banner564

‘Yok olduk’

Akaryakıt ve yem fiyatlarına gelen artışları protesto amacıyla eylem yapan hayvan üreticileri, Tarım Bakanlığını bastı, çevik kuvvet zor anlar yaşadı

‘Yok olduk’
banner598

   Akaryakıt ve yem fiyatlarına gelen artışlardan sonra iflas noktasına gelindiğini belirten hayvan üreticileri dün başkent Lefkoşa’da eylem yaptı. Yaklaşık 500 iş aracının katıldığı eyleme Çiftçiler Birliği de destek verdi.

   Bazı üreticilerin eşekleriyle katıldığı eylem sırasında tansiyon yükseldi, polisin engellemesine karşın Tarım Bakanlığı’na girildi. Polis; Tarım Bakanı Erkut Şahali’nin odasına girmek isteyen eylemcilerin karşısına çevik kuvveti çıkardı.
   Diyalog’a konuşan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları “Yok olduk” diyerek, istedikleri sonucu alıncaya kadar eylemlerin süreceğini söyledi. Naimoğulları, bugünkü eyleme daha çok aracın katılacağını belirtirken, hedeflerinin Başbakanlık olduğunu ifade etti. Naimoğulları, arpa fiyatının 1.80’e çıktığını belirtirken “Bizim talebimiz bunun 1.10’a çekilmesidir. Bakanlık ise 1.50’ye çekmeyi kabul etmiştir”dedi. 

Şahali’ye istifa sloganları

   Naimoğulları’nın eylemle ilgili konuşması sırasında hayvan üreticileri sık sık “Şahali istifa” diye slogan attı. Naimoğulları konuşmasında şunları söyledi:
    “Bize özveri gösterin diyorlar. Özveri göstere göstere yok olduk. Bu şartlarda üretim yapamıyoruz. Anavatana, yavru vatana da, yavru vatanın Meclisine de çağrıda bulunuyoruz: Üretimden vazgeçtik. Gelin bu hayvanları teslim alın, bizi bu dertten kurtarın” şeklinde konuştu. Şahali ve hükümet yetkilileriyle geçmiş günlerde yaptıkları görüşmelere değinen Naimoğulları, “Bu saatten sonra görüşsek ne görüşmesek ne. Buraya sesimizi duyurmaya, Kıbrıs Türkünün sesi olmaya geldik.” 

Üreticiler kapıyı kırıp girdi

   Naimoğulları’nın konuşmasından sonra yükselen tansiyonla üreticiler bakanlığın kapısını zorladı.  Bir üretici üzerine “Hamma Hummacılar X 6 Sürer Biz Eşek” pankartı ve valiz astığı eşeğiyle bakanlığa girmek istedi, polis engel olunca gerginlik tırmandı. Zaman zaman bakanlığa taş da atıldı. 
   Bakanlığın cam kapısını kırarak içeriye giren üreticilere çevik kuvvet ekipleri müdahale etti. Kırılan cam, bir polisin el bileğini kesti. Basın mensupları da itiş kakıştan nasibini aldı. Çevik birlikten bir amirin diyalog yolunu seçmesi, üreticilerin de “bizim polisle bir sorunumuz yok” demesiyle tansiyon düştü. Üreticiler, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali’nin kendilerine bir açıklama yapması şartıyla bakanlık binasından çıktı.
   Bazı üreticiler eylemde fenalaştı, bazıları da öfke nedeniyle gözyaşlarını tutamadı.

Şahali üreticiye seslendi
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, bakanlığın önüne çıkarak üreticiye açıklama yaptı. Şahali, görevi devraldığı Şubat ayında 3.58 olan Doların dün itibarıyla da 6,5’e yükseldiğini kaydetti. Arpanın fiyatının da dolar üzerinden belirlendiğine işaret eden Şahali, göreve geldiğinde arpanın tonunun 192 Dolar, dün itibarıyla da 270 Dolar olduğunu belirtti. 
Şahali, zamma rağmen arpanın Cuma güne kadar üreticiye 77 kuruştan satıldığını da ifade ederek şunu ekledi: 
 “Dayanılabildiği kadar dayanıldı, arpanın fiyatı değiştirilmedi. Aradaki fark bütçede öngörülmediği halde devlet tarafından karşılandı. Bu sübvansiyonun bedeli 40 milyon TL oldu. Toprak Ürünleri Kurumu’nda 40 milyon açık oluştu. 1 ay sonra stoklar bittiğinde; bu borç da orda durduğunda TÜK üretici için arpa getiremeyecek…” 

İstifa ile dolar düşmez
Bir üreticinin “Türkiye’de arpanın fiyatı 90 kuruş” demesiyle Şahali şunları söyledi: 
“Türkiye’de arpa 90 kuruşken, burada 77 kuruştu. Çünkü Türkiye’nin gücü var bu farkı kapatıyor. Biz de gücümüz yettiğince bunu yaptık… 8 ay dayandık. Dayanamadığımız nokta geldiğinde iki karar aldık: ineğin ve küçükbaş sütünün fiyatını artırdık. Küçükbaş hayvanlarının sütünün kalmadığını bildiğimiz halde dengeyi korumak için onun da fiyatını artırdık. 
‘Küçükbaşta hayvan başına 60 kilo hibe desteği’ dedik. ‘İki ay süre’ dedik... Önümüzü görelim… Süt paraları 7 aydır aksamadan ödeniyor. Yapabileceklerimiz ve zorlandıklarımız var. Zorlandıklarımızı hep birlikte yapacağız, dayanağız. Başka türlüsü yok.”
Üreticilerin hiçbirinin kazancının Dolar üzerinden olmadığını farkında olduğunu da kaydeden Şahali, “Üreticilerin masrafları Dolar üzerinden. İstifamla Doların düşeceğinden emin olsam hemen istifa ederim” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 06 Eylül 2018, 10:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473