banner564

Tarihi bir gün

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis'te yemin etmesiyle birlikte parlamenter sistem sona erdi

Tarihi bir gün
banner598

Türkiye, dün itibariyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis'te yemin etmesiyle birlikte parlamenter sistem sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 16.43'te Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yemin etti. Türkiye yeminle birlikte resmen parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçiş yaptı. Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni"nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün yeni bir başlangıç yapıyoruz" dedi. 'Her alanda çok büyük hamleler yapacaklarını' söyleyen Erdoğan, "Cumhuriyetimizi yeni bir yönetim anlayışıyla şahlandırmanın sözünü veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Makam aracı çiçeklerle donatıldı
24 Haziran'da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini 26 milyon 330 bin 823 oy ile kazanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yemin etmek için dün sabah erkenden yola koyuldu. Beştepe’den yola çıkan Erdoğan’ın konvoyu yol boyu ellerinde bayraklarla toplanan vatandaşlar tarafından çiçeklerle bezendi. Meclis’e eşi Emine Erdoğan’la gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı kalabalık bir AKP’li grup karşıladı. Tören salonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ailesi de hazır bulundu. Oğlu Bilal Erdoğan salonda yaşananları cep telefonu ile kaydetti. Yemin törenini izlemek için siyaset, sanat, spor, akademi ve iş dünyasından birçok tanımış isim TBMM’ye geldi. 
Törene katılmak üzere Meclis’e gelenler arasında Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, İş adamı Ethem Sancak, Eski Meclis Başkanları Bülent Arınç, Mehmet Ali Şahin, Cemil Çiçek, Köksal Toptan Eski Başbakan ve Meclis Başkanı Yıldırım Akbulut, Nobel ödüllü Bilim Adamı Aziz Sancar, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve şarkıcı Mustafa Ceceli dikkat çekti.

Erdoğan mazbatasını Yılmaz'dan aldı
Erdoğan,  TBMM’de yemin ederek göreve başladı. Kürsüye çıkıp yemin eden Erdoğan salondakiler tarafından dakikalarca alkışlandı. Erdoğan'ın yemininin ardından parlamenter sistem resmen sona erdi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan mazbatasını Geçici TBMM Başkanı Durmuş Yılmaz'dan aldı. Erdoğan Meclis'teki yeminin ardından önce Anıtkabir'e oradan da Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayına geçti.  Meclis'ten ayrılırken ayaküstü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, 'size cumhurbaşkanı mı başkan mı diyelim?' sorusuna 'başkan diyebilirsiniz' diye yanıt verdi.

Anıtkabir’de tören
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TBMM’de yaptığı yeminin ardından Anıtkabir ziyaretinde bulundu. Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakan Erdoğan, İstiklal Marşı’nın ardından Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı: Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin birinci cumhurbaşkanı olarak milletimizin kardeşliğini güçlendirmeye, devletimizi yüceltmeye devam edeceğimize bir kez daha söz veriyoruz. Zatıâlinizin ve arkadaşlarınızın kurduğu cumhuriyeti, 100’üncü kuruluş yıl dönümünde hedeflerine ulaştırmaya kararlıyız.
Allah bizleri mahcup etmesin, ruhun şad olsun.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradaki törenin ardından Beştepe’deki Saray’a geçti. Erdoğan'ı atlı süvari birlikleri karşıladı. Erdoğan, atlı süvari birlikleri ile birlikte Beştepe'ye geçti. Erdoğan burada mehter marşı ve top atışlarıyla karşılandı. Törenden, Tekirdağ'daki tren kazası nedeniyle halk oyunları, lazer ve ışık gibi kutlama bölümleri iptal edildi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni'ne çok sayıda devlet ve hükûmet başkanının da yer aldı.

Erdoğan: Millete hizmetkâr olmaya geldik
Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni"nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün yeni bir başlangıç yapıyoruz" dedi. 'Her alanda çok büyük hamleler yapacaklarını' söyleyen Erdoğan, "Cumhuriyetimizi yeni bir yönetim anlayışıyla şahlandırmanın sözünü veriyoruz" ifadelerini kullandı.
Erdoğan şunları söyledi: Ülkemiz tarihinin bu en önemli gününde bizimle beraber olduğunuz için şükranlarımı sunuyorum. 24 Haziran'da oylarıyla şahsımı bu göreve layık gören vatandaşlarıma teşekkür ediyorum. Bugün burada bizzat bulunarak veya ekranları başından bizleri takip ederek sevincimizi paylaşan herkesi saygıyla selamlıyorum.
Bu defa Cumhurbaşkanlığı makamına değişen yönetim sisteminin gereği olarak yürütme organının tüm yetkileriyle geldik, Allah bizi milletimize mahcup etmesin. Milletimize hizmet etmek için yaptık.  Millete hizmetkâr olmaya geldik. Türkiye olarak Türk milleti olarak burada sizlerin huzurunda bugün yeni bir başlangıç yapıyoruz. Cumhrbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile yaşadığımız denemelerin çok ötesinde yeni bir yönetim modeline geçiyoruz.
Her türlü sıkıntıyı yaşamış bir siyasetçiyim. Girdiğimiz her mücadelede yanımızda olan 15 Temmuz'da canları pahasına istikbaline sahip çıkan milletime şükranlarımı sunuyorum. Bu tarihi reforma destek veren milletimin her bir ferdine teşekkür ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti 2 bin 200 yılı aşkın bir devlet geleneğini temsil etmektedir. 

Zorlama değil özgür irade
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi zorlama değil, tarihin bizi yönlendirdiği isabetli bir tercihtir. Türkiye, Osmanlı'dan beri tarihinde ilk defa kritik bir yol ayrımında tercihini darbe veya benzeri zorlamalarla değil, milletimizin özgür iradesiyle gerçekleştirmiştir.
Geçmişte yol açtığı siyasi, sosyal, ekonomik kaoslar sebebiyle ülkemize çok büyük bedeller ödeten sistemi artık geride bırakıyoruz. Bugün yeni bir hükümet modeline geçiyoruz. "Bugün burada, milletimize 95 yıllık Cumhuriyetimizi yeni bir yönetim anlayışıyla şahlandırmanın sözünü veriyoruz. Vakit hedeflerimize daha hızlı ilerleme vakti. Bundan sonra bize düşen, medeniyetimizin ihyası ve inşası, kaybettiğimiz zamanı geri kazanmak için çalışmaktır ama çok çalışmaktır.

Çok daha büyük işlere imza atacağız
Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmek için makroekonomik dengelerden yatırımlara kadar her alanda çok büyük hamleler yapacağız. Bugüne kadar tamamladığımız projeler en büyük referansımızdır. Çok daha büyük işlere imza atacağız. Yeni dönemde sosyal devlet niteliğini daha güçlü hale getireceğiz. Türkiye'yi güçlendirmenin çabası içerisinde olacağız.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473