banner564

‘Bölge için tehdit’

Avrupa Halk Partisi siyasi grup toplantısında konuşan Neofitu, Türkiye’yi şikayet etti

‘Bölge için tehdit’
banner598

 Avrupa Birliği’nin (AB) Kıbrıslı Türklerle Doğrudan Ticaret yapmasını engellemek amacıyla Brüksel’e giden DİSİ Başkanı Averof Neofitu ile AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Türkiye aleyhtarı propaganda yapmaya devam ediyor.

   Fileleftheros gazetesi Neofitu’nun; Avrupa Halk Partisi siyasi grup toplantısında konuşma fırsatını da yakaladığını belirtti.
   Habere göre, Neofitu, “Türk saldırganlığından” ve Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin yeniden başlaması çabalarından söz etti.
   Neofitu, konuşmasında “karşınızda basit bir Kıbrıslı olarak değil, Avrupalı vatandaş olarak duruyorum” ifadesini kullanarak, Doğu Akdeniz’de yaşanılan “provokasyonlar” döneminden bahsederek, enerji güvenliği açısından bunların sadece Güney Kıbrıs’ı değil, Avrupa’yı da ilgilendirdiğini savundu.
   Güney Kıbrıs’ın, Doğu Akdeniz’deki işbirlikleri aracılığıyla barış ve istikrar koşullarının yaratılması amacını taşıdığını belirten Neofitu, Türkiye’nin “artan saldırganlığının” ciddi bir istikrarsızlık tehdidini oluşturduğunu ileri sürdü.
   Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini  “yasa dışı” olarak nitelendirirken, bu faaliyetlerin Güney Kıbrıs’ın egemenlik haklarının ihlalini teşkil ettiğini ileri sürdü.
   Neofitu, Maraş açılmasına ilişkin planlamalar konusunda ise, bu planlamaların, BM’nin ilgili kararlarına karşı gelerek, “işgali” genişletmeye yönelik saldırganlık girişimi olduğunu iddia etti.
Neofitu, bu saldırganlığın, Kıbrıs sorununa yaşayabilir bir çözüm bulunması amacıyla müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik yeni çabaların ortasında yer aldığını da savundu.
   KKTC ile doğrudan ticaretin sağlanması konusunda ise Neofitu, bunun, Güney Kıbrıs ve AB için kritik olduğunu belirtti ve bu konunun, kapalı kalması, geri çekilmesi veya çoğunluğun sağlanamaması durumunda dondurulmuş şekilde kalması gerektiğini ifade etti.
   Neofitu, konuşmasında ayrıca Avrupa Halk Partisi Grup Başkanı Manfred Weber’den Türk faaliyetlerinin kınanması ve Avrupa Halk Partisi’nin, doğrudan ticareti herhangi bir şekilde desteklemesinin söz konusu olmadığı teyidini de aldıklarını belirtti.
   Kıbrıslı Türklere de mesaj gönderen Neofitu, Kıbrıslı Türklerin geleceğinin, AB içerisindeki süreçlerinin, iki kesimli iki toplumlu federasyon içerisinde Kıbrıs sorununun doğru ve adil çözümünden geçtiğini savundu.

Kiprianu gelecekten kaygılı
   AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise Brüksel’den, partisinin “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin geleceğine dair duyduğu kaygıyı dile getirdi.
   Fileleftheros gazetesine göre, Avrupa Sol’un gerçekleştirdiği etkinliğe katılan Kiprianu, burada yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin, Crans Montana’da kaldığı yerden devam etmesi gerektiğini, aksi takdirde, nihai bölünmüşlük kabusunun, gerek Kıbrıslı, Türk, gerekse Kıbrıslı Rum, tüm Kıbrıs halkı için acı verici ve çok ağır bir gerçeklik haline dönüşeceğini belirtti.
Kiprianu, bir an evvel, referans şartları üzerinde anlaşmaya varılmasında fayda bulunduğunu da söyledi.
   Kıbrıs sorununun çözümü sayesinde, Türk “saldırganlığının” etkili bir şekilde göğüslenmesinin mümkün olacağını savunan Kiprianu, doğal kaynaklara ilişkin olarak ise AKEL’in, her zaman için, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de raporunda tespit ettiği gibi, doğal kaynaklardan iki toplumun faydalanması gerektiğini belirtti. Kiprianu, ayrıca bunun çözüm için güçlü bir teşvik olabileceğini düşündüğünü ifade etti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474