banner564

Ülke gerçeklerini anlattı

Tabipler Birliği’nin 57’nci kuruluş yıldönümünde konuşan Filiz Besim, sağlık eğitiminde yaşanan denetimsizliğin endişe verici olduğunu kaydetti

Ülke gerçeklerini anlattı
banner598
 Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) kuruluşunun 57. yıldönümü nedeniyle basın toplantısı düzenleyerek, ülkede ve sağlıkta yaşanan sorunlara dikkat çekti.
KTTB Lokalinde gerçekleşen basın konuşan Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim, Sağlık Çalıştayı’nda da vurgulandığı gibi sistemin doğru organize edilememesinin en büyük sorunlarından birinin, siyasal ve toplumsal irade eksikliği olduğunu söyledi.
Denetimsiz tıp, diş ve diğer sağlık fakültelerinin açıldığına savunan Besim, Dünya Sağlık Örgütü’nün tıp ve diş hekimliği fakülteleri için verdiği rakamın “her bir milyon nüfusa bir fakülte” olduğunu açıkladı.
Besim, sağlık eğitiminde yaşanan denetimsizliğin endişe verici olduğunu kaydederek, onkoloji, nefroloji, acil hekimliği gibi branşlarda çok ciddi eksikler olmasına rağmen, uzmanlık kontenjanlarının ihtiyaca göre değil kişiye göre kullanılmasının sistemin aksayan çok önemli bir başka bacağı olduğunu ifade etti.

Kuralsız baz istasyonları

Besim, gıda ve su güvenliği yasası, denetimsiz, kuralsız kurulan baz istasyonları, Mağusa Limanı, Lefke CMC Milanobet artıkları, filtresiz elektrik santralleri, insan sağlığını tehdit eden işyerlerinde çalışanların sağlık kontrollerinin yapılmaması ve bunu denetleyen bir mekanizmanın olmamasını hastalıkların patlamasında önemli unsurlar olarak sıraladı.
Taş ocaklarının denetim altına alınması ve neden oldukları hasar için o bölgelerde teraslama yapılarak yeniden ağaçlandırılması gerektiğini kaydeden Besim, uzun süredir gündeme gelmeyen uyuşturucu kullanımının ciddi boyutta artışının da önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti.
Besim, zirai ilaç ve veteriner ilaçlarının denetimsiz satılması, vücut geliştirme ilaç ve proteinlerinin reçetesiz ve el altından edinilebilmesi ve bilinçsiz kullanımının önlenmesi için ciddi yasal düzenlemeler ve sağlam bir siyasi irade gerektirdiğini kaydetti.

 “Surlariçinin polikliniğe ihtiyacı var”

Lefkoşa, surlar içinde zor koşullarda yaşayan insanların poliklinik hizmetine büyük ihtiyacı bulunduğunu belirten Besim, aynı şekilde bu insanların tümünün Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne gelmesinin hastanenin yükünü oldukça artırdığını ifade etti ve surlar içine acilen bir poliklinik açılmasının önemli olduğunu bildirdi.

kuruluş resepsiyonu 6 Ocak’a ertelendi

Filiz Besim, Beyler Ceylanlı’nın ani ölümü nedeniyle dün akşam yapılması düşünülen kuruluş yılı resepsiyonunun, 6 Ocak’a ertelendiğini de sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2013, 13:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474