banner564

“Bostan korkuluğu değilim”

“Maraş’la ilgili Cumhurbaşkanı’nı dışlayarak yol alma çabası vahim bir hata” diyen Akıncı, Özersay ile Anastasiadis arasındaki yemeğin gizlenmesine sitem etti:

“Bostan korkuluğu değilim”
banner598

 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dün düzenlediği basın toplantısında, son gelişmelerle ilgili değerlendirmede bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Akıncı, hükümetin Maraş konusunda aldığı kararı eleştirerek “Maraş’la ilgili Cumhurbaşkanı’nı dışlayarak yol alma çabası, vahim bir hata…” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay ile Rum lider Nikos Anastasiadis’in yemekte buluşması hakkında “konu yemeğin yenmesi değil, gizlenmesidir” dedi.
Akıncı Özersay’ın “Usulen, siyaseten, siyasi etik, devlet gelenekleri açısından ‘benim filan gün bir görüşmem olacak, amacım da budur. Bilginiz olsun, dönüşte de sizinle bu konuda bilgi vereceğim” demesi gerektiğini söyledi.
“Kamu vicdanı Kudret Bey’in bu davranışını onaylamadı” diyen Akıncı “KKTC Cumhurbaşkanı bostan korkuluğu değil” ifadelerini de kullandı.
Akıncı, Kıbrıs ve dünya gerçeklerine uygun olmayan adımların her zaman Kıbrıslı Türklerin zararına olacağı uyarısında bulundu.
Göreve geldiğinden beri federal, kapsamlı bir çözüm için iyi niyetle var gücüyle çalıştığını, bu konuda büyük mesafeler kat ettiklerini ifade eden Akıncı, Rum liderliğinin olumsuz tavrı nedeniyle bir sonuca ulaşılamadığını anlattı.
Akıncı, sürecin sonuçsuz kalması sonrası Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye tarafından izlenmesi gereken siyasete ilişkin yaptığı 13 maddelik tespitleri de basınla paylaştı.
Türkiye’yle iyi ilişkileri olan ülkelerle iyi ilişki kurulamadığını, geçen sürede Cumhurbaşkanı olarak Azerbaycan’a bile gidemediklerini kaydeden Akıncı, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun niteliğini kaybetmemesi için komisyona özel ilgi gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
Demokratik birlik ve bütünlüğün korunması, yapısal sorunların aşılması gerektiğini kaydeden Akıncı, her şeyin Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğüne bağlanması alışkanlığının bırakılması görüşünü yineledi.
Akıncı, KKTC-TC ilişkilerinde KKTC’nin kendine yeten konuma yükselmesi için gerekenlerin yapılmasının ve ilişkilerin daha sağlıklı bir zemine oturtulmasının daha yararlı olacağını vurguladı.


“Hidrokarbonda Kıbrıs Türkü’nün de hakkı var”
Cumhurbaşkanı Akıncı, hidrokarbon konusunda ortak yarar ilkesini hatırlatarak ve uluslararası hukuk içinde kalınarak hakların korunması gerektiğini yineledi.
“Hidrokarbonda Kıbrıs Türkü’nün de hakkı var, bunu herkes kabul ediyor ama iş çözümden sonraya erteleniyor” diyen Akıncı, Kıbrıs Türk tarafına ve Türkiye’ye mukabil adımları atmaktan başka şey bırakılmadığını söyledi.

 “Maronit açılımı birkaç ailenin dönüşüne indirgendi”
Maronit açılımıyla ilgili süreç hakkında detayları da paylaşan Cumhurbaşkanı Akıncı,bu konudaki başlangıçtaki anlayışın şimdiki hükümetçe Karpaşa’ya birkaç ailenin dönüşüne indirgendiğini belirtti ve Gürpınar ve Özhan’la ilgili de adımların daha fazla gecikilmeden atılması gerektiğini vurguladı.

Maraş açılımında neler yapılabilir?
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kapalı Maraş konusunda atılacak adımlarda Birleşmiş Milletler’le uyumlu ve uluslararası hukuk içinde davranmak gerektiğini vurguladı. 
Akıncı, gelinen noktada Kapalı Maraş’la ilgili olarak ya tercihen BM gözetiminde Rumlara ve ortak işletmelere açılması ve karşılığında Ercan’a doğrudan seferlerin başlatılmasını gündeme getirmek ya da bu olamıyorsa BM ile çatışmadan Kıbrıs Türk idaresi altında açmak opsiyonunu değerlendirebileceklerini söyledi.
“Ancak her iki şıkta da BM ile uyumlu ve dolayısıyla uluslararası hukuk içinde davranmanın önemini bir kez daha vurgulamak isterim” diyen Akıncı, hükümetin, Kıbrıs sorunuyla doğrudan ilişkili bir konuda Cumhurbaşkanlığı’nı dışlayarak yol alma çabasının vahim bir hata olduğunu ifade etti.

“Konu yemeğin yenilmesi değil gizlenmesi”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay ile Rum lider Nikos Anastasiadis’in yemekte buluşması hakkında “konu yemeğin yenmesi değil, gizlenmesidir” dedi.
Akıncı Özersay’ın “Usulen, siyaseten, siyasi etik, devlet gelenekleri açısından ‘benim filan gün bir görüşmem olacak, amacım da budur. Bilginiz olsun, dönüşte de sizinle bu konuda bilgi vereceğim” demesi gerektiğini söyledi.
“Kamu vicdanı Kudret Bey’in bu davranışını onaylamadı” diyen Akıncı “KKTC Cumhurbaşkanı bostan korkuluğu değil” ifadelerini de kullandı.
Akıncı, “Usulen, siyaseten, siyasi etik, devlet gelenekleri açısından ‘benim filan gün bir görüşmem olacak, amacım da budur. Bilginiz olsun, dönüşte de sizinle bu konuda bilgi vereceğim’” demesi gerektiğini söyleyerek, Kudret Özersay’ın Dışişleri Bakanı olduğu ilk dönemde İtalya temasları öncesinde ve diğer temaslarında kendisiyle bilgi ve istişare içinde olduğunu ancak daha sonra bu istişarelerin kesildiğini kaydetti. 
Belli bir süreden beri diyalogun koparıldığını, bilgi alışverişi ve değerlendirme olgusunun ortadan kalktığını, hiyerarşiye dikkat, devlet geleneğine saygının ortadan kalktığını söyleyen Akıncı, “Bunu kabul etmek mümkün değil” dedi. 

Diyalog devam edecek…
Maraş konusunda hükümet yetkililerinin açıklamaları ve Dışişleri Bakanı’na randevu verip verilmeyeceği konusundaki soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanı’nın omzunda sorumluluk taşıdığı bir konuda, Kıbrıs sorununun parçası olan bir konuda, kamuoyuna yapılacak açıklamalardan önce Cumhurbaşkanı ile görüşülmesi gerektiğini söyledi. 
Maraş konusunda, Türkiye ile yapılan varsa istişarelerin de aktarılarak ve Türkiye ile belki bir masa etrafında toplanılarak, iktidar ve muhalefet bir arada paylaşılarak adımlar atılması gerektiğine işaret eden Akıncı, “Bugüne kadar da hep böyle yaptık. Bütün bunları yapmadan küt diye bir karar açıklandı” dedi. 
Maraş konusunda çelişkili açıklamalar yapıldığını, ne olduğunu anlamanın mümkün olmadığını söyleyen Akıncı, “Bu yanlışlara rağmen diyalog kurmama gibi bir lüksümüz yoktur. Dışişleri Bakanı randevu talep edecek ve Cumhurbaşkanı onu geri çevirecek böyle bir şey olmaz. Devlet geleneğinde buna da yer yoktur. Elbette randevu vereceğim. Yapılan yanlışları ona da söyleyeceğim ve tekrar etmemesini isteyeceğim”  diye konuştu. 

KTAMS’tan Akıncı’ya destek
Öte yandan Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın bilgisi dışında Rum Lider Nikos Anastasiadis ile görüşmesi ve kapalı Maraşın açılması kararının alınmasında Akıncı’nın devre dışında bırakılmasının  Kıbrıs Türk halkının iradesine büyük bir saygısızlık olduğunu ifade etti.
KTAMS Başkanı Güven bengihan yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı makamının  müzakere masasında Birleşmiş Milletler tarafından toplum lideri olarak onay görmüş ve Kıbrıslı Rum lider ile eşit tek temsiliyet alanı olduğunu belirterek, “Sayın Akıncı bu makama Kıbrıs Türk toplumunun yüzde 60’tan fazla oyu ile getirilmiştir” dedi. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
ALFAROMEO
ALFAROMEO - 5 yıl Önce

MEVKİ-MAKAM SARHOŞU OLAN AKINCI, KONUŞMA VE HALLERİNDEN BELLİ OLDUĞU ÜZRE,ÇOK KİBİRLİ BİR KABA İNSANDIR.YONTULMAMIŞTIR. AMERİKA,KISA BİR SÜRE ONU HARVARD'A YALANDAN ALMIŞ ,RTE GİBİ,VE CB OLMASI İÇİN EL ALTINDAN KATKI KOYMUŞTUR...ŞİMDİLERDE, KUDRET VE TC İŞBİRLİĞİ İLE ,KIRMIZI HALI AYAKLARININ ALTINDAN ÇEKİLMİŞTİR.

SIRADAKİ HABER

banner471

banner473