banner564

Yeni kurallara dikkat

Girne dağ yolunu kullanan otomobil, minibüs ve kamyonetlerin azami hızları 45, kamyon ve otobüslerin 35 kilometreye düşürüldü

Yeni kurallara dikkat
banner598

 Motorlu araçların yollarda uyması gereken hız sınırlarıyla ilgili yeniden düzenlemeye gidildi ve ağır vasıtalarla yarı römorklu çekici araçlar için hız limitleri düşürüldü.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan’ın Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik) Yasası’nın 6. maddesi tahtında yayımladığı “Hız Sınırının Kısıtlanması Hakkında Bildiri”, Resmi Gazete’de de yer alarak yürürlüğe girdi.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan’ın ilgili yasanın verdiği yetkiyle yayımladığı bildiriye göre, 11 Nisan’dan itibaren sürücülerin kullandıkları araçların cinsine göre yollardaki hızları yeniden belirlendi. Birinci sınıf yollar olan Gönyeli kavşağı Lefkoşa – Gazimağusa, Gönyeli Kavşağı 
Lefkoşa– Girne ve Ercan Yonca Kavşağı – Ercan Havaalanı yolunda Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik) Yasa ve Tüzüğünde yazılı kayıt ve şartlar dışında, aksine bir işaret bulunmadıkça hız azaltmayı gerektirmeyen yol ve trafik şartlarında meskun mahaller dışında taşıt cinsleri için azami sürat hadleri tespit edildi.
Hız Sınırının Kısıtlanması Hakkında Bildiri’ye göre, meskun mahaller içinde aksine bir işaret bulunmadığı hallerde ve hız azaltmayı gerektirmeyen yol ve trafik şartlarında, tehlikeli madde taşıyanlar saatte 25 km, diğer araçlar saatte 50 km hız yapabilecek. Lastik tekerlekli traktör ve arızalı araç çeken araçlar meskun mahaller içinde ve dışında saatte 25 km’den fazla hız yapamayacak.
Bildirideki kurallarla lastik tekerlekli iş makinalarının bölünmüş yollara girmeleri yasaklandı. 1. ve 2. sınıf yollara ise izinli olarak girebilecekler ve azami hızları da 20 km/saat ile sınırlandırıldı. Paletli iş makinaları ise hiçbir yola giremeyecek.

Dağ yolunda hız sınırlandı
Lefkoşa - Girne dağ yolunu kullanacak otomobil, minibüs ve kamyonetlerin azami hızları 45 km/saat ile sınırlandırıldı.
Çekici, kamyon ve otobüslerin yardımcı fren sistemleri aktif ve 10 yaşından küçük olmaları halinde 35 km/saat azami hızları olmalı ve 3’üncü vitesi kullanmaları gerekiyor. Çekici, kamyon ve otobüslerin 10 yaşından büyük olmaları halinde ise azami hızları 20 km/saatle sınırlandırıldı ve 2’nci vitesi kullanmaları zorunlu kılındı.
Bakan Atakan imzalı bildiride, sürücülerin, kavşaklara yaklaşırken, dönemeçlere girerken, tepe üstlerine yaklaşırken, dolambaçlı yollarda ilerlerken, yaya geçitlerine, hemzemin geçitlere, tünellere, dar köprü ve menfezlere yaklaşırken, karayollarında inşaat ve tamirat sahalarına yaklaşırken, yol ve trafik durumunun icap ve şartlarına göre gereken diğer yerlerde kullandıkları aracın süratini azaltmaya mecbur oldukları vurgulandı.

Bağzıbağlı: Çalışmalar devam edecek
   Bakanlık Müsteşarı Kemal Bağzıbağlı, mevcut yasa ve tüzüklerde hız sınırlamaları belirlenirken araç cinslerinin dikkate alınmadığını ve özellikle ağır tonajlı araçların hız limitleriyle ilgili durma mesafelerinde zafiyet olduğunun, bunun yaşanan trafik çarpışmalarında kötü şekilde tecrübe edinildiğini söyledi.
Bağzıbağlı, mevcut mevzuatta yarı römorklu çekici araçların (birleştirilmiş araçların) hız limitlerinden muaf olduğunun yazıldığını kaydederek, “Trafik güvenliğine verdiğimiz önem çerçevesinde yayımlanan bildiri ile araçların seyrettikleri hıza göre durma mesafeleri hesaplanarak, yeni hız limitleri ve yarı römorklu çekici araçların hız limitleri de yeniden belirlenip kapsama alınmıştır” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474