banner564

Yönetilebilir bir seçenek

Almanya hükümetinin, Yunanistan’ın avrodan çıkması ihtimalinden artık endişe duymadığı iddia edildi

Yönetilebilir bir seçenek
banner598
Almanya hükümetinin, Yunanistan’ın avrodan çıkması ihtimalinden artık endişe duymadığı, gerekli olması durumunda bunu bir seçenek olarak gördüğü iddia edildi. Der Spiegel dergisinin Alman hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberde, Yunanistan’da 25 Ocak’ta yapılacak erken seçimde iktidara gelecek partilerin uygulanmakta olan mali ve ekonomik reform programını reddetmeleri durumunda, Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nden çıkmasının bir seçenek olarak görülebileceği iddia edildi. 
Söz konusu haberde, borçları 320 milyar avroyu aşan Yunanistan’ın avrodan çıkması ihtimalinin geçmişte tüm Avro Bölgesi için bir tehlike olarak görüldüğü, ancak Alman hükümetinin artık bunu yönetilebilir bir seçenek olarak değerlendirdiği belirtildi. Haberde, hükümet yetkililerinin Yunanistan’ın avrodan ayrılması, ancak Avrupa Birliği üyesi olarak kalmasını sağlayacak senaryolar üzerinde durduğu kaydedildi.

  Hükümetten ilk tepkiler
 Almanya Hükümet Sözcü Yardımcısı Georg Streiter, Alman haber ajansı DPA’ya yaptığı kısa açıklamada, “Yunanistan geçmişte yükümlülüklerini yerine getirdi. Alman hükümeti, Yunanistan’ın bundan sonra da yükümlülüklerine yerine getireceği düşüncesiyle hareket etmektedir” ifadelerini kullandı. 
Almanya Dışişleri Bakan Yardımcısı Michael Roth ise twitter hesabında tartışmanın zamanlamasının yanlış olduğunu belirterek, “Yunanistan, Avro Bölgesi’nin üyesidir. Böyle de kalmalıdır. Şimdi siyasi ve ekonomik olarak düşüncesizce konuşmanın vakti değil” yazdı. 

 Muhalefetten Merkel’e suçlama
Almanya’da muhalefette olan Sol Parti Eş Başkanı Bernd Riexinger ise Handelsblatt gazetesine yaptığı açıklamada, “Alman hükümeti Yunanistan’da krizi tırmandıracak bir bombayı ateşliyor” dedi. Basına sızan haberleri “sorumsuzluk” olarak nitelendiren Riexinger, “Kamuoyu önünde bu şekilde şantaj yapılarak Yunanistan seçimler öncesinde istikrarsızlaştırılıyor” ifadesini kullandı. Bu haberlerin Yunanistan’da vatandaşların bir an önce bankalara hücum etmesini beraberinde getirebileceği uyarısında bulunan Riexinger, Başbakan Angela Merkel’e vakit geçirmeden bir açıklama yaparak, Avro Bölgesi konusunda görüşünü açıkça ortaya koyması çağrısında bulundu.

Güncelleme Tarihi: 05 Ocak 2015, 09:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474