banner564

İdlib operasyonu başladı

İçte güvenliği Türkiye, sınırda Rusya sağlayacak

İdlib operasyonu başladı
banner598

Türkiye'nin sınır güvenliği için hayati öneme sahip olan ve şu an cihatçı grupların elinde olan, Suriye’nin İdlib kentine TSK operasyon düzenliyor. 

Rusya ile anlaşan Türkiye, önden ÖSO güçlerini gönderdi. Mehmetçiğin de sınırı geçerek harekata başlaması bekleniyor. Konuyla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Bugün İdlib'te ciddi bir harekat var ve devam edecek. Operasyonu ÖSO yürütüyor, askerimiz 'henüz' İdlib'te değil. Rusya havadan, TSK sınır içinden destek veriyor” dedi. Öte yandan 500 kişilik özel Türk askeri timinin İdlib'teki çatışmazlık bölgesine geçtiği öne sürüldü. 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Mayıs ayında yaptığı görüşmede, Suriye’de 4 noktada çatışmasızlık bölgesinin kurulması konusunda uzlaşma sağlanmıştı. Bu bölgelerin üçü olan Dera ve Kuneytra, Rastan ve Talbise ile Doğu Guta’da çatışmasızlık anlaşmaya yürürlüğe girdi. Son nokta olan İdlib’teki çatışmasızlık bölgesi için Kazakistan’ın Başkenti Astana’daki Suriye görüşmelerinde Türkiye, Rusya ve İran arasında anlaşma sağlandı. Bu kapsamda 1 aydır Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’ne zırhlı askeri araçlar ve personel sevkiyatı yapıldı. Bunlara ek olarak Kayseri 1’inci Komando Tugayı ve Bolu 2’nci Komando Tugayı’ndan askerler, Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’ne sevk edilerek sınır birliklerine yerleştirildi.

Erdoğan: ÖSO şu an orada
Afyonkarahisar'daki AKP kampında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “İdlib'te ciddi bir harekat var ve devam edecek” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk askerinin henüz İdlib'de olmadığını belirterek, operasyonu Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) yürüttüğünü söyledi. Erdoğan, “Rusya havadan, TSK sınır içinden destek veriyor” dedi.  Erdoğan, İdlib'de ciddi bir harekat olduğunu ve bunun devam edeceğini söyledi.

'Rejim ile süreci Ruslar sürdürüyor'
Erdoğan, kampta gazetecilerin 'Türk askeri İdlib'de mi?' sorusuna, 'Şu anda Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) yürütüyor. ÖSO'nun İdlib'de şu anda yürüttüğü bir operasyon var. Henüz askerimiz orada değil. Tabii ki Türkiye ve Rusya, beraber yapacağımız ve yapmakta oluğumuz daha önce de söylediğim gibi İdlib, içi bizim tarafımızdan, dış tarafı da Rusya tarafından korunmasının sağlandığı bir bölge. Orda yaşayan insanların güvenliği noktasında böyle bir adım attık. Rejimle münasebetleri Rusya'nın yürüttüğü bir süreç. Diğer noktalarda da Türkiye olarak biz tedbirlerimizi aldık' diye yanıt verdi. Gazetecilerin 'Bölgeden bir göç olur mu?' sorusu üzerine Erdoğan, 'Her türlü hazırlığımızı aldık. Sınırlar zaten bizim korumamızda. Sınırın dışı Rusya'nın korumasında' dedi. Gazetecilerin 'Fırat Kalkanı Harekatı'ndaki gibi mi bir ilerleme olacak sorusuna ise Erdoğan, 'Karıştırma orasını. Biliyorsunuz boksa girildiği zaman yumruğun sayısı sayılmaz. Şimdi de İdlib'in güvenliğini sağlamaya yönelik yeni bir adımla daha ileri taşıma gayretindeyiz. Bugün İdlib'de ciddi bir harekat var ve bu devam edecek' diye konuştu.

ÖSO önden girdi
Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu’na bağlı “Hamza Bölüğü” ilk olarak Fırat Kalkanı harekatıyla IŞİD'ten temizlenen Suriye’nin kuzeyindeki bölgeden çekilip önceki gün Halep’in kuzeyindeki Bab-ı Selame üzerinden Türkiye’ye girdi. Ardından Hatay’a geçen bu birlik Reyhanlı yakınlarındaki Bab-ı Hava sınır kapısından geçip İdlib yoluna koyuldu. Kamyonetlerin kasasında otomatik silahlarla yol alan ÖSO üyeleri, görüntülerini sosyal medyada paylaştılar.

500 kişilik birlik sınırı geçti iddiası
Kayseri 1’inci Komando Tugayı ve Bolu 2’inci Komando Tugayı’ndan askerlerin de Cilvegözü Gümrük Kapısı’na ulaşmasının ardından dün akşam bölgede hareketlilik başladı. Gece de İskenderun Tren Garı’na getirilen 20 tanklık araç konvoyu Reyhanlı sınırına ulaştı. DHA’nın haberinde ise son sevkiyatın ardından 500 kişilik Türk askeri birliğinin, İdlib’teki çatışmazlık bölgesine geçtiği öne sürüldü. Ancak, bu durum resmi olarak doğrulanmadı.

Güncelleme Tarihi: 08 Ekim 2017, 07:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474