banner564

Destek olmayacak

Trump, ABD’nin Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna düzenlediği harekatı onaylamadığını açıkladı

Destek olmayacak
banner598

ABD Başkanı Trump, ülkesinin Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna düzenlediği harekatı onaylamadığını açıkladı.
ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'nin harekâtına dair bir açıklama yayımladı.
"Bir NATO ülkesi olan Türkiye sabah Suriye'yi işgal etti. ABD bu saldırıyı desteklemiyor ve bu operasyonun kötü bir fikir olduğunu da Türkiye'ye iletti" diyen Trump, "Türkiye artık kamplarda tutulan bütün IŞİD savaşçılarının cezaevinde kalmaya devam etmesinden sorumludur. Türkiye IŞİD'in tekrardan varlık bulmasını engellemekten sorumludur" ifadelerini kullandı.
Trump, Türkiye'den verdiği sözleri tutmasını beklediklerini ekledi.

ABD'li Senatör Graham: Kürt müttefiklerimiz için dua edin
Bu arada ABD Senatosu'ndaki etkili Cumhuriyetçilerden Lindsey Graham, "Türkiye'nin kuzey Suriye'ye girmesi bir felaket. Trump yönetiminin utanmadan terk ettiği Kürt müttefiklerimiz için dua edin. Bu hamle İŞİD'in tekrar ortaya çıkmasını kesinleştirdi" dedi ve ekledi:
"Kongre'de Erdoğan'ın ağır bir bedel ödemesi için girişimlere liderlik edeceğiz. İşlemiş olan güvenli bölge konseptine geri dönmek için hâlâ zaman varken Başkan Trump'ı bu yoldan dönmeye davet ediyorum."

Eteklerdeki taşlar döküldü
Bu arada Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’nin kuzeyini bombalamaya başlaması pek çok ülkede yankı buldu. 
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker da Türkiye'nin Suriye'deki Barış Pınarı Harekâtı konusunda, Ankara'ya itidal ve harekâtı durdurma çağrısı yaptı.
AB Parlamentosu'nda konuşan Juncker "Türkiye'nin Suriye sınırında anlamamız gereken güvenlik kaygıları var. Ancak Türkiye ve diğer aktörlere itidal çağrısında bulunuyor. Plan, sözde bir güvenli bölge oluşturulmasını da içeriyorsa, AB'den hiçbir şekilde maliyetini üstlenmesini beklemeyin." dedi.

Rusya: Çatışmaya dahil olmayacağız
Rus devletine bağlı haber ajansı RIA Novosti, parlamentonun üst kademesinin dışişleri komitesinin ilk başkan yardımcısı olan Vladimir Dzhabarov'un açıklamalarına yer verdi. Haber ajansına göre Dzhabarov, Rusya'nın Türkiye ve Suriye arasındaki çatışmaya dahil olmayacağını söyledi. Dzhabarov, Rusya'nın Suriye'de başka nedenlerle bulunduğunu aktardı.

Almanya: Yeni bir felakete yol açabilir
Ajansa göre Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da Türkiye'nin adımlarının bölgeyi daha istikrarsız hale getirme ve IŞİD'in tekrar ortaya çıkmasına yol açma riski taşıdığını söyledi ve ekledi:
"Türkiye'nin harekatı yeni bir insani felakete ve sığınmacı dalgasına yol açabilir. Türkiye'yi bu operasyonu sonlandırmaya ve güvenlik çıkarlarını barışçıl yollarla sağlamaya davet ediyoruz."

Hollanda Türkiye'yi kınadı
Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, konuyu NATO gündemine taşıma sözü verdi. Hollandalı bakan, "Hollanda Türkiye'yi kınıyor. Türkiye bu yoldan dönmeli" dedi ve Türk mevkidaşından harekâta ilişkin açıklama istediğini söyledi.
Reuters, Hollanda Dışişleri Bakanı'nın Türkiye Büyükelçisi'ni görüşmeye çağırdığını yazdı.

NATO: Türkiye'nin orantılı bir operasyon yapmasını umuyoruz
Reuters'ın haberine göre NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin orantılı ve kısıtlı bir operasyon yapmasını umduğunu söyledi.
"Müttefikimiz Türkiye bir krizin cephesinde yer alıyor ve meşru güvenlik kaygıları var. Korkunç terörist saldırılara maruz kaldı ve milyonlarca Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapıyor" diyen Stoltenberg bölgeyi istikrarsızlaştırma ve gerilimi artırmadan kaçınmak gerektiğini söyledi.
Stoltenberg Cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini belirtti.

Mısır: Kabul edilemez bir saldırı
Reuters, Mısır'ın Arap Birliği'ni toplantıya çağırdığını aktardı. Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Türkiye'nin Suriye'deki saldırganlığını en sert şekilde kınıyoruz. Bu, kardeş bir Arap devletinin ulusal egemenliğine yapılmış küstahça ve kabul edilemez bir saldırıdır" ifadeleri yer aldı.

Danimarka: Endişe duyuyoruz
Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod ise "Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonundan derin endişe duyuyoruz" dedi.
Twitter'dan açıklama yapan Kofod, "Bence bu pişman olunacak yanlış bir karar. Bunun hem siviller hem de IŞİD'e karşı mücadeleye ciddi etkisi oluyor. Türkiye itidalli davranmalı. Danimarka müttefikleriyle konuyla ilgili sürekli iletişim halinde."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473