banner564

‘Zaman kaybına  tahammül yok’

Erhürman, reform yapmanın bu hükümetin kaderi olduğunu ve bunun için gecelerini gündüzlerine katarak çalıştıklarını söyledi

‘Zaman kaybına  tahammül yok’
banner598

 Başbakan Tufan Erhürman “Halkla Buluşma” toplantıları çerçevesinde önceki akşam, partisinden bakanlarla birlikte Gazimağusa’da hükümetin 13 aylık icraatlarını anlattı.

Başbakan Erhürman, reformların her dönemde sancılı olduğunu belirterek, reform yapmanın bu hükümetin kaderi olduğunu ve bunun için gecelerini gündüzlerine katarak çalıştıklarını söyledi.
Başbakan Tufan Erhürman “Bizim daha fazla kaybedecek neslimiz yoktur. Bugüne kadar yaptığımız hatalar birçok neslimize birçok şey kaybettirdi, artık kaybetmeye tahammülümüz yoktur. Onun için en zor koşullarda dahi daha çok işimiz var. Kıbrıs Türk halkının da bunların yapılması konusunda isteği, kararlılığı ve desteği var. Biz yolumuza aynı kararlılıkla devam ediyoruz” dedi.
Başbakan Tufan Erhürman, 13 ayını dolduran hükümetin çok zor koşullar altında bir çok atılımı gerçekleştirdiğini belirterek,” Yaptıklarımızla, yapmak istediklerimiz bire bir örtüşmedi. Daha çok şey yapmak isterdik. Çok ciddi sıkıntılı dönemler geçirdik” dedi.
Başbakan Tufan Erhürman, hükümetin, bütçesi olmadan iktidara geldiğini, arkasından seçim ve bunun arkasından da döviz krizinin patladığını ve son olarak da sel felaketleriyle karşı karşıya kalındığını, bu sıkıntılı dönemlerde ana muhalefetin destek olmadığını, öneri getirmediğini sadece “ha bu hafta ha 15 gün sonra hükümet olurum” hesapları yaptığını söyledi.

“Müzakerelerde takvim olmalı”
Kıbrıs sorununa da değinen Başbakan Tufan Erhürman, kendisinin de bir an önce çözümü isteyenlerden olduğunu vurgulayarak, ancak müzakerelerin ucu bucağı belli ve sonuç odaklı olarak başlaması gerektiğini vurguladı.
Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’nin Crans Montana’da hiç kimsenin beklemediği ciddi açılımlar getirdiğini ancak bunların her zamanki gibi uluslararası raporlara yansımadığını kaydeden Erhürman, Rum lider Anastasadis’in siyasi eşitliği halkına anlatamama endişesiyle literatüre gevşek federasyon, desantralize federasyon gibi kavramlar getirdiğini hatta konfederasyondan dahi bahsettiğini kaydetti.
Başbakan tufan Erhürman, müzakere masasında “siyasi eşitlik” konusunun tartışma konusu dahi olamayacağını vurguladı.
Başbakan Tufan Erhürman, Kıbrıs Türk toplumu olarak sadece Kıbrıs sorununa odaklanarak “Kıbrıs sorunu çözülmeden hiçbir şey olmaz” yaklaşımının kolaycı ve kaderci bir yaklaşım olduğunun altını çizerek,”Bu yaklaşımla halkı layık olduğu düzeye çıkarmak mümkün değil.Yürürken sakız çiğnemeyi de bileceğiz” dedi.


Çoklu tarife yanlış anlaşıldı…
Son zamanlarda kamuoyunda tartışılan elektrikte çoklu tarife tartışmasına değinen Erhürman, çoklu tarife sistemine hiç kimse karşı olmamakla birlikte içeriği hakkında yanlış yorumlar yapıldığını ifade etti.
Erhürman, hükümete geldikleri andan itibaren dövizde ve akaryakıt fiyatlarında defalarca gerçekleşen artışın hükümeti elektrik zammıyla burun buruna getirdiğini ancak bunların vatandaşa yansıtılmadığını, ya Maliye’ye yönlendirildiğini, ya da zamana yayıldığını anlattı.
Erhürman, akaryakıtta benzine zammın 36, euro dizelde ise 24 kez baskılandığını vurguladı.
Çoklu tarifede en alt basamak dilimin 250 kilowatt saatten 300’e çıkarıldığını, bunun altında kalan tüketicilere yüzde 15 de indirim getirildiğini söyleyen Erhürman, çoklu tarifeye girişin isteğe bağlı olduğunu, tekli tarifede de kalınabileceğini belirtti.

Nami: Dileyen sabit tarifede kalabilir
Gecede konuşan Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami de çoklu tarife sistemine açıklık getirdi. Nami, bu tarifeyle halka çeşitli seçenek sunduklarını, 1 Nisan’dan itibaren tüm konutların otomatik olarak sisteme alınacağını, ancak dileyenlerin bu tarifeden çıkabileceğini ve sabit tarifeye geçebileceklerini, bu işlemi yılda 3 kez de tekrarlayabileceklerini ifade etti.
İlk etapta sadece konutları çoklu tarifeye aldıklarını, ticari işletmelerin bunun dışında olduğunu söyleyen Nami, ancak isterlerse ticari müesseselerin de çoklu tarifeye geçebileceklerini söyledi.
Yeni fiyatlandırmada fiyat dilimlerini kaldırarak, 98 Kuruş’a sabitlediklerini, çoklu tarifeyi seçmeyen tüketicilerin kullandıkları enerjinin 98 Kuruş’tan hesaplanacağını, bunun da Kıb-Tek’in maliyeti olduğunu kaydetti.
Nami, 250 kilowatt saat olan alt dilimi 300’e yükselttiklerini, bu dilimin içinde kalanlara ayrıca yüzde 15 daha indirim yapılacağını, bu dilimde enerjinin kilowatt saat ücretinin 83 kuruşa düşmüş olacağını söyledi.
Gecede, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali ile Sağlık Bakanı Filiz Besim de birer konuşma yaparak, bakanlık icraatları hakkında partililerine bilgi verdi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474