banner564

‘Fatih’ korkusu

Rum lideri Anastasiadis, BM Genel Sekreteri Guterres’e mektup gönderdi

‘Fatih’ korkusu
banner598

 Türkiye’nin “Fatih” isimli sondaj gemisinin Kıbrıs adasının batısında kalan deniz bölgesinde sondaj yapacak olması konusunda Rum tarafının yoğun tepkisi dün de devam ederken, Rum basını konuya ilişkin haberlerine geniş yer verdi.
   Alithia gazetesi “Fatih Uluslararası Çemberin Merkezinde… Anastasiadis: İkinci İşgal” başlıkları altında verdiği haberinde, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” sözde egemenlik haklarını savunma konusunda kararlılık ortaya koyduklarını ve bu çerçevede AB, ABD ve Mısır ile İsrail gibi komşu ülkelerin desteğini elde ettiklerini iddia etti.
   Rum Hükümeti’nin, BM’ye 4 Mayıs tarihinde bir mektup göndererek “Kıbrıs Cumhuriyeti ve Türkiye arasındaki deniz bölgesindeki orta çizgi temel alınarak belirlenen sınır koordinatlarını da bildirdiğini” ifade eden gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ise 2 Mayıs tarihinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e konuya ilişkin bir mektup gönderdiğini aktardı.
   Gazete, Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inde faaliyet gösteren Fransa’da bugün gerçekleştireceği temasların büyük önem taşıdığının “altını çizerken”, Rum Bakanlar Kurulu’nun dün toplanarak konuyu değerlendirdiği, Anastasiadis’in ise cumartesi günü Rum Ulusal Konseyi’ni toplantıya çağırdığını belirtti. 
   Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ise, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inde sondaj çalışmalarını “ikinci işgal” sözleriyle nitelendirdi.
   Habere göre Anastasiadis dün akşam yaptığı açıklamada, Türkiye’nin söz konusu faaliyetlerinin uluslararası hukuku çiğnemek olduğunu iddia ederek, Türkiye’nin bu eylemlerine ilişkin uluslararası topluma yönelik gerçekleştirdikleri planlı girişimlerin karşılıksız kalmayacağına inandığını söyledi.
Türkiye’nin bu eylemlerinin Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin devamı çabalarında “aşılamayacak sorunlara sebep olduğu” iddiasında da bulunan Anastasiadis, “tehditler altındayken barıştan kimsenin söz edemeyeceğini” savundu.

Hristodulidis’in açıklaması

   Öte yandan Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inin sınırlarına ilişkin mektubun BM’ye gönderildiğini açıkladı.
   Hristodulidis, bu konuya ilişkin resmi açıklamanın resmi gazetede de yayınlanacağını belirtirken 2004 yılından beri tüm Rum hükümetlerinin, Türkiye’nin gerginlik yaratmak amacıyla suistimalini önlemek adına, Türkiye’yle mevcut deniz sınır bölgesi koordinatlarını BM’ye sunmaktan kaçındığını savundu.
   Hristodulidis, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inin sınırının “ortadaki hat” olduğunu öne sürdüğü açıklamasında, “karasularına ilişkin hakların ipso facto, yani kendiliğinden haklar olduğunu ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin haklarına da kuşkuyla bakılamayacağını” iddia etti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473