banner564

Duyarlılık artmalı

Kuzey Kıbrıs’ta bugüne kadar 511 kişi organ bağışında bulundu

Duyarlılık artmalı
banner598

 Arzu KÖPRÜLÜ 

Sağlık Bakanlığı, Organ Bağışı Haftası dolayısıyla Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi ana bina girişinde Organ Bağışı Kampanyası düzenledi.
Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Adil Özyılkan, Nefroloji Uzmanı Deren Oygar ve Sağlık Bakanı Ali Pilli kampanya hakkında bilgi vererek soruları yanıtladı.
Bakan Ali Pilli yaptığı açıklamada, 3-9 Kasım’ın organ ve doku bağışı haftası olduğunu hatırlatarak, KKTC’de 2016 yılından itibaren yasal statüde nakil yapıldığını ve denetimlerin de aksatmadan sürdürüldüğünü belirtti.
Organ yetmezliğinin KKTC’de olduğu gibi dünyada da sürekli artan bir sorun olduğunu dile getiren Pilli, bu nakiller konusunda kendilerinin üzerine düşenin halkı bilinçlendirmek, teşvik etmek olduğunu vurguladı.
Başhekim Adil Özyılkan, 2015 yılında geçen organ nakil yasasının ardından 2016 yılından beri 
Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde nakil yapıldığını kaydetti.
Doç. Dr. Deren Oygar, tüm dünyada olduğu gibi KKTC’de de organ yetmezliği çeken hasta sayısının her gün arttığını söyleyerek, organ yetmezliği yaşayan hastaların uzun yıllar bekleyerek hayatlarını kaybettiklerine işaret etti.
Oygar, bugüne kadar 40 böbrek nakli yapıldığını bunların 24 tanesinin beyin ölümü gerçekleşen hastaların bağışlarıyla gerçekleştiğini belirterek, bunun yanı sıra 1 kalp nakli yapıldığını ve 5 kalp ve 8 karaciğerin de bağışla TC’deki hastalara nakil yapıldığını anlattı. 
Oygar, 230 civarı diyaliz hastası olduğunu, organ bekleyen hasta listesinin de güncel olarak yenilendiğini kaydederek, bugüne kadar organ bağışında bulunan 511 kişiye de teşekkür etti.
Organ bağışında bulunmak isteyenler, Magosa, Lefkoşa ve Girne hastanelerinden ve Koordinasyon Kurulu Sekretaryasından bağış formu temin edebiliyor. Forumlara Sağlık Bakanlığının web sitesinden de ulaşılabiliyor. 
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474