banner564

Meral Akıncı, toplumdaki engellilerin yeterince görünmediğini belirterek onlara söz verdi

“Haklarınızın takipçisi olacağım”

Meral Akıncı, toplumdaki engellilerin yeterince görünmediğini belirterek onlara söz verdi
banner598

 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın eşi Meral Akıncı, toplumdaki engellilerin yeterince görünmediğini belirterek, engelli haklarının takipçisi olduğunu söyledi.

Meral Akıncı, Girne Üniversitesi’nin düzenlediği, Engelsiz Turizm ve Sağlık Konferansı’nın açılışına katıldı.
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Meral Akıncı, açılıştaki konuşmasında, toplumdaki engelli sayısının her geçen gün arttığını, ancak engellilerin toplumda yeterli derecede görünmeyen bir kesim olduğunu söyledi.
“Engelli”nin başlı başına bir kültür olduğunu, yani bireyin çeşitli nedenlerden dolayı birlikte yaşamak zorunda kaldığı engellerin, sosyal ve kültürel anlayışla tanımlanması olduğunu ifade eden Meral Akıncı, bu tanımlamanın, engeli olmayan kişilerin, sosyo-demografik yapılarına göre betimlenmiş değerlendirmeler olduğunu kaydetti.
Engellinin hayatın içinde olmasının bir insan hakkı olduğunu vurgulayan Meral Akıncı, engellilerin hayatın içinde olmasını sağlamanın ve yaşamlarını kolaylaştıracak önlemler alınmasının; mimari yapılardan toplu ulaşıma, istihdama kadar düzenlenmeler yapılmasının sadece yerel yönetimlerin değil, devletin de görevi olduğunu belirtti. Akıncı, yüzde 5 olan devlete yapılan engelli istihdamının yüzde 4’e düşmesinden üzüntü duyduğunu aktardı.
Engelli haklarının takipçisi olduğunu belirterek, bu toplantıların senede bir gün değil zaman zaman düzenlenmesini ve engellilerin dinlenmesini talep eden Meral Akıncı, “Engellilerin isteklerini yerine getirelim. Biz engeli olmayanlar, onlara istedikleri mutluluğu, huzuru, sosyalleşmeyi, bütünleşmeyi sağlayarak, yaşamlarına katkı koyalım” dedi.

El Sanatları Sergisi’ni açtı
Öte yandan Meral Akıncı, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirilen, KKTC El Sanatları Kooperatifi tarafından el sanatlarını yaşatıp, gelecek nesillere aktarmak amacıyla düzenlenen Gelenek ve Dayanışma El Sanatları Sergisi’nin açılışını yaptı.
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Lefkoşa Surlariçi’nde bulunan Saçaklı Ev’deki serginin açılışında konuşan Meral Akıncı, kooperatifçiliğin Kıbrıs Türk toplumunun sosyo-kültürel ve ekonomik yaşamındaki önemine değinerek, serginin düzenlenmesine emek koyanlara teşekkür etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473