banner564

Ülke için faydalı olacak

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda İstatistik Kurumu Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları Yasa Tasarısı görüşüldü

Ülke için faydalı olacak
banner598

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 11.00’de Teberrüken Uluçay başkanlığında toplandı.
Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı elektrik konusuna değinerek, jeneratör ihalesi ve Merkezi İhale Komisyonu’yla ilgili konuştu.
Arıklı, devlet ciddiyetiyle bağdaşmayan bir takım işler yapıldığını ifade etti. Kamu İhale Yasası konusunda Meclis komitesinde ciddi tartışmalar yaşandığı bir dönemde bu gibi gelişmeler yaşanmasının rahatsızlık yarattığını kaydeden Arıklı, Merkezi İhale Komisyonu başkan veya üyelerinin görevden alınmasının söz konusu olmadığını belirtti.
Erhan Arıklı, Merkezi İhale Komisyonu Başkanı Halil Talaykurt’un görevden alındığına dair haberlerin gündeme gelmesinin ardından ‘topladığı odasına geri döndüğü’ yönünde duyumlar aldıklarını kaydetti.
Kamu İhale Yasası’nda yapılmak istenen değişikliklerin çok sert tartışmalara neden olduğunu ifade eden Arıklı, başkanın görevden alınmak istenmesinin anlaşılır olmadığın belirtti. Arıklı, ilgili yasaya göre MİK Başkanı ve üyelerinin görev süresinin 3 yıl olduğunu, görevden alınmalarının söz konusu olamayacağına işaret etti.

Denktaş: Bir gereksinim hissedildi ama…
Maliye Başkanı Serdar Denktaş, eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, Merkezi İhale Komisyonu başkanı hakkında aldığı şikayetler ve rekabet kurulundan gelen bilgiler üzerine geçen hafta görevden alınmasına ilişkin bir gereksinim hissettiğini ve konuyu Bakanlar Kurulu’na ilettiğini söyledi. Müsteşarı vasıtasıyla görevden ayrılmasının istendiğini kaydeden Denktaş, önce kabul ettiğini, ardındansa bu karardan vazgeçildiğini anlattı.
Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami de jeneratör alımına ilişkin süreci birçok kez detaylı bir şekilde aktardığını hatırlatarak, ihale keşif bedelinin henüz belli olmadığını belirtti.

İstatistik Kurumu tartışıldı
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda İstatistik Kurumu Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları Yasa Tasarısı görüşüldü.
Yasa gerekçesinde, bağımsız bir istatistik kurumunun kurulması ihtiyacının, Devlet Planlama Örgütü’ne bağlı bir daire olan İstatistik biriminin, İstatistik Kurumları için büyük önem taşıyan Avrupa İstatistikleri Uygulama İlkeleri’nin mesleki ve teknik özerklikle ilgili ilkesini karşılayamadığından doğduğuna işaret edilerek,  amacın, istatistik altyapısını çağdaş seviyeye getirip, standartları yükseltmek olduğu belirtildi.

Berova, bazı kaygılarını paylaştı
Komite raporunun milletvekillerinin bilgisine getirilmesinin ardından ilk sözü UBP Milletvekili Özdemir Berova aldı. Berova, yasa tasarısının önemine işaret ederek, bazı kaygılarını paylaştı.
Özdemir Berova, istatistik biriminin, DPÖ altında bir müdürlükten müsteşarlık seviyesinde yeniden organize edileceğini belirtti. Berova, bu kurumdan beklenen en temel işlevin dünyadaki istatistiki kurumlar gibi devletin verilerini toplayarak, analizleri doğrultasını ülkenin ihtiyaçlarının belirlenmesi adına çalışma yapması olduğunu kaydetti.
100’e yakın personel desteğine ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Berova, alt yapısı olmadan kurumun hayata geçilmesinin ciddi sıkıntılar doğuracağını savundu.

Hasipoğlu: Yasaya destek veriyoruz
UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlı, istatistik kurumunun çok önemli olduğunu ifade ederek, komite üyesi olarak parti olarak bu yasaya destek verdiklerini söyledi.
Verilerin önemli olduğunu müzakere masasında nüfusla ilgili çeşitli tartışmalar yaşadıklarını belirten Hasipoğlu, 220 bin rakamının 2015 yılında ortaya konduğunu 820 bin rakamının da Rum tarafından geldiğini ancak onların yurt dışında yaşayanları da dahil ettiklerini kaydetti.
Hasipoğlu, 2015 yıllında verilen nüfus bilgisiyle ilgili detayları meclisten talep ettiğini ve Başbakanın bu yazılı sorusuna cevap verdiğini belirtti. KKTC nüfusunun 351 bin 48 olduğunu öğrendiğini kaydeden Hasipoğlu, 2015 yılında 218 bin 448 olan rakama yurt dışında yaşayanların dahil edilmediğini anlattı.

Arıklı: Ayırmak kimin aklına geldi?
YDP Milletvekili Erhan Arıklı ise, devlet istatistik kurumuna ihtiyaç olduğunu ancak bugüne kadar DPÖ çatısı altında olduğunu ve başarısını da buna borçlu olduğunu savundu.  Arıklı, “Nerden çıktıysa birinin aklına bunu ayırmak geldi. Ne sorun çıktı ki böyle bir karar alındı?” dedi.
DPÖ, bu kadar az personelle işleri nasıl yürüteceğini merak ettiğini kaydeden Arıklı DPÖ’nün içinden İstatistik Kurumu’na personel aktarılması durumunda, DPÖ’nün şimdiye kadar yaptığı faaliyetleri yapmaya nasıl devam edebileceğini sordu.
Yapılması gerekenin DPÖ’yü kuvvetlendirmek ve lojistik sağlarken, devlet kurumlarının istatistik birimlerini güçlendirmek olduğunu savunan Arıklı, İstatistik Kurumu’yla DPÖ’de çift başlılık yaratılacağını iddia ederek, bu tasarıya ret oyu vereceklerini söyledi.

Amcaoğlu: Yasa kadük olacak
UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu, istatistik kavramını açıklayarak başladığı konuşmasında, istatistiki bilgilerin plan proje hazırlamada büyük öneme sahip olduğunu söyledi.
Amcaoğlu, DPÖ Değişiklik Yasa Tasarısı’yla ilgili yasal çalışmalarda eksiklik ve sorunlar olduğunu savundu. Bu tasarıyla birlikte Meclis’e getirilmesi gereken başka yasa çalışmaları, yapılması gereken başka işlemler olduğunu ifade eden Amcaoğlu, bu yapılmadığı için yasanın kadük olacağını kaydetti.
Kadro ve teknik çalışma yapılmadığını, hukuk görüşü alınmadığını buna rağmen konunun Bakanlar Kurulu’na götürüldüğünü dile getiren Amcaoğlu “Bizimle dalga geçmeyin” şeklinde konuştu.
Bu çalışmanın güzel ve doğru bir çalışma olduğunu söyleyen Amcaoğlu, eksikliklerin acilen giderilmesi ve Meclis tatile girmeden bu yasanın geçirilmesini talep etti.

Saner: Yasa, pek çok soruna merhem olacak
Yasayla ilgili konuşan UBP Milletvekili Ersan Saner de ilgili yasa tasarısının ülkedeki pek çok soruna merhem olacak bir çalışma olduğunu kaydetti.
İstatistiki verilerin önemine değinen Saner, önceden bakanlık yapmış biri olarak, istatistiki verilerden noksan her projenin başarıya ulaşma şansının çok az olduğunu söyledi.
Saner, buna turizm sektörü istatistiklerinden örnekler verdi. 
Şu an ilgili kurum için 72 kişilik bir münhal çıkıldığına işaret eden Saner, bu kişiler oturdukları yerden verileri elde edeceklerini sanıyorlarsa, kendilerine bakanlıktan veri sağlanacağını sanıyorlarsa “bu kurumun ölü doğmuş olacağını” vurguladı.
Yasanın geneline “evet” derken E-devletin kuruma danışmasını öngören maddeye ret vereceklerini kaydeden Saner, bilgi toplayacak kişilere cevap vermek istemeyen kişilere ceza verilmesi maddesini de yanlış bulduklarını anlattı.
Saner, bilgi vermek konusunda gönüllülüğün esas alınması gerektiğini dile getirdi.

Candan: Gizlilik ilkelerine uyulacak
CTP Milletvekili, ilgili komite başkanı Armağan Candan konuşmasına DPÖ personeli Artun Doğa’nın vefatı nedeniyle başsağlığı dileyerek başladı.
Yasa çalışmasının uzun süredir devam ettiğini anlatan Candan, yasanın nihayet hayata geçirilebilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.
Ülkedeki önemli bir eksikliğin böylelikle giderilmiş olacağını, yıllık ve beş yıllık istatistik programlar oluşturulacağını anlatan Candan, pek çok kurumla işbirliği halinde bir de istatistik konseyi meydana getirileceğini söyledi.
Candan, İstatistik Kurumu’nun her yıl izleme raporları hazırlayarak Bakanlar Kurulu ve İstatistik Konseyi’ne sunacağını kaydetti.
Yasanın AB Koordinasyon Merkezi, DPÖ, AB uzmanları ve Dünya Bankası’nın görüşleri alınarak hazırlandığını söyleyen Candan, Kurumun istatistiki verilerin toplanması, derlenmesi ve yayınlanmasından sorumlu olacağını ve ülkedeki resmi istatistik sisteminin koordinatörü olarak verilerin temel üreticisi olacağını kaydetti.
Yurt dışındaki pek çok ülkede ayrı İstatistik Kurumları olduğunu kaydeden Candan kurumun istatistiki veriler üretirken uluslararası gizlilik ilkelerine uyacağını anlattı.
Candan, DPÖ’nün de daha güçlü bir noktaya varmasını sağlayacak yasa çalışmasının da bir an önce Meclis’e gelip hayata geçirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Konuşmaların ardından tasarı madde madde oylandı. Tasarının ivediliği olmadığı için üçüncü görüşmesi sonraki birleşime bırakıldı.

Boşalan YYK üyeliğine Fahrioğlu seçildi
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda İstatistik Kurumu (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı görüşüldü. Tasarının ivediliği olmadığı için üçüncü görüşmesi sonraki birleşime bırakıldı. Yayın Yüksek Kurulu'nda Halkın Partisi’ni temsil eden Hasan Hastürer’in istifası nedeniyle boşalan üyeliğe, Ali Fahrioğlu'nun getirilmesi de onaylandı.
Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanı Doğuş Derya’nın Ali Fahrioğlu’nun ilgili üyeliğe atanmasında sorun bulunmadığına dair raporu okumasının ardından, yapılan oylamada, Ali Fahrioğlu’nun seçilmesine oybirliğiyle karar verildi.
Konuşmaların ardından Meclis Genel Kurulu dünkü birleşimini tamamladı. Sonraki birleşim bugün10.00’da gerçekleşecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474