banner564

Panama baskısı

İngiltere Başbakanı Cameron'a, sosyal medya üzerinden istifa çağrıları yapılıyor

Panama baskısı
banner598

İngiltere Başbakanı David Cameron, Panama belgeleri kapsamında, off-shore fonunda hisse sahibi olduğunu geç açıklaması nedeniyle eleştirilere hedef oluyor.

Merkezi Panama'da bulunan hukuk firması Mossack Fonseca’ya ait yaklaşık 11,5 milyon belgenin sızdırılmasının ardından, babasının off-shore şirketiyle ilişkileri gündeme gelen Cameron, hafta başından bu yana babasının kurduğu off-shore fonunda hisse sahibi olup olmadığı sorularına olumsuz yanıt verirken, dün ise, fonda eşiyle birlikte hisse sahibi olduklarını ve paylarını 2010 yılında 30 bin sterline sattıklarını ifade etti.
İngiltere'de muhalefet partileri, Cameron'ın geç açıklamalarda bulunduğuna dikkati çekerek, İngiliz lidere şeffaflık çağrısında bulunuyor.

“Güvenirliliği mahvoldu…”
İskoçya bölgesel hükümetinin Başbakanı ve ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisinin (SNP) lideri Nicola Sturgeon, David Cameron'ın "güvenilirliğinin mahvolduğunu" söyleyerek, Cameron'ın vergi konusunda artık tamamen şeffaf olması gerektiğini dile getirdi. Sturgeon, "Yasal ya da değil, çetrefilli ifadeleriyle Başbakan güvenilirliğini mahvetti, ayrıca halkın güvenine de ihanet etti." diye konuştu.

“İmza kampanyası”
Cameron'ın açıklamalarıyla ilgili basının soruları cevaplandıran İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, mayıs ayında hükümetin yolsuzlukla mücadeleye ilişkin bir zirve düzenleyeceğini ifade ederek, "Bu zirve Başbakan'ın ajandasının önemli bir maddesi. Panama da dahil olmak üzere dünya genelinde birçok ülkeyle birlikte çalışıyoruz. Bu konu çerçevesinde Panamalı yetkililerle bir araya geldim, dikkate değer bir süreç kaydediyoruz" dedi.
Bu arada, Birleşik Krallık destekli vergi cennetlerinin kapatılması için Başbakan Cameron'a çağrı yapılan bir imza kampanyası başlatıldı. Son 48 saatte 126 binden fazla kişinin destek verdiği kampanyayla, zenginlerin vergiden kaçmasının engellenmesi için hükümetin çalışmalarda bulunması talep ediliyor.
Cameron'ın istifasını isteyenlerin bugün Başbakanlık önünde gösteri düzenlemesi bekleniyor.

Cameron: Hisseler 2010’da satıldı
İngiltere Başbakanı David Cameron, önceki gün ITV kanalına yaptığı açıklamada, Panama belgelerinde adı geçen babasının off-shore fonunda hisse sahibi olduğunu ancak 2010 yılında başbakan seçilmeden önce hisselerini sattığını söylemişti. Saklayacak bir şeyinin olmadığını dile getiren Cameron, fonlardan elde ettikleri kazançların vergisini ödediğini vurgulamıştı.

“Babama çamur atılmasına dayanamıyorum"
Cameron, fonlardan elde ettikleri kazançların vergisini ödediğini belirtti. İngiltere Başbakanı, "Eşim ve benim ortak bir hesabımız vardı. Blairmore yatırım fonunda 5 bin üniteye sahiptik. Ancak bunu yaklaşık 30 bin sterline 2010 yılının Ocak ayında sattık. Temettülerle ilgili gelir vergisini ödedim ancak bunun üzerinde sermaye kazancından az bir gelir vardı. Dolayısıyla sermaye kazanç vergisi ödemedim. Bu zaten İngiltere'deki vergiler için de geçerli bir kura." diye konuştu.
2010 yılında vefat eden babasıyla ve onun yaptığı işle her zaman gurur duyduğunu söyleyen Cameron, "Babama çamur atılmasına dayanamıyorum. Çok sevdiğim ve her gün özlediğim babamla ilgili eleştirilerin basında yer aldığı son birkaç gün benim için zordu." dedi.

Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2016, 09:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473