banner564

Ürküten itiraf

Seracılara göre; kaçak üreticiler kanserojen ilaçlarla üretilen sebzeleri piyasaya sürüyor, onları denetleyen olmuyor

Ürküten itiraf
banner598

Çiğdem AYDIN

 

   Yıllardır, kanserojen ilaçlar ve hormonlarla üretilen sebze ve meyvelerin denetlenmediği, halkın göz göre göre zehirlendiği yönündeki iddialara, Seracılar Birliği Başkanı Mahmut Doğan bir yenisini ekledi. Doğan, zararlı ilaçlarla üretim yaparak bunları piyasaya süren kaçak üreticilerden söz ederek “bunları denetleyen olmuyor” dedi.

Casinovale Roman"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">   Doğan, halkın güvenli sebze ve meyve yiyebilmesi, ayrıca düzgün üretim yapanların zarara uğramaması için 2010 yılından bu yana ‘Hâl Yasası’ ile ‘Gıda Güvenliği Yasası’ konusunda mücadele verdiklerini anımsatarak “3 yılda 4 bakan değişti ama, hiçbiri bu konuda adım atmadı” diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

 

Meclis Başkanı’na seslendi

   Seracılar Birliği Başkanı Mahmut Doğan,Meclis Başkanı Sibel Siber’in “Manavdan aldıklarımızı gönül rahatlığı ile tüketebilir miyiz? Dün bir sağlıkçı olarak hayır diyordum, bugün de hayır diyorum” şeklindeki açıklamasına dikkat çekerek “buyursun o zaman şimdi Meclis Başkanı oldu Hâl Yasası” ve “Gıda Güvenliği Yasası” nı hemen geçirsinler halk da güvenli gıda yesin” dedi. 
   Doğan, üretilen ürünlerin denetiminin kolayca yapılabilmesi ve gönül rahatlığıyla tüketilebilmesi için yasanın şart olduğunu vurguladı. 

   “Hayvanlar için yasa geçiren meclis insan sağlığı için yasa geçirmiyor” diyen Doğan, Seracılar Birliği Yönetimine geldiğinden beri konuyla ilgili çalışmalar yapıldığını hatırlatarak “Hâl Yasası” ve “Gıda Güvenliği Yasası” nın bir türlü alt komitelerden yukarıya çıkamadığını iddia etti. 

 

Kanser artıyor, bizi denetleyin
   Seracılar Birliği Başkanı Mahmut Doğan,”Üreticiler olarak biz denetlenmek istiyoruz. Kaçak üreticiler var denetim yok ilaçlı sebzeler denetimsiz şekilde pazarlarda ve marketlerde satılıyor. Temiz üreticiler ise onlar yüzünden karalanıyor” dedi. 
   “Hâl Yasası” ve ‘Gıda Güvenliği Yasası’ meclisten geçirilmiş olsa gıdalar denetlenecek ve işte o zaman haksız rekabet de ortadan kalkacak” diyen Doğan, kanser vakalarının her geçen gün giderek artış gösterdiğini kaydetti. 
   Doğan, uzmanların her gün basın yoluyla tarım ürünlerindeki bilinçsiz ilaçlamanın kanser vakalarını artırdığını açıkladığını belirterek, bunun denetimin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu vurguladı. 

Belediyeler rant sağlıyor
   “Hâl Yasası” ve “Gıda Güvenliği Yasası” nın meclisten geçirilmemesini ise “belediyelerin ve komisyoncuların” karşı çıkmasına bağlayan Doğan, “yerel yönetimlerin ve komisyoncuların üreticilerin sırtından ciddi rant sağladığını” iddia etti. Doğan şöyle dedi:

   “ Örneğin üreticilerden alınıp pazarlamaya girecek her şeyde kilo başına toplamda yüzde 4 belediyeler vergi alır. Bunu kaybetmek istemeyen başta Belediyeler Birliği Başkanı Mahmut Özçınar, Oktay Kayalp’tir. Bizim de bulunduğumuz komitede bu yasaların meclis gündemine gelmesine karşı çıktılar.”
   Doğan, üreticilerin tek isteğinin “Hâl Yasası” ve “Gıda Güvenliği Yasası” nın meclisten geçirilerek yürürlüğe girmesi olduğunu belirterek, bu sayede kaçak üretimin ve vergi kaçıranların önüne geçilebileceğini kaydetti. 


Güncelleme Tarihi: 28 Ocak 2014, 04:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473