün bir parçası olarak kapalı tuttuk. Diğer bir ifadeyle bir gün Rum tarafı bizimle yönetimi ve zenginliği paylaşacak ümidiyle, federasyon görüşmelerinde bu bölgeyi Rum tarafına devredecektik. Resmi müzakere pozisyonu buydu” diyen Hasipoğlu, artık pozisyon değişikliğine gidip, Kıbrıs meselesine yeni bir boyut kazandırdıklarını, bu bölgenin artık KKTC egemenliğinde ebediyen kalacak bir vatan toprağı olduğunu belirtti.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Magusalı
Magusalı - 3 yıl Önce

Maraştaki vakıf malları İstanbul kayıtlı vakıflardır. Mütevelli heyeti yetkilisi vardı. İngiliz ile istişare ederek çok büyük bir paraya devrini yapmış. Vakfın diğer üyeleri İstanbul’da kişiyi dava etmiş ve hakkını istemiş. Bu konuda ingiliz yönetimi ile yazışmalar duruyor.

Magusalı
Magusalı - 3 yıl Önce

Bafta bulunan Valide Sutlan Çinili vakfına ait dört çiftlik son mütevelli heyeti başkanı Nazım efendi tarafından 1953 yılında 99 bin ingiliz altınına yönetime İngiliz idaresine devretmiştir.

Magusalı
Magusalı - 3 yıl Önce

İngiliz idaresi de bu çiftlikleri mamur hale getirip Rum, Türk köylülere kiralamıştır. Daha önce Nazım efendi bu çiftlikleri zenginlere kiraya veriyordu. O bölgedeki köylüler İngilizi bu toprak reformundan çok memnun olmuşlardır.

Magusalı
Magusalı - 3 yıl Önce

Maraştaki malların akıbeti de böyle olmuştur. Birçok Türk de bu mallarda karnını doyuruyordu. Ancak zaman içerisinde haklarını Rumlar’a devretmişlerdir. Eski tapu kayıtları bunu gösteriyor.

Magusalı
Magusalı - 3 yıl Önce

Şimdi bizim vakıflar idaresi bu mallara sahip çıkıyor. Bu mallar hiçbir zaman beytül mal olmadı ki vakıflar idaresi kontrolünü geçsinler. Bir hukuk. Hatası olmalı. İngileze devirleri ki devreden vakfın mütevellileridir gelsinler haklarını arasınlar.

Magusalı
Magusalı - 3 yıl Önce

Maraş açılır, herkesin malı da malıdır. Zaten sahillerdeki hotellerin büyük kısmının arazisi cumhuriyetten kiradır ve süreleri de dolmuştur. O konu tekrar değerlendirilir. Bu hukuk konusudur. Hukuk yolu ile değerlendirilmesi gerekir. Yönetimi illa ki Türk’te olmalı. Taviz verilmemeli.

Magusalı
Magusalı - 3 yıl Önce

Bafta bu İngiliz’in aldığı çiftliklerin kontrolü tarım dairesinde kurulan bir encümene verilmişti. Başkanı da yabancı bir kişi değildi. Sorumlusu KKTC nin kurucularından Merhum Sn. Oğuz Ramadan Korhandı.

Magusalı
Magusalı - 3 yıl Önce

27/8/1931 tarihinde Abdullah Paşa Vakfı mütevelli heyeti başkanı Seçilen Mehmed Rahmi Bey 1935 yılında Kıbrısa gelerek yekün bir miktar karşılığında İngilizlere devretmiştir. Bu yasal mı değil mi hukukçular değerlendirir. Yasal değilse yargılasınlar.


SIRADAKİ HABER

banner608

banner473