banner564

Yardım çağrısı

Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Gardiyanoğlu, Çölyak hastalarının ürün bulmakta zorlandığını söyledi

Yardım çağrısı
banner598
   Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, Dünya Çölyak Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, hastalarının yaşamını kolaylaştırmak için çeşitli önerilerde bulundu.
   Gardiyanoğlu, hastalığın tek tedavisinin, kişinin ömrü boyunca özel olarak imal edilmiş glutensiz diyet ürünleriyle beslenmesi olduğunu kaydetti. 
  “Ülkemizde çölyak hastalarının maddi manevi açıdan yaşadığı zorluklar çok açıktır” diyen Gardiyanoğlu, şöyle dedi:
    “Hastaların birçoğu ürün bulmakta büyük zorluklar yaşamakta, Güney Kıbrıs’tan ürün tedarik etmektedir. Yurtdışından kendi olanaklarıyla getirdikleri ürünlere gümrüklerde türlü bürokratik engeller çıkarılmaktadır. Tek tedavisi diyet olan ve ömür boyu sürecek bir tedavi için artık Sağlık Bakanlığı sorumluluk üstlenmelidir.”

Bazı önerilerde bulundu
Garidyanoğlu çölyak hastalarının yaşamını kolaylaştırmak için şu önerilerde bulundu:
“Çölyak hastalarının kullandığı diyet ürünlerinin ithal edilmesi durumunda gümrük vergisi muafiyeti uygulanması… 
Hastaların kullandığı diyet ürünlerinin KKTC’de üretilmesi durumunda firmalara teşvik kredisi ve vergi indirimi uygulanması… Glutensiz ürünlerde KDV oranının kaldırılması… Ağızdan alınan tüm ürünlerde gluten yönünden uyarı bulunmasının zorunlu olması… Bu hastaların kullandığı gıda ürünlerinin eğer hayatlarını idame ettirmeleri ve tedavileri için zorunlu ise en azından hayatın ilk 2 yılı boyunca devlet tarafından karşılanması. Daha sonraki yıllarda da bu hastalara devlet desteğinin sürmesi...
Diğer yandan gluten, sadece gıdalarda değil kozmetik ürünlerinden temizlik malzemelerine kadar pek üründe kıvam artırıcı, nemlendirici, yapıştırıcı ve raf ömrünü uzatıcı özellikleri nedeniyle çok sık kullanılmaktadır. Bu yüzden çölyak hastalığı sadece alınan besinlere değil kullanılan kozmetik ve temizlik ürünlerine de dikkat edilmesi gereken bir hastalık türüdür. Ürünlerin üzerine gerekli uyarıların yazılması…
Eğitim Bakanlığı ile görüşülerek okullarda kantinlerde ve yemekhanelerde bu hastaların diyetine uygun ürünlerin tedarikinin sağlanması.”

Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2015, 09:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473