banner564

Esed’li formül

Rusya, Suriye’de geçiş sürecinin detaylarını açıkladı

Esed’li formül
banner598
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye terör örgütlerine yönelik operasyonların tamamlanmasının ardından, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in de yer alacağı geçiş dönemi ile ilgili pozisyonlarını paylaştı.
Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin de siyasi çözüm sürecinin parçası olarak planlanması gerektiğine değinen Lavrov, “Elbette, seçimlere hazırlıkların yapılması gerekiyor… Rus hava kuvvetlerinin de desteği ile Suriye ordusunun başarılı olması ve siyasi süreci öngören hükümetin pozisyonunun güçlenmesi beklenebilir” dedi.
Rossiya-1’e konuşan Lavrov, geçiş süreci ile ilgili konuların Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in Moskova’ya yaptığı ziyaret çerçevesinde ele alındığını belirtti.
Esed’in bu konuyu çok iyi bir şekilde anladığını kaydeden Lavrov, Suriye liderinin teröre karşı mücadele toplumun tüm parçaları ile etnik ya da dini özelliklerine bakmadan işbirliği yapmaya hazır olduğunu vurguladı. 
Avrupa Birliği’nin Irak ve Libya’da yaptığı hataları anladığına dikkat çeken Rusya Dışişleri Bakanı, “Esed karşıtı retoriği sürdürenlerin büyük çoğunluğu da hatalarının farkında. Bu pozisyonunun giderek daha da güçlenmeye başladığını görüyoruz. Bu öngörülebilir gelecek zamanda siyasi sürecin teşvik edilmesi ve dış güçlerin de katkıları ile tüm Suriyelilerin bir müzakere masası etrafında toplanmasını ümitlendiriyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Dış oyuncuların Suriye için herhangi bir karar vermemesinin önemine değinen Lavrov, “Bizim onlara tüm dinler, etnik ve siyasi grupların çıkarlarını koruyacak şekilde yaşayabilecekleri algoritmaları geliştirmemiz gerekiyor.” önerisinde bulundu.

Güncelleme Tarihi: 25 Ekim 2015, 09:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474