banner564

Ülke tanıtımı için önemli

Çatalköy’deki sempozyuma 9 ülkeden toplam 93 sanatçı ve bilim insanı katılıyor

Ülke tanıtımı için önemli
banner598

 Çatalköy Belediyesi tarafından düzenlenen ve bu yıl ikincisi yapılan Uluslararası Vounous Pişmiş Toprak Sempozyumu başladı. Sempozyumun resmi açılışına Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da katıldı.

Bu yıl 3- 14 Eylül tarihleri arasında yapılacak sempozyuma Amerika Birleşik Devletleri, İrlanda, Slovakya, Letonya, Tunus, Libya, Türkiye, Güney Kıbrıs ve KKTC olmak üzere 9 ülkeden toplam 93 sanatçı ve bilim insanı katılacak. 
Sempozyumda Erken ve Orta Tunç Çağı’nda Vounous’ta kullanılan üretim teknikleri kullanılarak seramik ve metal döküm çalışmaları yanında birçok aktiviteye yer verilecek. Tamamen ilkel teknik ve malzemeler kullanılarak üretilecek eserler yanında, Vounous dahil, Göbeklitepe Akdeniz Neolitiği ve Kıbrıs, Terra Sigillata ve Tarih Öncesinden Milenyum Çağına Çocuk konulu bilimsel sunumlar gerçekleştirilecek. 
Verilen bilgiye göre, açılışta konuşan Çatalköy Belediyesi Kültür Sanat Koordinatörü Derman Atik, sempozyumla 5 bin yıllık tarihin yeniden hayat bulduğunu belirterek, projeyi hayata geçiren herkese teşekkür etti. 
Sempozyumla, hafızalardan kaybolma aşamasına gelen Vounous’un dünyada yeniden tanınmaya başladığını kaydeden Atik, projenin Çatalköy ve ülke tanıtımı açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti. 


Ersenal: Dünyanın hiçbir yerinde böylesi yok
Uluslararası Vounous Pişmiş Toprak Sempozyumu Proje Koordinatörü Rauf Ersenal, tüm katılımcılara teşekkür ederek, Vounous’un 87 yıl önce keşfedildiğini ve birçok ünlü arkeoloğun burada kazılar yaptığını kaydetti.
Arkeologların, bilimsel olarak ortaya çıkan 187 mezardan, dünyanın hiçbir yerinde benzemeyen çok farklı objenin çıktığını fark ettiklerini belirten Ersenal, proje sırasında o zamanın kültürel, sosyal, kültürel ve dini inançlarına yönelik ne varsa bugün burada yapmaya çalıştıklarını ifade etti.
Bundan sonraki yıllarda Vounous’un bütün dünyada duyulacağını söyleyen Ersenal “Bugün Amerika ve Avrupa’da Vounous adı geçmeye başladı. Neden Akdeniz dünyasında, özellikle de bakırın anavatanı olan Kıbrıs’ta bir bronz çağı yerleşkesi, okulu olmasın.Akdeniz dünyasında böyle bir okul yoktur.Ülkemizde bu kurulabilir. Yeter ki niyet olsun. Belediye buna hazırdır” ifadelerini kullandı.


Hulusioğlu:  Geçmişi unutmamak lazım
Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu da sempozyumun aslında 3 Eylül itibariyle başladığını belirtti ve 100 sanatçının emek harcayarak Vounous’un hak ettiği değeri verebilmek adına, ülke dışına giden tarihi eserlerin birebir kopyalarını yaparak halka sunmalarının önemine işaret etti.
Hulusioğlu, “O günün tekniklerinde ne yapılıyorsa onu yapıyoruz. Hem yeni nesillere hem de geçmişimizi unutmamak adına bu projeye hayat buldurmaya çalışıyoruz” dedi.
Hulusioğlu ekonomik sıkıntılar karşısında halkın moralini bozmamasını istedi ve projeye katkı koyanlara teşekkür etti.

Akıncı: Kültür sanat faaliyetleri sürmeli
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da konuşmasında, ekonomik açıdan sıkıntıların yaşandığı bu günlerde, ara vermeden kültür sanat faaliyetlerinin sürdürülmesinin önemine dikkat çekti. 
Katılımın, sempozyumun başarılı olacağının göstergesi olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Uluslararası Vounous Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun kendini kabul ettirdiğini belirterek, projeye emek verenleri kutlayıp tebrik etti. 
Projenin ülkede güzel şeyler de olduğunun göstergesi olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, ekonomik olarak sıkıntılı günlerden geçilen bu günlerde, ara vermeden kültür sanat faaliyetlerinin sürdürülmesinin önemine dikkat çekti. 
Cumhurbaşkanlığı olarak Uluslararası Vounous Pişmiş Toprak Sempozyumu’na destek verildiğini ve verilmeye devam edileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, üniversiteler, yerel yönetimler, sanatçılar, sanatseverler ve sivil toplum örgütlerinin ele ele vermeleri durumunda, daha güzel kültür sanat projelerine ulaşılabileceğini ifade etti. 
Cumhurbaşkanı Akıncı konuşmasının ardından sempozyumdaki standları gezerek sanatçılarla sohbet etti, üretilen replikaları inceledi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473