banner564

Yılsonunda hizmette

Bakan Atakan, Yeni Ercan Havalimanı hakkında “Ülkemiz adına gurur verici bir eser ortaya çıkıyor ve sona doğru da geldik” dedi

Yılsonunda hizmette
banner598

 Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı,  KKTC’de görev yapan basın mensupları için yeni Ercan Havalimanı inşaatında bir bilgilendirme turu düzenlendi.

T&T Ercan Havalimanı İşletmeciliği’nin katkı koyduğu organizasyona Kıbrıs Türk ve Türkiye basınından birçok gazeteci katıldı.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakan Atakan konuşmasında, “Ercan Havalimanı’nın o balkonundan gelenlere veya uğurladıklarımıza el salladığımız günlerden nasıl bir yapıya evrildiğini beraber gördük. Gerçekten ülkemiz adına gurur verici bir eser ortaya çıkıyor ve sona doğru da geldik” dedi.
Atakan, her şey planlandığı gibi giderse 2019’un sonu itibarıyla yeni havalimanının hizmete gireceğini söyledi.  
Atakan sözlerini söyle sürdürdü:
“Başka ülkelere gittiğimizde imrendiğimiz , özendiğimiz, çağdaş manada ne varsa hatta daha iyisi ülkemizde da olmuş olacak. Şunu da hatırlatmak lazım, yeni Ercan Havalimanı üst düzey güvenlik anlamında da bir çok örneğinden kat be kat daha güvenli olacak. Problemli bagajların anında alınıp ayrımasından tutun tomografi cihazı dediğimiz x-ray benzeri cihazların yer aldığı, yüz tanıma sistemlerinin bulunduğu, ilk etapta KKTC vatandaşları için hazırlanacak çipli kimlik/çipli pasaportla seyahat konusunda bilgilerin yer aldığı, son derece özellikli bir havalimanı olacak.”
Atakan, “İsmi değişecek mi? Sorusuna ise, “Hayır, öyle bir düşüncemiz yok” şeklinde yanıt verdi. 

3200 metrelik yeni pist
Yeni Ercan Havalimanı bilgilendirme turuna Mimar Tunç Bayraktar devam eden havalimanı, apron ve pist inşaatıyla ilgili sunum yaptı.
Toplam arazinin 7 milyon 800 bin metrekare olduğunu aktaran Tunç Bayraktar projenin kendi içinde 2 aşamalı planlandığını aktardı.  Bayraktar, 2800 metre uzunluğundaki mevcut pistin güneyine 3200 metre uzunluğunda yeni bir pist yapıldığını söyledi.
Bayraktar, yeni pist hava trafiğine açıldıktan sonra 2800 metre uzunluğundaki eski pistin söküleceğini ve yerine yine,  3200 metre uzunluğunda yeni bir pist daha yapılacağını bildirdi.

Toplam 3 bin araçlık otopark alanı
Mevcut otopartık yetersizliği de hesaba katılarak, 40 bin metrekarelik kapalı otopark olacak. 1500 araçlık kapalı, 1500 araçlık da açık olmak üzere, toplam 3 bin araçlık otopark alanı yaratılacak.
Dalaman Havalimanı örnek alınarak oluşturulan yeni Ercan Havalimanı terminali projesi, KKTC şartlarına göre değişiklikler yapılarak büyütüldü.

Özçelik: KKTC halkının malı
T&T Ercan Havalimanı İşletmeciliği Genel Müdürü Serhat Özçelik ise mevcut terminalle kıyaslandığında gerçekten son derece üst seviyede, IATA (Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği) kurallarının hepsini karşılayan bir yapı hazırlandığını vurguladı.  Özçelik, “Bu havalimanı KKTC halkının kendi malı. Burası bir özel sektör yatırımı ve bir yap-işlet-devret projesi olmakla birlikte bu günün sonunda devlete ait olan bir yatırım. Sayın bakanımıza verdiği destek nedeniyle teşekkür ederim çünkü 2019 sonuna bitirmek için tüm çalışmalarımızı yapıyoruz. Bu çerçevede Sayın Bakana, Sayın Başbakana ve diğer kabine üyelerine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.


Başçeri: Ulaşım başka bir boyuta taşınacak
Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Ercan Havalimanı’nın yapımı devam eden yeni terminal binasında incelemelerde bulundu.

Başçeri’yi Ercan’da, Değirmenlik Belediye Başkanı Ali Karavezirler,  T&T Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, T&T Ercan Havalimanı İşletmeciliği Genel Müdürü Serhat Özçelik, Müdür Yardımcısı Şevki Turanlı karşıladı. Yeni Ercan Havalimanı’nın Proje Sorumlusu Mimar Tunç Adanır, projeyle ilgili sunum yaptı. 
Büyükelçi Başçeri, ““Emeği geçen herkesi kutluyorum. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yakışan bir Havalimanı olacak” dedi.
Başçeri, KKTC’de ulaşımın ada devleti olması itibarı ile hava veya denizle yapıldığını kaydederek, hava ulaşımının, yeni terminalin bitirilmesi ile başka bir boyuta taşınacağını söyledi.  
Başçeri, “Bunlar çok önemli yatırımlardır. Bu, KKTC’de yap işlet devret ile hayata geçirilen projede bir ilk idi. Bu ilke tüm cesareti ile tüm emeğini harcayan başta Emrullah Turanlı olmak üzere, Taşyapı firmasına çok teşekkür ediyorum. Sonuçta bir kamu eseri ortaya çıkarılmaktadır. Her ne kadar Taşyapı ve ortakları işletmeci olsa da sonunda kamunun olarak bir eserdir. Bu inşaatın yapılması ve işletilmesi sırasında bu eserin bir kamu eseri olduğu hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini düşünüyorum. Burada özel bir havalimanı yapılmıyor” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474