banner564

Zarar 200 milyon

Sağlık Bakanlığı’nın deposunda bulunan tarihi geçmiş ilaçların sayımı tamamlandı

Zarar 200 milyon
banner598

 Ömer KADİROĞLU 

   Sağlık Bakanlığı’na bağlı İlaç ve Eczacılık Dairesi deposunda tespit edilen tarihi geçmiş tonlarca ilaç için başlatılan sayım işlemi tamamlandı. Depoyu ziyaretinde Diyalog muhabirine konuşan Sağlık Bakanı Ali Pilli, ortaya çıkan zararın 200 milyon TL olduğunu söyledi.
   Yürekleri sızlatan bu durumun 3 ayda oluşmadığını belirten Bakan Pilli “KKTC devleti bu kadar ilacı çöpe atacak kadar zengin değildir” dedi. Pilli “Sorumluları yargıya götürecek misiniz?” şeklindeki sorumuza “Bunun kararı Sayıştay raporu sonrasında verilecek” sözleriyle yanıt verdi.

“Şu ana kadar 15-20 kamyon ilaç çıkarıldı…”
Sağlık Bakanı Ali Pilli’nin gündem yaratacak açıklaması şu şekilde: Göreve geldiğimiz günden bu yana gerçekleri ortaya çıkarma kararımız vardı. Sağlıkta gerçekten büyük sorunlar ve sıkıntılar vardır. Bu yaşanan sıkıntılar için kimse radikal kararlar almadı. Biz göreve geldiğimiz günden beri sağlık alanında radikal önlemler ve kararlar üretmeye devam ediyoruz. Göreve geldikten sonra buraya gelerek bu manzara ile karşılaştık. Manzara karşısında bir çözüm üretmek için düğmeye bastık. İlaç deposunun durumunu gördüğümüz günden beridir buraları boşaltmaya çalışıyoruz. Şimdiye dek 15-20 kamyon ilaç bu ambardan çıkartıldı. İlaç ve Eczacılık Dairesi deposu bu güne kadar ihmal edilmiştir. Tarihi geçmiş ilaçların imhası için belli yöntemler vardır. Bu yöntemler geliştirilene kadar tarihi geçmiş ilaçlar tek bir ambara toplanarak imha edilmek üzere bekletilmeye alınıyor. Bu ambara kalıcı bir düzen getireceğiz. Milyonlarca lira eden ilaçlar var ve bu büyük bir zarardır. 
“Bugüne kadar konuşmak istemedim ama bu böyle gitmiyor”
Yıllarca birikmiş ilaçlar ve bir önlem alınmadı. Sadece burada değil. Göçmenköy’de, taşınmış başka depolar ve Bülent Ecevit Rehabilitasyon merkezinde var. Bu durum üç ayda oluşmadı ancak birçok basın kuruluşu Sağlık alanının üzerine çok geliyor. Aslında bu bizi rahatsız etmiyor çünkü sağlıkla ilgili yaşanan ve söyleyemediğim her şeyi basın söylüyor. Alt yapı sorunu ilaç sorunu, sistem sorunu ve benzeri sorunlarla ilgili düzenleme çalışmaları yapacağız. Yıllarca böyle bir düzen içerisindeydik ancak bundan sonra depoya giren ve çıkan tüm ilaçlar kurulacak sistem üzerinden takip edilecek. Biz bu kadar ilacı çöpe atacak kadar zengin bir ülke değiliz ancak bu güne kadar düzensizlik sonucu bunlar yaşandı. Sağlıkla ilgili her alanda kalıcı düzenlemeler yapacağız. Ben bu güne kadar devlet daireleri ve kurumlarının zarar görmemesi için fazla konuşmak istemedim düzeltmek istedim ancak maalesef bu böyle değilmiş ve bundan sonra her şey şeffaf bir şekilde televizyonlarda ve programlarda konuşulacak. Buradaki ilaçları çok kısa bir sürede kaldıracağız. Depoya vitrin ve kayıt sistemi getirilerek çalışmalar devam edecek. 
“İlaç Sarfiyatı 200 milyon TL…”
Bu ilaçların ambardan çıkartılması için çevreden kamyon takviyesi aldık ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üç aydır taşıyoruz ancak o kadar çok tarihi geçmiş ilaç var ki bitmiyor. Bir yıl önceki ilaç sarfiyatı 80 milyon TL iken 140 Milyon TL’yi aşmış bir sarfiyat vardır. Yaklaşık 200 milyonluk ilaç aldık ve kullanmadık. Şu an tek bir depoda toplanacak ilaçlar ileriki süreçte tek tek sayılıp tarihleri ile birlikte rapor edilip kamuoyuna açıklanacaktır. Sağlıkla ilgili şeffaf bir şekilde daha çok şey açıklayacağım ve radikal çözümler üreteceğiz. 
“Tarihi geçmiş ilaçların imhası için devlet zarara uğratılmayacak”
Burada bir düzen olmadığı ve var olan ilaçlar bilinmediği için yenileri sipariş edildi. Yeni gelen ilaçlar da piyasaya sürülünce eski tarihli ilaçların ne yazık ki tarihi geçti. Bugün depomuzda ne kadar panadol ne kadar aspirin var bilmiyoruz. Bu ilaçların imhası belli yöntemlerle yapılıyor. İmha için büyük fırınlara ihtiyaç var ancak bizim öyle bir sistemimiz ne yazık ki yoktur. Devlete hiçbir masraf çıkarmadan imha etme yollarını bulmak için çalışmalarımız var. Usulüne uygun şekilde imha edilecektir. Günü geldiğinde bu yolun nasıl olacağını yine basın aracılığı ile anlatacağız…  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474