banner564

Yeni dönem yakın

Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu, Anayasadan darbe hukukunun unsurlarının temizlenmesi konusunda görüş birliğine vardı

Yeni dönem yakın
banner598
Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşme 2,5 saat sürdü. Kılıçdaroğlu, Davutoğlu ve beraberindeki heyeti makam odası çıkışına kadar uğurladı.
 Davutoğlu, beraberinde görüşmeye katılan Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ile Meclis'teki makam odasına geçti.
Koç, Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu'nun Meclis'teki görüşmesinin ardından  basın mensuplarına bilgi verdi ve sorularını yanıtladı.
Geçen yasama döneminde TBMM'de siyasi partilerin eşit sayıda  milletvekili ile temsil edildikleri bir Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulduğunu,  komisyonun 60 maddede uzlaşma sağladığını hatırlatan Koç, "Bu Anayasa Uzlaşma  Komisyonunun tekrar canlandırılması önerisi masaya geldi. CHP olarak bu konuda,  görüşlerimiz baki kalmak suretiyle, bu çalışmanın devam etmesini bizler önerdik"  diye konuştu.
Koç, Türkiye'nin artık 12 Eylül darbe yasalarından kurtulmak zorunda  olduğunun altını çizdi.
Kılıçdaroğlu'nun, torba yasa uygulamalarından şikayet ettiğini,  birbiri ile alakasız konuların bir araya getirildiği yasal düzenlemelerden  sıkıntı duyduklarını belirttiğini aktaran Koç, bu konuların da iktidar partisi  tarafından değerlendirileceğini dile getirdi.


Başkanlık sistemi
Başkanlık sistemi konusunda detaylı bir tartışma olmadığını belirten  Koç, "Çünkü biz burada pozisyonumuzu koruyoruz. Yani demokratik temsili  parlamenter sistemin güçlendirilmesi, yasama, yürütme ve yargı erkinin, kuvvetler  ayrılığı ilkesinin güçlendirilerek hayata geçirilmesi için biz temel  düşüncelerimizi zaten ifade etmiştik. Bizim pozisyonumuz aynı noktada" diye  konuştu.

Tutuklu gazeteciler
Koç, Kılıçdaroğlu'nun tutuklu gazetecilerle rahatsızlığını görüşmede bir kez daha dile getirdiğinin altını çizerek, "Sayın Başbakan da tutuklu yargılamanın kabul edilemeyeceğini, tutuksuz olması gerektiğini, bunları daha önce de ifade ettiğini vurguladı. Bu konuda nasıl bir gelişme olacak onu da hep beraber takip edeceğiz" dedi.

 
Çelik: Çok iyi geçti
AK Parti'den ilk yorum ise Ömer Çelik'ten geldi. Çelik görüşmenin çok iyi geçtiğini söyledi...
Çelik özetle şunları söyledi: “Kılıçdaroğlu ve ekibine teşekkür ediyoruz. Soluk almadan iyi bir beyin fırtınası oldu. Mevcut anayasanın değiştirilmesi asıl konuydu. Türkiye bu anayasayla 2023 hedeflerine ulaşamaz. Anayasayı darbe hukukunun bütün unsurlarından arındırılması yönünde anlaşıldı.
 TBMM İçtüzüğünün değişmesi için ortak irade ortaya çıkması gerektiği konusunda da bir anlaşma zemini çıktı. Başbakan başakanlık sistemini gündeme getirdi. . Biz başkanlık sistemini gündeme getirdik, onlar da parlamenter sistemin uygun olacağını dile getirdi. Bizim başkanlık sisteminden ne anladığımız ve CHP'nin getirdiği parlamenter sistemi önerisinin tartışılmasını istiyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 31 Aralık 2015, 09:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474