banner564

NATO zirvesi

Savunma bakanları Brüksel’de toplandı

NATO zirvesi
banner598

NATO savunma bakanları toplantısının ikinci gün oturumlarının açılışında konuşan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Afganistan’da 2014 sonrasında üstlenilecek rolün Güçlerin Durumu Anlaşmasına (SOFA) bağlı olduğunu belirtti.

Rasmussen, Afganistan’da yürütülen Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) misyonunu tamamlamaya ve 2014’ten sonra Afgan güvenlik  güçlerinin tam sorumluluğu almasını güvence altına almaya odaklandıklarını söyledi.

ISAF’ın görevini tamamlamasının ardından da eğitim, danışma ve destek misyonuyla Afganistan’ı desteklemeyi planladıklarını ifade eden Rasmussen, “Ancak son derece açık olmalıyız. Yeni görevimizin planlamasını tamamlamak, SOFA’nın tamamlanmasına bağlı. Başından bu yana söylediğimiz gibi SOFA, Afganistan ile ABD arasında ikili güvenlik anlaşması (BSA) imzalanmadıkça tamamlanamaz” dedi.

BSA konusundaki gecikme, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai’nin imza atma konusunda isteksiz olmasından kaynaklanıyor. BSA’nın imzalanmasında yaşanan gecikmenin NATO’nun görevini daha zor hale getirdiğini belirten Rasmussen, bu durumun planlamaya etkisini gözden geçirmeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Afganistan’ın demokratik gelişmesi açısından gelecek ayların belirleyici olacağının altını çizen Rasmussen, “Seçimlerin şeffaf, kapsayıcı ve güvenilir olmasını ve güvenliğinin ehliyetli Afgan güçleri tarafından sağlanmasını dört gözle bekliyoruz" diye konuştu.

NATO savunma bakanları ISAF’a katkı sağlayan ülkelerle yaptıkları toplantının ardından NATO-Ukrayna Komisyonu’nda Ukrayna’daki son gelişmeleri masaya yatıracak.

Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2014, 04:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474