banner564

İhalesiz iş olmaz

UBP lideri Tatar, Cumhuriyet Meclisi kürsüsünden verdi veriştirdi:

İhalesiz iş olmaz
banner598

Diyalog gazetesinin dünkü manşetinde yer alan ‘Siyaset kazanı kaynıyor” başlıklı haber Meclis’te gerilime yol açtı.
   Halkın Partisi (HP) lideri, Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay’ın, Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın Bakanlar Kurulu’nda reddedilen ancak buna rağmen oğluna ayni araziyi kiraladığına ilişkin iddiasının yer aldığı gazeteyi kürsüye taşıyan UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, ihalesiz işlem yapılamayacağını söyledi ve Başbakan Tufan Erhürman’dan yanıt istedi.
  
Tatar: Başbakan araştırmalı
Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Ersin Tatar, Maliye Bakanı Serdar Denktaş’la ilgili iddiaların son derece vahim olduğunu ileri sürerek, bunların bir an önce açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtti.
UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, Başbakan Tufan Erhürman’ı konuyla ilgili olarak ivedi soruşturma başlatmaya ve açıklama yapmaya davet etti.
UBP Genel Başkanı Tatar, konuyla ilgi açıklamasında şöyle dedi:
   “Gazetenin manşetinde ‘Siyaset kazanı kaynıyor’ diyor.  Konu basit değil, geçiştirilemez. Kimse kamu kaynaklarını kendi şahsi menfaatleri için keyfince kiralayamaz. Bunu yapanlar da buna göz yumanlar da suç işler.
Eğer ortada bir al gülüm ver gülüm anlayışı söz konusu değilse, hükümetin diğer ortakları buna seyirci kalamaz.
Siz bir Başbakan olarak herhalde gereği ne ise yapmak durumundasınız. İhale Yasası’nda yapılan değişiklik ‘bazı değerli arazilerin ihalesiz de verilmesini öngörüyor.
İhale Yasası’nda 2016 yılında Ferdi Sabit Soyer’in komisyon başkanı olarak biz de komitedeydik, o yasada diyor ki şunu da belirteyim Dome Otel’de buna tabiidir bizim iddiamıza göre ve diğer bazı Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’nden kiralanan araziler ihaleye tabi olmak durumundadır o yasaya göre. 
Bizim hukukçularımızın bize söylediği budur. Ama bakıyoruz ki bu Meclis’e öneri geliyor, 13 Mart 2019 İhale Yasası’nda değişiklikle bu gibi arazilerin ihalesizde verilebilmesine imkân tanımak için bu Meclis’in komitesine öneri geliyor. Tabii ki orada tartışmalar çıkıyor, daha ileriye gidilemiyor ama bu arada neler oldu, çok merak ederim. 
Kendi içinizde bazı sıkıntılar yaşandı mı? Ben bunu halkım adına soruyorum. Şimdi bir Yenişehir meselesi vardır, ben bunu gündeme getirdim bütçe görüşmelerinde, Yenişehir’de bir araziyle ilgili. Bu hükümetin bazı ileri gelenleri çıktılar dediler ki ‘bizden evvel olduydu. Bizden evvel olduğu için pek bir şey yapamıyoruz çünkü verildi bitti, gitti. Yasalara aykırı mı değil mi? Ona cevap yok. Onun cevabını bize memleketin en iyi hukukçularından biri olan Sayın Tufan Erhürman vermeli. İhaleye tabii tutulması gerekir miydi, gerekmez miydi? Bunu Başbakan cevaplamalı. 

Hükümet sessiz kalmamalı
İhalesiz ve yasalara aykırı bir şekilde verilmişse iptali söz konusu olabilirdi. Veya Metehan Bölgesi’nde benzeri araziler veya bir üniversiteye tıp fakültesi için verilmiş olan ve Bakanlar Kurulu’ndan reddedilen bir öneriye ilişkin o araziler Devlet Emlak Malzeme Dairesi tarafından birilerine verildi mi verilmedi mi? Gazetelerde yazıyor bunlar gazetelerde. 
Dolayısıyla arkadaşlar bu kadar iddiaların olduğu bir Kuzey Kıbrıs hükümeti olarak o kadar da sessiz kalamazsınız. Bu kadar önemli olan meselelerde ana muhalefet partisi olarak da bizler bunları gündeme getirmek zorundayız. Bizim görevimiz de budur. Çünkü şeffaflığı, dürüstlüğü, hesap verilebilirliği, hukukun üstünlüğünü savunan bir hükümetin başı olarak sizler Sayın Başbakanım ve ilgili bakan arkadaşlarınız mutlaka kamuoyuna gerekli bilgileri vermek durumundadırlar çünkü duruşu, itibarı ve imajı bakımından bütün bunlar cevaplandırılması gereken hususlardır. Meseleyi çok da böyle ortalığı germek için söylemiyorum. Bunlar bu ülkenin gerçekleridir. Kamuoyunun da izlediği hususlardır.” 

Denktaş: Başınız tavana 
vursa üniversite devam edecek
   Eleştiriler üzerine söz alan Maliye Bakanı Serdar Denktaş, kiralanan devlet arazileri konusunda talep edilen listenin hazırlandığını ve Kudret Özersay’a verileceğini söyledi. Denktaş “Başınız tavana vursa Rauf Denktaş Üniversitesi devam edecek” dedi.
Denktaş’ın konuşması şöyle: 
“Meyve veren ağaç taşlanır onun için habire saldırırsınız bana, saldırmaya da devam edin ben de dayanmaya ve direnmeye devam edeceğim. Üstüme düşen ne ise onları yapmaya devam edeceğim ta ki Başbakan ‘Be arkadaş sen Maliye Bakanlığı yapamazsın gel bunu halledelim’ deyinceye kadar. Sayın Kudret Özersay yazılı olarak benden talep etti, kuruldu kurulalı hükümet kime ne arazi kiralandı diye. Onun listesi çıkmaktadır. Bu hafta içerisinde hem kendisine vereceğim, hem Meclis’e vereceğim dolayısıyla sizlerin de bilgisi olacak. İhale Yasası’ndaki değişiklik talepleri UBP-DP döneminden tüm bakanlardan talepleri almak suretiyle günlük yaşantımızı olumsuz etkileyen icraatı geciktiren unsurları tespit etmek suretiyle ve bilahare 4’lü koalisyon hükümeti döneminde de yine arkadaşlardan o değişikliklere değişiklik veya ek talepleri almak suretiyle buraya gönderilmiş bir tasarıdır. Kamunun kiraya vereceği veya kiraya alacağı mülklerin ihale yasası kapsamından çıkarılması talebi öyle bir anlatılmaktadır ki sanki Maliye Bakanlığı’nın hiç böyle bir yetkisi yoktur yeni bir yetki talebinde bulunuyoruz. Yok, böyle bir şey. Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’nin Yasası’nda bu hak halen İhale Yasası’na atıfta bulunulmasına rağmen vardır. Ve benden önceki tüm Bakanlar tarafından da kullanılmıştır. Bu hükümet döneminde yaptığımız uzatmaları daha fazla vermektedir. Yeni bir yatırımcı da geldiğinde yatırımını da uygun görüyorsa partisine kim olduğuna bakmaksızın bu tür açıklamaları da yapmakta devam etmekteyiz çünkü hayat durmaz.”  

Arazi konusunu gündeme getirdi
Denktaş, Rauf Denktaş Üniversitesi’ne verilen arazi konusunu gündeme getirdi, bu konuda yapılan eleştirileri yanıtladı. Denktaş şunları söyledi:  
“Bir üniversiteye verilmiş yer. 80’li yılların başında Tıp Fakültesi kurmak üzere o günden bu güne aradan 29 yıl geçmiş hiçbir şey yapılmamış bir araziye Rauf Denktaş Üniversitesi’nin kurulması için ön hazırlıkları bitirmek üzere kiraya verdim. Arkadaşlar başınız tavana vursa Rauf Denktaş Üniversitesi kuruldu çalışmaya başladı ve devam edecek. Kendi alın teriyle, bulduğu ortakla birlikte ne yaparsa yapacak. Bu konuyu temcit pilavı gibi ısıtmaktan vazgeçin.”

Zaman zaman tansiyon da yükseldi
Denktaş sözlerini şöyle sürdürdü: Bana karşı organize bir saldırı olduğunun farkındayım ama yazık ediyorsunuz. Bu devlet, devletin kamu kuruluşları için kiralayacağı bir yer talep ettiğinde mevcut yasa ihaleye çıkılmasından yanadır. Pratikte bu mümkün değil. Bu devlet bir yatırımcısına yer verecekse inceler ve uygun gördüğüne verir. Bu yıllardan beridir bu şekilde yürüdü. Bugün Sanayi Bölgesi dışınsa yapılan yatırımlarda, otellerin tümü bu uygulama eğer var olmasaydı yapılamaz durumdaydı. Bunları lütfen artık fark edelim. Benim icraatlarımla ilgili, yürüttüğümüz politikayla ilgili bir eleştiriniz varsa onu koyarsınız ortaya ben de onu cevaplamaya çalışırım. Ama lütfen bu şekilde davranmayın. Çünkü ‘bu ülkede yatırım istemeyiz’le eş anlamlı gelir. ‘Yerel yatırımcı hiç istemeyik’ deyin, çıkın deyin.”

Erhürman: Hukuka aykırılık varsa iptal ederiz
Başbakan Tufan Erhürman da Bakanlar Kurulu’nda herhangi bir arazi tahsisi yapılmadığını ifade ederek kiralanan devlet arazileriyle ilgili listenin sadece bu hükümet döneminde değil eskilerini de görmek istediğini söyledi.
Erhürman şöyle konuştu: 
“Bu konuda Sayın Başbakan Yardımcısı Maliye Bakanlığı’ndan Devlet Emlak ve Malzemenin yaptığı tüm kiralamaların listesini istedi. Biz burada daha önce de defalarca bunu söyledik. Biz göreve geldiğimiz günden bu yana 14 aydır 15. Aya giriyoruz 15 aydır Bakanlar Kurulu’ndan yeni kiralama geçirmedik. 15 aylık süre içinde gizlisi saklısı yok hepsi Resmi Gazetede var. Bakanlar Kurulu’ndan sadece kira uzatma geçirdik. 15 aydır yaptığımız bu. Gözümüzden kaçan bir şey olduysa ve uyarılırsak hemen iptal ederiz. Neden yaptık? Daha önce defalarca açıkladığım gibi yeni kiralamalarla ilgili hem de Devlet Emlak Malzemenin kiralamalarıyla ilgili Savcılıktan görüş istedik. Mümkün müdür ihalesiz yeni kiralama yapılması diye. Daha önce de defalarca söyledim, Savcılık bize dedi ki bu ihale yasası kiralamalarla ilgili yeterli ayrıntıyı içermiyor, dolayısıyla bu yasaya bakarak kiralama yapmanız şu anda bu yasayı uygulayarak mümkün görünmüyor. O yüzden iki şeyden birini yapmanız lazım dedi, görüşü bu, ya kiralamaları tamamen çıkarırsınız yasadan ya da dönersiniz kiralama usulünü bu ihale yasasında uygularsınız çünkü bu haliyle bu uygulanabilir değil dedi. Öyle dediği için de biz bir tane bile Bakanlar Kurulu’nda 15 ayda yeni kiralama yapmadık ama kira uzattık.” 

Gereği yapılmazsa o zaman konuşuruz
Erhürman, 16 Kasım’dan itibaren yeni kiralama yapılmadığını düşündüğünü ama tüm yenilenen kiralamaları talep edeceğini ve yeni kiralama yapmama ilkeleri doğrultusunda detaylı incelemeye sunacağını söyledi. Gözlerinden kaçan bir şey olduysa ve uyarılırlarsa hemen iptal edebileceklerini dile getiren Erhürman, getirilecek liste içerisinde hukuka aykırı kiralama yapıldıysa iptal etmeye hazır olduklarını yineledi. Erhürman, “Gereği yapılmazsa o zaman konuşuruz” dedi.

YORUM EKLE
YORUMLAR
ozlem
ozlem - 5 yıl Önce

muge boyaci sipastik tosuna hayir

SIRADAKİ HABER

banner608

banner473