banner564

Vekiller kapalı oy kullandı

YÖDAK’ta görev süresi dolan Pehlivan’dan boşalan üyeliğe Uzunboylu seçildi

Vekiller kapalı oy kullandı
banner598

 Meclis Genel Kurulu dün, Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay başkanlığında toplandı. 

Genel Kurul toplantısının gündeminde, Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nin 6 Ombudsman raporuna ilişkin raporları; Kalkınma Bankası (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin, Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Üyeliği Başvurularının Değerlendirilmesine İlişkin Raporu bulunuyordu.
Meclis Genel Kurulu’nda ilk olarak sunuşlara yer verildi.
Başbakanlığın Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi gündeminde bulunan Şans Oyunları (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere ele alındı.
Tasarı hakkında bilgi vermek üzere Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu kürsüye çıktı. İlgili değişikliğin lisanslamalar ve sektördeki sıkıntıları içerdiğini ifade eden Amcaoğlu değişikliğin ayrıca şans oyunları oynadıktan sonra kazandıkları tutarlarla ülkeyi terk edecek kişilere kolaylıklar sağladığını dile getirdi.
Amcaoğlu tasarının şans oyunlarından turizm fonuna aktarılması gereken tutarları da içerdiğini belirtti.
Amcaoğlu kendisine yöneltilen sorular üzerine ilgili değişikliğin kara parayla mücadele konusunda bir sıkıntı yaratmayacağını söyledi.
Bakan Amcaoğlu ivediliğin onay bekleyen turizm yatırımları nedeniyle istendiğini de söyledi.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda dün İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kalkınma Bankası (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile ilgili raporu görüşüldü.
Genel Kurulda söz alan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, geçmişte Maraş’ta seralarla, Lefke’de yurtlarla ve Dipkarpaz’da turizm yatırımlarıyla ilgili verilen kredilerin geri dönmediğini kaydederek, bu sıkıntıları aşmak için Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu ile bir çalışma yaptıklarını belirtti.
Özersay, “Borçların yeniden yapılandırılması ile ilgili bir çıkış yolu bulabilir miyiz, buna bakıyoruz. Son 3-4 ay içinde, uzun bir aradan sonra bazı krediler ve borçlar yeniden yapılandırıldı, ödemeler başladı. Banka tahsilat yapmaya başladı. Savsaklanan, borcu olmasına rağmen yasal süreç bir türlü başlatılamayan birçok örnekle ilgili, ki 200 civarındadırlar, yasal süreç başladı” dedi.
Kudret Özersay, kredi başvurusunda bulunanların bilançosunun, ödeme kapasitesinin, daha önceki kredilerle ilgili sicilinin hassasiyetle incelendiğini de kaydetti.
Genel Kurul ayrıca, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kalkınma Bankası (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile ilgili raporunu görüştü.
Raporu Komite Başkanı Jale Refik Rogers okudu.  İvediliği olmadığından tasarıyla ilgili üçüncü görüşmesi sonra yapılacak.
Genel Kurulda,  Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) üyeliği için seçim yapıldı. Görev süresi dolan Prof. Dr. Ahmet Pehlivan’dan boşalan üyeliğe Prof. Dr. Hüseyin Uzunboylu seçildi.
Seçimden önce Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanı Oğuzhan Hasipoğlu, komitenin YÖDAK üyeliğiyle ilgili raporunu okudu.
Raporun okunmasının ardından milletvekilleri Genel Kurul’a getiren sandıkta kapalı oy kullandı.
Uzunboylu ile birlikte Prof. Dr. Serdar Saydam da üyelik başvurusunda bulunmuştu. İki adaydan biri olan Saydam geçtiğimiz Temmuz ayında geçirdiği beyin kanaması nedeniyle hayatını kaybetmişti.
Tek aday olan Uzunboylu ile ilgili oylamada 34 kabul, 4 ret, 1 çekimser, 2 de geçersiz oy kullanıldı.  YÖDAK üyeliğine oy çokluğu ile Hüseyin Uzunboylu atandı.
Genel Kurul dünkü çalışmalarını tamamladı. Meclisin bir sonraki birleşimi denetim gündemiyle bugün saat 10.00’da olacak. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473