banner564

Büyük pazarlık

Liderlerin ‘Al-ver’ sürecine gireceğini iddia eden Rum tarafı, tüm konuların ele alınacağını açıkladı

Büyük pazarlık
banner598
 KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lideri Nikos Anastasiadis’in, İsviçre’nin Mont Pelerin Kasabası’nda yapacağı görüşmede al-ver sürecine girileceği bildirildi.
    Fileleftheros, haberi “İsviçre Sepeti Doluyor… Müzakere Gündeminin Genişlemesinde Uzlaşıldı… Genel Sekreter Seremoniye Koşuyor” başlığıyla manşete çekti.
   Gazete, “görüşmelerin Kıbrıs dışına taşınma sebebinin Toprak başlığının görüşülmesi olmasına karşın, Akıncı’nın isteğiyle önceki günkü görüşmede uzlaşıldığı üzere, bütün konuların ele alınacağını, dikkatlerin özellikle havada kalan konular üzerinde yoğunlaşacağını” yazdı. 
   BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un da Mont Pelerin’deki görüşmelerin ilk gününde hazır bulunacağını ve yerel unsurların da katılacağı bir seremoni planladığını yazan gazete, haberi iç sayfasında “Sepette Hepsinden Olacak… Uzlaşılmış BM Açıklamasıyla İlgili Farklı Yorumlar Başladı” başlığı altında detaylandırdı. 

Haritalar masada

   Simerini, haberi manşetten “İsviçre’ye Al Ver İçin Haritalarla Gidiyorlar… Müzakerelerin Sonucu Ya Çoklu Konferans Veya Çöküş Olacak… Akıncı ve Anastasiadis Mont Pelerin’e Kadar Bir Daha Görüşmeyecek” başlığıyla aktardı.
   Gazete, liderlerin 10 güne kadar, Toprak’ta bir anlaşmaya varma hedefiyle İsviçre’ye gideceğini, “neredeyse imkansız görünmekle birlikte” böyle bir gelişmenin, Güvenlik ve Garantilerin ele alınacağı çoklu konferansı gündeme getireceğini yazdı. 
    “Büyük al-ver (pazarlık) yaşanacağını” savunduğu İsviçre’de tarafların Toprak başlığındaki kırmızı çizgilerini ortaya koyacağını kaydeden gazete, Rum tarafının haritalarla görüşmeye hazır olduğunu, Kıbrıs Türk tarafının da “harita sunmaya hazırız”dediğini belirtti.
   Simerini perde gerisinde ise, bu konunun çoklu konferansa havale edilmesinin düşünüldüğüne dikkat çekerek, masaya harita konulmadan önce liderlerin bazı temel kriterlerde anlaşması gerektiğini yazdı, bunları şöyle sıraladı:

Tartışılan konular

-Toprak oranı: Kıbrıs Türk tarafı yüzde 29+’dan söz ediyor. Kıbrıs Rum tarafı nihai rakamın Annan planındakinden yani yüzde 25 sınırından daha kötü olamayacağını söylüyor.

-Nüfusun geri dönüşü: Kıbrıs Rum tarafı için sihirli rakam 100 bindir. Annan planı ile 84 bin göçmen geri dönecekti.

-Bölgeler: Maraş kentinin iadesi Kıbrıs Rum tarafını tatmin etmez, Omorfo (Güzelyurt) için büyük savaş verecek.

-Kıyı şeridi: Kıbrıs Rum tarafı toprak düzenlemelerinin Annan planının ötesinde, yüzde 60 civarında olmasını istiyor. 

-‘Duygusal’ Bölgeler: Kıbrıs Rum tarafı duygusal bağlar olan yerlerin iadesi yanında önemli arkeolojik, kültürel ve dini alanları da istiyor.”

Güncelleme Tarihi: 29 Ekim 2016, 09:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474