banner564

‘Çözüme katkı’

Avrupa Yatırım Bankası, Kıbrıs için özel çalışma grubu oluşturuyor

‘Çözüme katkı’
banner598
Avrupa Yatırım Bankası tarafından, Adanın birleşmesi ihtimali ışığında “Kıbrıs”a teknik bilgi sağlayacak olan, “Kıbrıs”la ilgili özel bir çalışma grubu meydana getirileceği haber verildi.
   Kathimerini gazetesinde yer alan haberde, bu ifadelerin, Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Werner Hoyer’in 31 Mart tarihinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e gönderdiği yanıt mektubunda yer aldığını, Anastasiadis’in de Hoyer’e bunun bir hafta öncesinde 24 Mart’ta mektup gönderdiğini belirtti.
   Gazeteye göre Hoyer mektubunda, Avrupa Yatırım Bankasına olan güveninden ötürü Anastasiadis’e teşekkür ederek, Banka’nın memnuniyetle teklifi kabul ettiğini ve bizzat kendisinin, özel bir çalışma grubu kurulması için gerekli direktifleri verdiğini ifade etti.
   Hoyer, bankanın Rum Maliye Bakanlığı tarafından belirtilecek olan yetkili memurla iletişime geçeceğini ve ülkenin yeniden birleşmesini destekleyebilecek çeşitli yöntemleri araştırması ve incelemesi için, her iki toplumla da işbirliği yapacağını söyledi.
   Hoyer mektubuna, 8 Nisan’da Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile yapacağı görüşmeyi dört gözle beklediğini belirterek son verdi.
   Haberinin devamında, Hoyer’in Anastasiadis tarafından 8 Nisan’da Rum Başkanlık Sarayında kabul edildiğini yazan gazete, görüşmede Anastasiadis yanı sıra Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis ile Avrupa Yatırım Bankasının İngiliz Başkan Yardımcısı Jonathan Tyalor’un da hazır bulunduğunu belirtti.
   “Elindeki bilgilere” dayanarak, Anastasiadis’in Hoyer ile Taylor’u Kıbrıs sorunundaki durum hakkında bilgilendirdiğini aktaran gazete, Yeorgiadis’in ise Hoyer ile Taylor’u memorandumun sona ermesiyle birlikte ekonomideki durum, aynı zamanda KKTC ekonomisine yönelik mevcut tahminler hakkında bilgilendirdiğini kaydetti.
   Gazete “elindeki bilgilere” dayanarak, Avrupa Yatırım Bankasının, “Kıbrıs” için var olan modellerden birini tatbik etmeyip, adadaki tüm verileri ele alacağını ve (IMF ile Dünya Bankasının bununla ilgili planlamakta olduğu şeylere müdahale etmeden) ülkenin ihtiyaçlarına uygun bir model önereceğini de yazdı.
   Dünya Bankasının bu durumda beş başlıkla ilgilendiğini de yazan gazete, bunları kısaca şöyle sıraladı: 
   1. İki mevcut sosyal güvenlik ve sağlık sisteminin entegrasyonu ve uyumuna ilişkin tavsiyeler 
   2. IMF’nin çalışmasını tamamlayıcı şekilde, bankacılık sektörünün desteklenmesi 
   3. Federal düzeyde önerilen kamu yönetiminin maliyeti ve işleyişine yönelik tavsiyeler 
   4. Yeniden birleşmenin ekonomik etkilerinin değerlendirilmesi 
   5. Mülkiyet konusuna teknik destek verilmesi.”

Gazimağusa’yı da ziyaret etti

   Hoyer’in, “Kıbrıs Üniversitesi” Mühendislik Fakültesinin temel atma töreni için Kıbrıs’a geldiğini anımsatan gazete, Hoyer’in geçtiğimiz Perşembe günü KKTC’de gerçekleştirdiği temaslardan edindiği izlenimler konusunda Anastasiadis ile Yeorgiadis’i bilgilendirdiğini de ileri sürdü.
   Gazete Hoyer’in KKTC’de Kıbrıs Türk Ticaret ve Sanayi Odaları temsilcileri ve işadamlarıyla bir araya geldiğini ayrıca Gazimağusa’yı ziyaret ettiğini, Surlariçi’ne hayran kaldığını, kapalı bölge Maraş’la ilgili olarak da, duyduğu hayal kırıklığını gizlemediğini belirtti.
   Hoyer ile beraberindeki heyetin Gazimağusa’ya yaptıkları ziyaretin, Alman Büyükelçiliği tarafından organize edildiğini yazan gazete, Hoyer ile heyetinin, İki Toplumlu Mağusa İnisiyatifinin Kıbrıslı Türk ve Rum üyeleriyle bir araya geldiğini de aktardı.
   Gazete, görüşmede, İki Toplumlu Mağusa İnisiyatifinin kapalı bölge Maraş, Mağusa ve bir bütün olarak bölgeyle ilgili hedeflerini ve vizyonlarını oluşturan fikir ve çalışmalarının ortaya konulduğunu, aynı zamanda Avrupa Yatırım Bankasının “şehirle” ilgili çeşitli projelere yönelik katkısı konusunda fikir alışverişinde bulunulduğunu iletti.

Güncelleme Tarihi: 11 Nisan 2016, 07:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473